A Szakképzőben jártam ...

2009.
09.19
Tegnap délelőtt felkerestem irodájában Bodrogi Csabát a Marcali Szakképző Iskola igazgatóját, és a tanévkezdésről kérdeztem.

Ma szinte „harcolnak” a diákokért az Iskolák, Önöknek hogy sikerült a beiskolázás?

Elmondhatom egy jó tanévet kezdtünk szeptemberben. Az Iskola hivatalos befogadó képessége 350 fő, jelenleg 345 tanulónk van. Ez 41 tanulóval több, mint az elmúlt évben. 110 szakközépiskolásunk, 123 szakképzősünk és 112 9-10 osztályos tanulónk van. 95% -ban „feltöltöttük” a beiskolázható tanuló létszámot.

Indítottak ebben a tanévben új szakmákat? Terveznek-e változtatni a jelenleg oktatott szakmák tekintetében?

Ebben az évben még nem terveztünk, és nem is indítottunk új képzést. A felnőttoktatásban viszont a Munkaügyi Központtal közösen, több elképzelésünk körvonalazódik. Az érettségi utáni képzésben foglalkozni kívánunk a személy és vagyonvédelemmel kapcsolatos oktatással. Nyitni kívánunk a lakosság felé is, például tanfolyamokat készülünk indítani idősebb számítógép használóknak.

Az elmúlt tanévben úgy tudom az egyik legsikeresebb szakma a pék-cukrász képzés volt. Ma is így van?

Egy szakmai csoportban kezdtük oktatni a helyi vállalkozók kérésére a pék-cukrász szakmát. Ma már csoport helyett egy osztálynyi tanulónk van a 11. évfolyamon. A gyakorlati képzés Marcaliban, Nagyatádon és Kaposváron folyik. A tanulók egyik héten a gyakorlati oktatáson, - a nevezett városok kollégiumában elhelyezve – a másik héten Marcaliban az elméleti oktatáson vesznek részt. Az elmúlt tanév végén, az első szakmunkás vizsgát tett csoport tanulói mind elhelyezkedtek!

A múlt alkalommal beszélgettünk az Iskola épületének állagáról. Sikerült előre lépni az ügyben?

A „visz major alapból” rendelkezésünkre bocsájtott pénzt felhasználtuk a tetőt kijavítottuk. A végleges megoldás viszont csak a tetőcserép cseréje lehet. A toldozás-foltozás csak ideig-óráig rendezi a helyzetet. A nyáron a tisztasági festéseket elvégeztük, a beázás nyomai eltüntettük. Sajnos többre nincs módunk.

Látom a Vásárban két helyszínen is kiállítnak. Az alkalmat megragadva gratulálok az elnyert Díjhoz! Emlékeim szerint az elmúlt évben is kint voltak a Vásárban. Ezek szerint fontos a jelenlét? Van gyakorlati haszna a bemutatkozásnak?

Igen, nem először veszünk részt a vásárban. Fontos találkozási lehetőség ez számunkra a jövendőbeli tanulóinkkal és szüleikkel. Kérem olvasóinkat minél többen keressék fel a standunkat, a kiállított gépeinket. Kérdéseikre: tanáraink, oktatóink készséggel válaszolnak! Viszontlátásra Iskolánkban!

Köszönöm az interjút!