VÁROSUNK

kiwanis yp

Szombaton lesz az első nagy nyilvánosságot kapó rendezvénye a Marcali Kiwanis Young Professionals Klubnak. „Fuss a Bóbitáért” elnevezéssel Jótékonysági Futóversenyt rendeznek a Forgách Pincénél. Ez alkalomból kerestem meg Gergye Petrát a Klub elnökét.

 

Mielőtt a szombati rendezvényről beszélnénk arra kérlek, hogy beszéljünk a klubotokról. Mutasd be egy kicsit olvasóinknak.

 

Marcaliban már 2011 óta működik a Kiwanis Női Klub. 2017-ben adódott egy lehetőség, hogy Marcaliban is létrehozzuk a női klub mellett az ifjúsági csoportot. A környező országokban ez már egy jól működő formája a Kiwanis Kluboknak. Romániában például közel 30 működik, de Magyarországon mi vagyunk az elsők, a Marcali Kiwanis Young Professionals Klub. Ez a Klub a 18 és 40 év közötti fiatalokat gyűjti össze. A kezdeményezés a Magyarországi Kiwanis Klubok Szövetségétől és a Kiwanis Női Klub Marcalitól indult. Én és a Marcali Kiwanis Női Klubban tevékenykedő, és a korosztályi korlátnak megfelelő nőtársam örömmel karoltuk fel a kezdeményezést.

 

Már csak azért is mert úgy gondoltuk, hogy Marcaliban és a környékünkön ennek a korosztálynak nem nagyon vannak lehetőségeik a karitatív munkára vagy a szórakozásra.

 

A Nemzetközi Kiwanis Szövetség profilja elsősorban az, hogy hátrányos helyzetű gyerekeken segítsen. De nem határozzák meg a klubok konkrét tevékenységét, hogy melyik klub milyen módon gyűjt, segít, tevékenykedik a helyi adottságokhoz alkalmazkodva, azokat kihasználva.

18835886 1432915620100098 2994428440816782290 n

Az ifjúsági klub megalakulásakor engem kértek fel az elnökségre, illetve Kiss Esztert a titkári, valamint Pápainé Dr. Káplár Orsolyát a pénztárosi feladatok ellátására. A klub profiljának kialakításakor úgy döntöttünk a klub többi tagjával egyetértésben, hogy olyan tevékenységet kell folytatnunk, amely nem szöges ellentéte, de azért más, mint a már évek óta hatékonyan működő női klub tevékenysége. A két klub egyébként együttműködik, nem vetélytársa egyik a másiknak! Számosan vagyunk negyven év alattiak, akik mind a két klubnak aktív tagjai.

 

A mi célunk az, hogy olyan hiánypótló eseményeket rendezünk a városban, ami a fiatalok és a fiatal gyermekes családoknak, tehát a 18 és 40 év közötti korosztálynak nyújt szórakozási lehetőségeket. A rendezvényeken befolyt bevételt mindig célzottan egy intézménynek vagy egy közterületre fordítjuk. Mi családokat, egyéneket nem támogatunk. Szeretnénk olyan tevékenységet folytatni, ami az intézmények számára vágyott, a fenntartó által nem biztosított, úgymond „luxuskategóriába” tartozik, alkotó és maradandó.

 

Október 14-én szombaton a Bóbita Óvodáért gyűjtünk. A bevételt az óvoda betonozott terének kifestésére fordítjuk, tehát egy viszonylag nagy mennyiségű színes aszfaltfestéket szeretnénk vásárolni. Természetesen a dekorálást az óvoda dolgozóinak közreműködésével is mi végezzük majd tavasszal. Az eseménnyel kapcsolódunk a Marcali Kiwanis Női Klub a TESCO hagyományos évente kiírt civil szervezeteket támogató programjára írt pályázatához, melyben a Női Klub kültéri gyermekjátékok vásárlását tervezi az említett óvoda számára. Jelenleg zajlik a pályázatra történő zsetonos szavazás a marcali és a nagykanizsai áruházakban. Ezúton kérek minden kedves TESCO vásárlót, hogy támogassa a kezdeményezésünket.

 

Beszéljünk a szombatról, az egyik legfontosabb a kedvező időjárás reményeink szerint biztosított lesz. Arra kérlek tájékoztasd olvasóinkat a tudni valókról.

22365469 1880115215575311 348717685005

Fontos kiemelni, hogy mivel frissen megalakult egyesület vagyunk, ezért ezt a programot egy nulla forintos költségvetésből kezdtük el szervezni. Elsősorban olyan vállalkozókat kerestünk meg, akikről tudtuk, hogy fontos nekik a gyermekek támogatása. Mikor augusztus végén elkezdtük az esemény szervezését feltétel nélkül támogatta és felkarolta az ötletünket Horváth László, a Forgách Pince tulajdonosa, aki a helyszínt, az infrastruktúrát biztosítja.

 

Miért a Forgách Pince és környékét választottuk helyszínnek? Én közel 10 éve rendszeresen, az utóbbi 2 évben -mióta a fővárosból visszaköltöztem Marcaliba- nap mint nap arra sétálok a magyar vizslámmal. Személyes tapasztalatom, hogy főleg a hétvégéken és az esti órákban rengetegen sétálni, sportolni vágyó ember, illetve „elrejtőzködni vágyó” fiatal fordul meg ezen az útvonalon. Mindig azt éreztem, hogy közkeletű elnevezéssel a „Nagypince” és környéke Marcali leggyönyörűbb pontja, lenyűgöző panoráma nyílik innen a Balatonra és a városra. Úgy gondolom közösségformálás terén kihasználatlan. Persze az étteremben vannak lakodalmak, rendezvények, jönnek a turista csoportok, de én hiányolom a civil rendezvényeket. Egy közösségépítő helyszín lehetne a városban. Ez távol van a központól ... ott lehet „hangoskodni”, nincs nagy autóforgalom. Például a futóversenyünk megrendezéséhez sincs szükség folyamatos útzárásra. Egy biztonságos helyszínnek gondoljuk.

 

Marcali Város Önkormányzata támogatja a rendezvényt azzal, hogy a Városi Rendészet a szükséges biztosítási feladatokat ellátja és azzal is, hogy Sütő László Polgármester Úr a döntési jogkörébe tartozó pénzügyi keretből felajánlotta a verseny idejére kötelezően előírt mentőautó finanszírozását.

 

A résztvevőket és a kilátogatókat zsíroskenyérrel, édes péksüteménnyel és forró teával vendégeljük meg. Ahhoz, hogy ezt kivitelezni tudjuk, meghatározó segítséget nyújtott a TESCO Marcali Áruháza, a Fincsi Invest Kft., az Európa Pék Kft., a Rotovasker Kft., Dr. Mészáros Géza, és Király Csilla. A Forgách Pince a tálaláshoz és a tea főzéséhez szükséges feltételeket biztosítja. A helyszín hangulatosabbá tételét, dekorálását a Novomar Kft.-nek köszönhetjük.

 

Ismertesd a verseny menetét, a programot!

 

Fél tízkor kezdődik a regisztráció. Arra kérünk minden résztvevőt, hogy a Marcali Portálról letölthető „Felelősségvállaló nyilatkozatot” hozza magával kitöltve. Ha otthon maradt akkor a helyszínen is biztosítunk példányokat, de mivel már 100-nál is több előnevező van szeretnénk, ha gyorsan, rugalmasan történhetne a regisztrálás.

 

Van nevezési díj. Felnőttnek 500 Ft.- gyermekeknek, azaz 18 év alatt 200 Ft.-. Hangsúlyozom ez a díj nem a rendezés költségeire fordítjuk, hanem teljes egészében a Bóbita Óvodára!

 

Öt kategória van a versenyben, értelemszerűen a korral együtt növekvő távokkal. 1-2-3 km a teljesítendő futótáv, egyéniben és szülő+gyerek párokban is hirdetünk eredményt.

 

A versenyt követően 12 órakor lesz az eredmény hirdetés, a szponzorok által biztosított ajándékok és érmek átadása. Kőszegi Zsanett (Zsand'Arts Fatetoválda), aki egy helyi alkotóművész felajánlásából díjazzuk az első helyezetteket, de a Sole-Mizo Marcali Üzeme is adományozott 3 karton túrórudit, és oklevél és érem is átadásra kerül, a Raklap és Tüzép Kft. anyagi támogatásának köszönhetően.

 

Merre kell majd futni?

 

Zászlókkal és bójákkal kijelölt a pálya. Egy kör 1 km. A rajt és a cél a Forgách Pincénél lesz. Észak felé indulunk a nagypince parkolója mellett van egy szőlő ültetvény. A mellette nyíló földes úton kell tovább haladni egy pincesor előtt, majd a Barátok Pincéjénél van egy forduló lefelé a hegyről. Az út kivezet az aszfalt útra, azon kell majd ismét a Forgách Pincéig futni. Ez a kör pontosan egy kilométer, ebből az ovisok és az alsósok egyet, a felsősök kettőt, a középiskolások és a felnőttek hármat futnak.

capture 20171013 081800

Technikai tudni valók?

 

Arra kérünk minden résztvevőt, szurkolót, hogy lehetőség szerint ne gépkocsival érkezzenek. Ha mégis autóval jönnek, akkor csak az út egyik oldalán, illetve a Forgách Pince melletti füves területen parkoljanak. Ebben segíteni fognak a Város Rendészet munkatársai. Ha tehetik, a Barátok Pincéje előtti kanyar alatt előtt álljanak autójukkal.

 

Sok sikert, sok versenyzőt, jelentős bevételt kívánok Nektek! Azt tudni kell, ha vége a versenynek akkor a hölgyek sietnek haza, hogy az esti bálra készüljenek. :-)

 

Így van! Szombaton este már hatodik alkalommal kerül megrendezésre a Kiwanis Bál a GYÉK -ben a Kiwanis Női Klub szervezésében. Várunk mindenkit, a rendezvény nyitott bárki számára. A 8000 forintos belépő megvásárlásával az ízletes vacsorán a klub céljait támogatják a vendégek.

 

Természetesen idén is helyet kap a hagyományos borárverés, de kiegészül kézműves tárgyakra történő licitálással is.

 

Térjünk vissza az ifjúsági klubhoz. Milyen céljaitok vannak a továbbiakra?

 

Néhány apróbb segítségnyújtásra készülünk az idén, de már most propagálnám a 2018 februárjában szintén a Forgách Pincében megrendezésre kerülő farsangi bulit. Álarcos, beöltözős mulatság DJ-vel. Ez a rendezvény belépőjeggyel lesz látogatható, és természetesen egy intézmény fejlesztésére fordítjuk a bevételt. Ha minden jól alakul, évente kétszer, tavasszal és ősszel is rendezünk majd futóversenyt ...ezzel hagyományt szeretnénk teremteni. Valamikor még az én diákkoromban volt Marcaliban Pünkösdi Királyválasztás. Ezt a hagyományt szeretnénk felújítani. Van még rengeteg ötletünk, de talán a most említettek azok, amelyek nagyobb nyilvánosságot érdemelnek.

 

Köszönöm a beszélgetést! A céljaitok eléréséhez sok sikert kívánok!

Olvassa a Marcali Portált Facebookon is!

Keresés a tartalomban...

Elérhetőségek

Levélcím: Marcali Portál

8700 Marcali Orgona u. 1-3 "A" lh. fsz. 2
NMHH nyilvántartási szám: 1253-3889
Alapítás éve: 2000.
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Reklámmal kapcsolatban: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Cookie-k használata a weboldalon

Küldjön nekünk Ön is híreket!
Történt olyan esemény vagy hír a térségében ami nincs fent a Marcali Portálon, esetleg hallott, látott, fényképezett, valami érdekeset és Ön szerint fent lenne a helye hírportálon?
Küldje el a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre!


Megjelenés: Szerkesztőségünk fenntartja a jogot, hogy a részére elküldött híreket - a tartalom csorbítása nélkül - a megjelentethetőség érdekében módosítsa, szerkessze. A megjelenésre vonatkozóan garanciát nem vállalunk - azaz nem mindegyik, részünkre elküldött hír jelenik meg szükségszerűen a marcaliportal.hu-n.

A marcaliportal.hu sütiket használ. A sütik elfogadásával kényelmesebbé teheti a böngészést. A honlap további használatával hozzájárulását adja a sütik használatához.