VÁROSUNK

DSC 7724 1024x684

Tájékoztató a Marcali Városi Önkormányzat által elnyert pályázatokról 2017. évben címmel tegnap este a Kulturális Korzó mozitermében tartott előadást Dr. Sütő László városunk polgármestere. A Marcali az Otthonunk Egyesület rendezvényén megjelent és hozzászólt Móring József Attila térségünk országgyűlési képviselője.

 

Kiss Lajos elnök bevezetőjét követően Móring József Attila szólt a jelenlévőkhöz. A képviselő úr elmondta, hogy a TOP forrásokból 1 milliárd 910 millió forintot nyert Marcali. Elmondta, hogy folyamatban van még a „Zöld város” projekt ami jelentős mértékben változtatja majd a város arculatát. Elmondta, hogy a kormányzat gondolkozik egy, a volt külső laktanya területén megépülő honvédségi bázis, egy üzem létrehozásában ahol mintegy 200-220 munkahely teremtődne. Megköszönte a képviselő úr, az önkormányzat kiváló munkáját a pályázatok elkészítésében.

 

Polgármester úr azzal kezdte tájékoztatóját, hogy a kitűzött cél az hogy megközelítsük a 4 milliárd forintot az elnyert pályázatokkal. Ha ez sikerül akkor a város történetének - a fejlesztések szempontjából -, a legsikeresebb időszaka lenne az elmúltév és a következő két év.

 

(A fórumon elhangzottakat, rövidítve, kivonatosan közlöm! Szubjektív válogatást olvashatnak az elhangzottakról. vz.)

 

Elsőként említette a Noszlopy Iskola felújítását ami mintegy 250 millió forintos projekt. Cserélve lesznek az ablakok, korszerűsítve lesz a fűtés, az alsós épület hőszigetelése is megtörténik, a tetejére napelemek lesznek telepítve. A főépületen fából készülnek majd az ablakok.

 

A másik jelentős beruházás a GYÉK. A GYÉK és a Gimnázium konyhája összevonásra kerül, egy intézmény lesz. Január elsejétől mint önkormányzati intézmény fog működni Gelencsér Róbert vezetésével, ha a képviselő-testület erre rábólint. Az előzetes egyeztetések megtörténtek. Januártól a Gimnázium konyhájában egy felújítás kezdődik azért, hogy majd a GYÉK-ből kilehessen „költözni” amikor az a konyha lesz teljesen felújítva. Abban az időszakban a Gimnáziumban fognak főzni mindenkinek. A GYÉK épülete is teljesen megújul. Amikor a beruházás elkészül, attól fogva a Gimnáziumban melegítő konyha fog üzemelni. Ha sikerül forrást találni akkor a Noszlopyban is kialakításra kerül egy melegítő konyha, és egy étkezde, az udvari épületben.

 

A központi óvoda (Tündérliget) felújítása volt a következő amiről a polgármester úr beszélt. Ott kicserélik a nyílászárókat, új tetőszigetelés, napelemek telepítése és teljesen új fűtésrendszer készül. Ez a beruházás együtt fog járni azzal, hogy lesz egy-két olyan hónap amikor a gyerekeknek ki kell költöznie.

 

Nincs még kihirdetve de valószínűleg sikeres pályázat a Széchenyi utcai orvosi rendelő felújítása. Ha sikeres lesz akkor Marcaliban mind a hét orvosi rendelő felújított lesz.

 

Beszélt a polgármester úr a „nőtlen tiszti szálló” jövőjéről is. Ez a projekt nem a TOP -os pályázatok között van, hanem a Nemzetgazdasági Minisztérium pályázatán indulunk, ha a testület úgy dönt. Befejeznénk az építkezést, és a város meghatározó cégeinek tudnánk lakhatást biztosítani az általuk a városba hívott kvalifikált szakembereiknek.

 

Tudomásunk szerint nyert a Dózsa telepi beruházás is. A telepen lévő összes lakást fel fogjuk újítani. Minden lakás kártyás mérőórákkal lesz ellátva, és csak azokkal lesz szerződés akik együttműködnek a programmal. Akik hajlandók a feltételeket elfogadni. Biztosan lesznek problémák, de végig csináljuk. Van olyan lakás ahol 1 millió forinttal tartoznak.

 

Ezek a beruházások nem terhelik a Város költségvetését, az UNIO és a központi költségvetés finanszírozásával készülnek majd el.

 

A foglalkoztatást segítő projektek következtek. A Keleti Iparterületre 517 millió forintot nyert a Város. A Puskás Tivadar utcával párhuzamosan nyílik egy új út, A volt szeméttelepi bejárótól a kenyérgyár mellé érne ki az út, ahol már épül az AGROTECH új csarnoka. Közel 20 hektár terület lesz ezzel hozzáférhető. A pályázat része egy 1000 nm -es szakaszolható csarnok, amit majd a helyi vállalkozások tudnak bérelni. Nagyon komoly érdeklődés van napelemparkok létesítésére, már több engedélyt kiadtak erre a célra.

 

A foglalkoztatási paktumnak az a lényege, hogy szeretnénk a városban lévő cégek helyzetén javítani. Azzal, hogy képzést adunk azoknak akik eddig a közmunkán éltek. Elindítjuk a 7-8 osztályos iskolai felnőtt képzést. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat közreműködésével történik majd a munkavilágába való integrálás.

 

Ezekből a forrásokból lesznek támogatva a céges átképzések, a tanfolyamok ideje alatt a képzésben résztvevő támogatást kap majd.

 

Részben kapcsolódik a foglalkoztatáshoz - bejárás – hogy elkészül a kerékpár út Mesztegnyőtől a Balatonig.

 

A következő blokk a városképhez kötődő fejlesztések. Ennek része a CLLD pályázat amire egy városi közösség pályázhatott, nyert 250 millió forintot. Ennek egy részét (ca.: 100 millió forint) a közösség meghirdeti városi pályázatokon. Ezek lehetnek rendezvényhez kötődő pályázatok, civil életet segítő pályázatok. Erről hamarosan megjelenik egy felhívás. Az elbírálás helyben történik, de végső szót az irányító hatóság mondja ki és oda kell majd elszámolni.

 

Van ennek a programnak egy főeleme amiről már korábban a pályázat beadásakor kellett nyilatkozni. Az egyesület a piac környékének rendbetételére pályázott. A program részeként a piac csarnokban felépülne egy gyermekvár, ahol „ott lehetne hagyni” a gyerekeket amíg vásárolnak a szülők. Le lenne cserélve a tető és kívül belül megújulna az épület és a piactér.

 

A „Zöld Város” programban a belváros újulna meg, és néhány olyan épület amire nincs más forrás. A teljes összeg 40% -át a közterületekre kell fordítani. A kiírásban feltételként szerepelt, hogy kell benne lenni sporthoz, civilszervezetekhez kapcsolható rész is.

 

Elképzeléseink szerint épületfelújításként teljes egészében rendbe raknánk a civil házat kívül, belül. Sőt mivel ez is kötelező elem a tetőre még növényzet kerül.

 

Elbontásra kerül a volt Sport kocsma és oda épülne, a városi küzdősportoknak egy edzőhely, és természetesen a lakosságnak egy konditerem, továbbá ha sikerül akkor két squash pálya. Egyúttal az egész környezet is rendbe lesz téve.

 

Ha találunk forrást akkor a Művelődési Ház vizesblokkjait is szeretnénk rendbe tenni. A teremmel is foglalkozunk, keressük a pályázati lehetőségeket.

 

A közterületi részből a főutca felújítása lenne a legfontosabb. Gyakorlatilag megegyeztünk a Közútkezelővel az út cserében. A Sport utca lesz az állami út és a Rákóczi út így átalakítható. Nincs még végleges döntés, hogy milyen legyen. Erről még lesz több nyilvános egyeztetés. Az egyik variáció az, hogy maradjon ebben a szerkezetben ahogy van de díszburkolattal, kiülőkkel, fákkal, egyebekkel.

 

A másik lehetőség, hogy a Postától a Kopári sarokig 2x1 sávos lenne a Rákóczi utca, és akkor kialakulhatna egy széles promenád, utcabútorokkal, virágokkal fákkal. A pályázat nem köti meg a város kezét erről a képviselő-testületnek kell döntenie de lakosság bevonásával. Sokat fogunk még beszélni erről.

 

Van még két humán pályázat, amelyekre több településsel együtt pályáztunk az egyikre megtörtént már az eseményhirdetés a másikról is hamarosan döntés lesz. A két pályázat egymásra épül.

 

Az óvodákat és szociális területet lehet támogatni, illetve a gyermekek táboroztatására komoly összeget lehet költeni. A másik pályázat ami még elbírálás alatt van az elsősorban a kulturális tevékenységekre vonatkozik. Ebből lehetne nagy rendezvényeket támogatni.

 

Ha mindent összeadunk ez közel 4 milliárdos forrás a városnak, még akkor is ha az utolsó két pályázat a környékbeli településekkel közösen kerül felhasználásra. Elmondta a polgármester úr, hogy rendszeres tájékoztatás lesz ezekről a programokról. Várják a lakosság véleményét, javaslatait.

 

(A fórum rész következett, én a válaszokat közlöm rövidítve amiből persze a kérdés is kiderül. vz.)

 

Móring képviselő úr: a Gombai templommal kapcsolatban már érkezett megkeresés és igyekszik ebben további lépéseket tenni. Nagyon nagy szükség lenne a felújításra. Az egészségügyre azért fordítanak pénzt mert az orvosi rendelőre 80 milliót sikerült az utolsó pillanatban biztosítani. A Kórház esetében úgy gondolja, hogy sikerült a negatív folyamatot visszafordítani, sikerült szakrendeléseket újraindítani. A sürgősségi osztály CT berendezésével kapcsolatban pozitív fejlemények várhatóak. Szó van a kastélyépület felújításáról. Mobil szűrő busz is lesz hamarosan, ami Marcaliban fog telephelyezni. Egynapos sebészetet is létrehozzák. A horgászoknak mondja, hogy foglalkozni fog mindenképpen az igényeikkel, amit jogosnak vél. A Gyógyszállóval kapcsolatban elmondta, hogy az egy magán beruházás. Úgy gondolja nem marad így mert abban az állapotban van jelenleg, hogy muszáj továbblépni.

 

Sütő László: a határidőkkel kapcsolatos kérdésre válaszolva elmondta, hogy azok a határidők amik a pályázatokban szerepeltek nem tarthatóak. 2015 -ben lettek beadva és akkor azt tudtuk, hogy 2016 -ban elbírálják azokat. Most 2017 év vége van. Tehát rajtunk kívülálló okokból mindenhol határidő módosításokat kell kérnünk. De nagy valószínűséggel 2020 -ig kell fognak elkészülni, a projektek. A gyógyszállóval kapcsolatban elmondta, a tulajdonos nem fizette vissza a pályázati pénzt és kamatait. A bírósági ítélet megvan, egy szakértő a napokban felértékeli a meglévő épületet és következik a végrehajtás. Ha elfogadják a megállapított árat akkor értékesíthetővé válik (féláron) az jelenlegi épület és arra már valószínűleg lesz vevő. Érdeklődő az már van.

 

Képek: Bogdán László - HA3TBL

 

A galériához kattintson a képre!

 

A galériához kattintson a képre!

 

Olvassa a Marcali Portált Facebookon is!

Keresés a tartalomban...

Elérhetőségek

Levélcím: Marcali Portál

8700 Marcali Orgona u. 1-3 "A" lh. fsz. 2
NMHH nyilvántartási szám: 1253-3889
Alapítás éve: 2000.
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Reklámmal kapcsolatban: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Cookie-k használata a weboldalon

Küldjön nekünk Ön is híreket!
Történt olyan esemény vagy hír a térségében ami nincs fent a Marcali Portálon, esetleg hallott, látott, fényképezett, valami érdekeset és Ön szerint fent lenne a helye hírportálon?
Küldje el a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre!


Megjelenés: Szerkesztőségünk fenntartja a jogot, hogy a részére elküldött híreket - a tartalom csorbítása nélkül - a megjelentethetőség érdekében módosítsa, szerkessze. A megjelenésre vonatkozóan garanciát nem vállalunk - azaz nem mindegyik, részünkre elküldött hír jelenik meg szükségszerűen a marcaliportal.hu-n.

A marcaliportal.hu sütiket használ. A sütik elfogadásával kényelmesebbé teheti a böngészést. A honlap további használatával hozzájárulását adja a sütik használatához.