VÁROSUNK

DSCN0706

Tegnap este Marcali Város költségvetésének előkészítésének részeként, választókerületi fórum kérték a lakosság véleményét. A 4 -es és az 5 -ös kerület, - Dr. Sütő László és Hosszú András választókerülete – lakosainak a Mikszáth Kálmán Utcai Általános Iskola zsibongójában volt, lehetősége reagálni a tervekről. A több mint kétórás fórum Hosszú András beszámolójával kezdődött majd Dr. Sütő László Marcali Város Polgármestere vitaindítójával folytatódott.

 

(Szubjektív összefoglalót olvashatnak alább, csak azokat az elhangzottakat emeltem ki amelyek új információt tartalmaznak. A helyi „apró-cseprő” ügyekről sem számolok be. vz.)

 

Dr. Sütő László bevezetőjében elmondta, hogy Marcali a Bernáth Ház rendbetételére benyújtott pályázatát kivéve, valamennyi pályázatán sikeres volt. 2017 -ben csak a tervezésre és az előkészületekre költöttünk, az érdemi munka 2018 -ban kezdődik és 2019 -ben fejeződik be.

 

Elmondta, hogy Marcali Városa 2017 -es pénzügyi évet úgy zárja, hopgy nincs adóssága és még egy 20-30 M Ft.- os tartaléka is van. Határidőre kifizettünk minden szállítót.

 

2018 -ban a Város költségvetése az Önkormányzaton keresztül 5 Mrd – forint lesz és ehhez hozzájön még a Marcali Kistérségi Társuláson keresztül további 1.3 Mrd forint. Az Óvodai Központ és a Szociális Szolgáltató Központ a Társuláson keresztül van finanszírozva. (Társulásban nagyobb az állami támogatás.)

 

Tervszinten 2018 -ban több mint 3 Mrd Forint fejlesztés indul, de ezek között lesz több olyan, ami áthúzódik 2019 -re. A forrás megvan, rendelkezésünkre áll.

 

Mindenek előtt a Város működését kell biztosítani, beleértve az intézményeinket. Mára a legnagyobb intézményünk az Óvoda, mert az étkeztetést is oda csoportosítottuk át. A költségvetésük meg fogja haladni a 600 M Ft -ot.

 

A második legnagyobb a SZESZK, az ő költségvetésük meghaladja az 500 M Ft -ot. Ebben benne van kb. 150 M Ft ami pályázatokhoz kapcsolódik.

 

A Fürdő 210 M Ft, a GAMESZ 155 M Ft, Kulturális Központ 65 M Ft, Könyvtár 42 M Ft, a Múzeum 35 M Ft -ból gazdálkodik majd 2018 -ban.

 

A költségvetésünk bevételi oldala: durván 3 Mrd Forint az Európai Uniós pályázatokból, (ez megy át 2018 -ban a költségvetésünkön, de valójában már meghaladja a 4 Mrd -ot amit elnyertünk, ezek konzorciumban pályázott források - környező településekkel közösen elnyert összegek - ebben Marcali mint gesztor működik közre) Ide tartozik még a foglalkoztatási paktum ami a Kormányhivatalon keresztül bonyolódik de marcali cégeket is érint jelentős mértékben.

 

A működési támogatás amit a Költségvetésből kapunk az 960 M Ft. Saját bevételeink 1.2 Mrd körül lesznek ebből egészítjük ki azt hiányzó több mint 1 Mrd -ot ami a Város működtetéséhez szükséges.

 

2018 -ban is pályázunk a kiegészítő állami támogatásra. 2017 -ben is sikeresek voltunk 80 M Ft.- kaptunk.

 

Fejlesztések:

 

Amit konzorciumban nyertünk az 2 x 500 Mft. Ebből épületre csak 20 Mft. -ot lehet költeni. Valószínűleg ezt a Bernáth Házra fordítjuk. A tetőt kéne sürgősen rendbe tenni. A pályázat elsősorban a szakmai továbbképzést szolgálja. Egy jelentős összeg a nyári táborokra lesz fordítható,
ismét lesz mód jelentős kulturális rendezvények finanszírozására. Újjálehet éleszteni a néptáncfesztivált és a kórusfesztivált.

 

A „foglalkoztatási paktum” ... ebben a Marcali Szakképző Iskolának kiemelkedő szerepe lesz. A cégek kérésének megfelelő képzéseket fognak indítani. Ebből a forrásból lehet majd ösztöndíjat is folyósítani.

 

Keleti Iparterület fejlesztésére több mint 600 M FT -ot nyertünk, összesen közel 700 M Ft- lesz a vége. Szükség van az önerőre 2017 -ben már 32 M Ft -ot erre elköltöttünk. Készül egy út a régi szeméttelepi bejárónál a trafóház útjáig. A már megépült AGROTECH csarnok mellett fog kiérni. Ebből az útból ( kb. a felénél) keleti irányban épül egy 250 méteres út be az iparterületre, feltárva azt. 13-15 telek lesz kialakítva. Meglepően nagy érdeklődés van, minden befektetni szándékozónak el van mondva, hogy csak akkor jöjjön ha nem a minimálbéren akar foglalkoztatni, mert nem talál munkaerőt ezen az áron. Már négy komolyan vehető érdeklődő van, ezek közül egy már megvette a telket, egy másik folytamban van.

 

A GYÉK már elindult, az ablakcserék már megkezdődtek. A teljes felújítás reményeink szerint az év végére, jövő év elejére elkészül. Ebben a tanévben igyekszünk elvégezni a külső munkákat - közben persze üzemel a konyha ezért ilyen lassú a kivitelezés - a konyha júniusban leköltözik a Gimnáziumba. Ezt követően lehet a belső munkákat végezni. A nagy kérdés, hogy sikerül-e szeptemberre a Noszlopy iskola területén kialakítani egy melegítőkonyhát és étkezdét. Ha nem sikerül akkor a gyerekeknek le kell járni a Gimnáziumba étkezni. (Tegnap is tárgyalt a polgármester úr a KLIK illetékeseivel, lehetséges a közös megoldás. 40 M Ft -ot kell előteremteni.)

 

A Központi Óvoda teljes egészében fel lesz újítva. Hamarosan kiírásra kerül a közbeszerzés. A Noszlopy Iskola pályázata is hamarosan elkészül a régi épület a jelenlegi formájában az 1928 -as megépülésének megfelelően lesz felújítva. Csak faablakok lesznek beépítve és az épület külső megjelenésén sem lehet változtatni. Az alsós épület tetőszigetelése és hőszigetelése készül el és majd menet közben kiderül mennyi marad az elnyert 250 M Ft -ból.

 

Mert minden pályázatunkra igaz, hogy a tervek és az árak 2015 -ös áron kalkuláltak, azt ígérték, hogy nagyon gyorsan kiírásra kerülnek és kezdődnek az építkezések. Viszont a bírálatok több mint egy évig tartottak ... 15-16 árakon számoltunk és 18-19 es kifizetések lesznek vagy kipótoljuk a Város pénzéből - de akkor semmi másra nem lesz pénzünk – vagy szakaszoljuk a munkákat és amire nincs forrás az elmarad. A nagy része a terveknek azért elfog készülni!

 

Még bírálat alatt van a Széchenyi utcai rendelő, kihirdetésre vár. Felújításra kerül a felnőtt és a gyerekrendelő, és nagy valószínűséggel oda fog költözni védőnői szolgálat.

 

Több mint 600 M Ft -ot nyertünk a Zöld Város kialakítására. Ez a városközpont rekonstrukcióját jelenti a Posta köztől a Kopári sarokig. Kiírtunk egy ötletpályázatot a lakosság részére, amiben várjuk mindenkinek a véleményét. Már érkezett is 2 nagyon komoly pályamű, és tudom, hogy készül egy harmadik amely maketten fogja bemutatni az elképzelését. Ennek a pályázatnak a keretében felújítjuk a Civil Házat kívülről. A „sport kocsma” elbontásra kerül és egy új épület készül a küzdősport szakágnak és fitneszterem, svqas pálya, öltöző a hobbi sportolóknak.

 

Már elkezdődött a Dózsa utcai szegregátum rendbetétele. Volt már egy megbeszélés ahol az érintettekkel ismertévé lettek a feltételek, elvárások, a tervek. Minden közmű (víz, gáz, villany) kártyás lesz, térfigyelő kamera lesz komoly közvilágítás lesz kiépítve. Az első benyomások a megbeszélés alapján pozitívak igénylik a változást az ott lakók)

 

Nyert a Város 250 M Ft forrást a CLLD programban, ebből 90 M Ft egy nagy projektre költendő a kiírás szerint. A fennmaradó összegre pedig a Város fog pályázatot kiírni „bárkinek” a cél természetesen a közösségépítés, a kultúra, különféle a város életéhez kapcsolódó rendezvények.

 

Érintettek vagyunk a Mesztegnyő – Balatonmáriafürdő kerékpár út beruházásban. Kiírták már a közbeszerzést a tervezésre. Marcalit 60 M Ft értékben részesül. Kisebb hiányzó szakasz épül, illetve a meglévő észak-déli kerül részbeni felújításra.

 

Saját beruházások:

 

Elkészül a Móra Ferenc utca, párhuzamosan valamennyi ivóvíz fővezeték cseréjével együtt, további 20 M Ft tervezünk útjavításokra. Szándék van kivinni a szennyvízvezetéket a Lehel utcába, mert nagyon komoly érdeklődés van a volt TSZ major újrahasznosítására. Már építési engedély kérelmeket adtak be pl. tyúkfarmok létesítésére. Idén is lesz a képviselői körzeteknek kb. 20 M Ft saját keretük. Beadtuk a pályázatunkat a „nőtlen tiszti szálló” befejezésére. A hiánypótlásoknak eleget tettünk. Nagyon bizakodóak vagyunk abban, hogy nyertes lesz a pályázatunk. Újra meghirdették a pályázatot mert nem volt az első körben annyi pályázat ami kitöltötte volna a keretet, ezért gondoljuk azt hogy nyertünk.

 

Ezekből a tervekből, építkezésekből 2018 -ban nagyon kevés fog befejeződni. Sajnos együtt kell majd élnünk egyfajta rendetlenséggel, nagyon nehéz kivitelezőt találni, ezért lelassulnak az építkezések.

 

A polgármester úr válaszai a feltett kérdésekre:

 

A 68 -as ut ma már az elkerülő a Noszlopy, Rákóczi, Szigetvári a város kezelésébe kerül, ezért mód lesz arra, hogy a teherautó forgalmat a belvárosból kitiltsák, ezért lehet csillapított forgalmú utat építeni a Zöld Város programban. Február 12. az ötletpályázat határideje.

 

Gyógyszálló ... január 31 -én lett jogerős az a folyamat ami egy évig tartott azért, hogy a bíróság megállapítsa a jelenlegi értékét az épületnek. Mostantól lelehet bonyolítani a végrehajtási eljárást. Mostantól az érdeklődő vevők a megállapított érték 50% -áért a végrehajtó eladhatja a torzót.

 

Gizella templom melletti objektum rettenetesen kusza tulajdoni helyzet, felszámolás alatt van.

 

Volt SZTK és Tüdőgondozó ... mind a két épületet elvette tőlünk az Állam. Legalább 4-5 alkalommal kértük már vissza, de nem adják. Állítólag az állam fogja értékesíteni. Most éppen ismét kértük tulajdonba. Az SZTK esetében parkolót szeretnénk építeni az épület helyére, a kórházi dolgozóknak, látogatóknak. A Tüdőgondozóból lehet, hogy egy új rendőrkapitányság lesz.

 

Gimnázium felújítás ... korábban nem említette, de a Szaki felújítása a város és a kormány összefogásából megvalósul. A Város kicseréltette az összes nyílászárót, tavasszal beburkolják az épületet és rendbe teszik a vizesblokkjait. De azt a Szakképezési Centrum szervezi. A Gimnázium a KLIK hez tartozik, ha lesz pályázat a város minden tőle telhetőt megtesz azért, hogy megvalósuljon a felújítás.

 

Kórház ... sokadszorra mondja el, hogy nem odaadtuk a Kórházat hanem elvették! Ha nem lett volna MOTTE rendezvény lehet már ma nem lenne Kórház. Sajnos a jelenlegi állapotok azok nem csak Marcalira igazak ... így van ez nagyon sok helyen. Példaként említette, hogy a marcali Kórházból Kaposvárra jár a gyerekorvos, hogy meglegyen a kellő számú szakember. Elment egy orvosgeneráció külföldre.

 

Szegedi utcai piac ... megpróbálta a Város megvenni mert az is végrehajtás alatt van. 60 M Ft -ra értékelte egy szakértő - kérdés, hogy látta-e egyáltalán – megtámadtuk a bíróságon azzal, hogy maximum 5 M Ft az értéke.

 

Piac ... szeretnénk a tetejét teljes egészében felújítani. Folyik egy egyeztetés a tulajdonos társakkal.

 

A galériához kattintson a képre!

 

Olvassa a Marcali Portált Facebookon is!

Keresés a tartalomban...

Elérhetőségek

Levélcím: Marcali Portál

8700 Marcali Orgona u. 1-3 "A" lh. fsz. 2
NMHH nyilvántartási szám: 1253-3889
Alapítás éve: 2000.
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Reklámmal kapcsolatban: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Cookie-k használata a weboldalon

Küldjön nekünk Ön is híreket!
Történt olyan esemény vagy hír a térségében ami nincs fent a Marcali Portálon, esetleg hallott, látott, fényképezett, valami érdekeset és Ön szerint fent lenne a helye hírportálon?
Küldje el a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre!


Megjelenés: Szerkesztőségünk fenntartja a jogot, hogy a részére elküldött híreket - a tartalom csorbítása nélkül - a megjelentethetőség érdekében módosítsa, szerkessze. A megjelenésre vonatkozóan garanciát nem vállalunk - azaz nem mindegyik, részünkre elküldött hír jelenik meg szükségszerűen a marcaliportal.hu-n.

A marcaliportal.hu sütiket használ. A sütik elfogadásával kényelmesebbé teheti a böngészést. A honlap további használatával hozzájárulását adja a sütik használatához.