Skip to main content

Beszélgetés Györkös Tamással a Marcali Városi Fürdő és Szabadidőközpont igazgatójával …

Írta: Vágó Zoltán
Megjelent: 2012. augusztus 15. Szerda, 18:21

Közeledik a szabadtéri szezon utolsó hosszú hétvégéje, az augusztus 20 –i hétvége.  Felkerestem Györkös Tamást a Marcali Városi Fürdő és Szabadidőközpont igazgatóját és az eddig eltelt szezonról kérdeztem.

Gyorkos_Tamas_100Ha minden igaz az utolsó nagy rohamra kell készülnötök a hétvégén. Az időjárás előrejelzések szerint nagyszerű strandidő lesz a négynapos ünnep. Hogy készültök?

Nyitott kapukkal! :-))) Viccet félretéve várunk minden kedves vendéget, az időjárás nagyszerű lesz és nálunk a vízszint is megfelelő.

Hogy telt a szezon ez idáig? Van elég vendégetek?

Szerencsére adataink elég kedvezőek ahhoz képest amilyen tendenciák mutatkoznak a környező fürdők, illetve a Balaton partnak a látogatottságában. Nekünk közel ugyanolyan, vagy talán egy kicsit jobb a látogatottságunk, mit az elmúl évi. 2011 egyébként nagyon jó vendég létszámot produkáló év volt. Egy minimális, de a mai viszonyok között nagyon értékelendő növekedés figyelhető meg a belépés számokat látva. Szerencsére nagyon jó idő is volt a nyáron. Remélem a „vénasszonyok nyara” is kedvez majd nekünk, és sokáig nyitva tudjuk tartani a szabadteret.

Több nagyon sikeres rendezvény is volt a nyáron a fürdőben, terveztek-e még a szabadtérre programot, illetve a „fedett” szezonban mire számíthatunk?

Célunk és törekvésünk, hogy minél több sport, és kulturális eseményt rendezzünk a Fürdőben. Ezen a nyáron is több nagyon sikeres sportrendezvényünk volt, gondolok itt a strandkézilabdára, a strand röplabdára, rendszeresek az edzőtáborok. És nem csak a város csapatai veszik igénybe a lehetőséget. Most mentek el a kispesti szinkronúszók, és az ünnep után egy újabb, ezúttal kaposvári csapat fog nálunk felkészülni, alapozni. És ezek a sportolók nem csak itt készülnek, hanem látványos bemutatójukkal színesítik is a Fürdő programjait, ahogy ezt már láthattuk a kézilabdások, vagy a szinkronúszók esetében.

A Szabadidőközpont jellegét azzal erősítjük létesítményünknek, hogy szívesen helyet adunk a különböző cégek családi napjainak, az iskolák sportnapjainak, de több éve visszajárnak a tűzoltók is a nagyon látványos versenyükkel. Ezen a helyen is kérem, hogy a szervezők időben egyeztessenek az időpontokat illetően, gondolva már a következő szezonra.

Szerénytelenség nélkül állíthatom, hogy a szezonnyitó rendezvényünk, amit a Marcali Turisztikai Egyesülettel és a GAMESZ –al közösen szerveztünk, talán az elmúlt időszak egyik legsikeresebb rendezvénye volt.

A szabadtéri szezonban már csak a kaposvári szinkronúszók bemutatója lesz, még nincs egyeztetett időpont, de a fürdő honlapján, és a Marcali Portálon hírt adunk róla. Az elmúlt alkalommal is száznál többen nézték meg a lányok bemutatóját!

A fedettben, ami biztosan lesz az a Mikulás Kupa úszóverseny.  Ez ma már hagyományosnak nevezhető sportesemény. Más rendezvényről egyelőre nem tudok, de nagyon szabad vízfelületünk sincs erre a célra, mert az kistérségi úszásoktatás mellett, ősztől a napi testnevelés órák részeként a Mikszáth már jelezte, szeretné igénybe venni a tanuszodát a délutáni órákban. Gondolom a többi iskola is jelentkezni fog ezzel az igénnyel.

Ezek a rendezvények nem okoznak bevétel kiesést a Fürdőnek? Vagy áttételesen vendéget hoz?

Az biztos, hogy jó hírét viszik az országban, a környezetünkben Marcalinak és a Fürdőnek! Ez egy nagyon fontos cél! Ugyanakkor azt gondolom, hogy ezeknek a rendezvényeknek nem kellene ingyenesnek lennie. Én nem több ezerforintos nagyságrendre, hanem párszáz forintra gondolok. Ez a bevétel fedezné a mi költségeinket, és egyfajta szűrő is lehetne, nagyobb rendet lehetne tartani. Ma már az országban elvétve lehet ingyenes programokat találni egy Fürdőben.

Emlékeim szerint valamikor augusztusban szokott lenni a vízcsere a fedettben. Most mikor lesz?

Az ünnep után – még nincs végleges időpont - figyelembe véve az időjárási előrejelzéseket, elvégezzük a kötelező vízcserét, és a szükséges karbantartási munkákat a fedett uszodában, illetve a gépészeti berendezéseken. Időben jelezni fogjuk a pontos dátumot. Úgy gondolom, 3-4 nap alatt ezt a munkát elvégezzük.

Mikor zártok a szabadtéren?

Az a szándékunk, hogy a lehetséges legutolsó időpontban zárjuk be a külső termál medencét. Ha nagyobb csoport érkezik, vagy az időjárás megengedi, akkor akár októberben is feltöltjük a medencét. Amikor már a fagyveszély fent áll, akkor zárjuk be az élményelemekkel ellátott külső termál medencénket. És természetesen, ha meleg szeptemberünk lesz, akkor a kültéri medencéket is használatba hagyjuk.

Felvetődött korábban, hogy megpróbálkoztok a gyógyfürdő cím megszerzésével, illetve a társadalombiztosítás által finanszírozott szolgáltatások bevezetésével. Ezzel kapcsolatban van-e fejlemény?

A Fürdő fenntartója az Önkormányzat. Ahhoz hogy itt gyógyfürdőt létesítsünk, és annak feltételei létrejöjjenek, ahhoz befektetés, beruházás kell. Mindenki ismeri a Város anyagi helyzetét … mi a pályázatokat folyamatosan figyeljük, ezt teszik a Polgármesteri Hivatalban is, ha lesz kiírva olyan pályázat, ami alkalmas a Fürdő továbbfejlesztésére akkor a Képviselő-testületnek kell döntést hoznia.

Több esetben magam is hírt adtam a Marcali Portálon, hogy kormányzati szándék van a PPP beruházások lezárására. A Marcali Városi Fürdő Tanuszodája ebben a konstrukcióban épült. Van valamilyen információ ez ügyben?

Sok információm nincsen. Csak az, ami megjelent a Magyar Közlönyben és is csak annyit tudok. A marcali tanuszoda ráadásul egy kicsit speciális helyzetben van a PPP beruházások között, mert esetünkben nem bankok, hanem a Hídépítő Zrt. finanszírozta az építkezést. Hogy esetünkben mi fog történni arról semmilyen információval nem rendelkezem.

Köszönöm a beszélgetést!

{module [99]}

Sport - Legfrissebb
Városunk - legfrissebb
Közelben - Legfrissebb
Interjúk - Legfrissebb
Kék hírek - Legfrissebb
Kultúra - Legfrissebb
MTI - Legfrissebb
Közérdekű - Legfrissebb