Kezdőlap

Dr_Antal_Gabriela100Néhány napja arról lehetett olvasni, hogy Somogy megye egy, a Semmelweis Tervhez kapcsolódó tervezetet mutatott be, Kaposváron. A rendezvényről szóló tudósításban szó esett Városunk Kórházáról is – az én olvasatomban, kedvezőtlen jövőképpel - felvetettem aggályaimat a Főigazgató Asszonynak, aki készséggel állt rendelkezésemre.

Arra kérem, hogy olvasóinknak adjon tájékoztatást a tervezetről, és általában a Kórház helyzetéről.

Már az év eleje óta arra készülünk - hasonlóképen az ország többi kórházával-, hogy a Semmelweis Tervel kapcsolatosan Kórházunkat jelentős változások érik, igyekeztünk erre minden kapacitásunkkal és tudásunkkal felkészülni, úgy hogy a megmérettetés pillanatában készen álljunk, és a lehető legjobb arcunkat mutassuk. Ez a felmérés, „megmérettetés" is megtörtént, csak az értékelésről nincs még információnk.

Az Országgyűlés elfogadta a „kerettörvényt" és egész nyáron azon dolgozik a tárca, hogy a részleteket meghatározó törvényeket az ősszel beterjesszék az Országgyűlésnek.

Mi az, amit tudunk?

Döntés született arról, hogy nagytérségek lesznek, a térségeket azokhoz a régiókhoz alakították ki ahol egyetemek vannak. Esetünkben Baranya, Somogy és Tolna megyéket Pécshez, a POTE –hez rendelték. Úgy tudom, hogy az országban a négy egyetem köré szerveznek nagytérségeket, és Budapesten is létrehoznak két nagytérséget. Valószínűleg Miskolc és Győr köré szerveznek még egységeket. Tehát tudomásom szerint nyolc, egyenként közel 1,5 millió lakost ellátó nagytérség jön létre.

Ezekben a nagytérségekben szervezik meg a beteg utakat, ami azt jelenti, nem minden intézményben történik minden ellátás, a betegnek tovább kell utazni egy távolabbi kórházba, ha nincs a közelében megfelelő szakellátás. Viszont biztosan fogja tudni azt, hogy ott megfelelően ellátják. A beteg utak átláthatóak lesznek. Minden orvos fogja tudni azt, hogy hova kell küldeni a beteget, és a beteg fogja tudni, hogy hova kell neki mennie egy adott betegségével.

Szócska Miklós államtitkár úr úgy fogalmazott, nem akarják felrúgni a természetes úton kialakult betegutakat, hanem a „kitaposott ösvényt kívánják kikövezni".

Kórházvezető társaimnak, a Kórházszövetségnek, és az én számomra is az a nagy kérdés: az egészségügyi tárca által várt jelentős megtakarítás a nagytérségi rendszer létrejöttével, hoz-e annyi pluszforrást, amennyit a tárca remél. Ebben nagy a bizonytalanság.

Én azt gondolom - másokkal együtt - nem lesz elegendő ez a pénz, az egészségügy nagyon súlyos problémáinak rendezésére. Sajnos megint napi financiális gondjaink vannak, a szállítóink egyre türelmetlenebbek.

További jelentős gond a humán erőforrás kérdése. Ennek az az oka, hogy méltatlan béreket kapnak az egészségügyben dolgozók. Lehetett hallani, hogy Budapesten egy utcaseprő magasabb bért kap, mint egy kezdő orvos kolléga. Ez nyilvánvalóan elfogadhatatlan.

Ennyit tudunk ma a Semmelweis Tervről, és várjuk azokat a konkrét jogszabályokat, amiket az ősszel fog az Országgyűlés elfogadni. Ezek ismeretében tudjuk majd ténylegesen beazonosítani, hogy a mi kórházunk milyen szinten fog gyógyítani.

Az szerencsére nem kérdés, hogy megmarad-e a Marcali Kórház. Azt ezek szerint most nem tudjuk, hogy a Városnak, a Kistérségnek fontos „Városi Kórház" kategóriában megmaradunk-e. Ez, ahogyan Ön említette, majd ősszel fog kiderülni. Készített Somogy Megye egy előzetes felmérést, a Semmelweis Tervhez. Ebben mi szerepel a Kórházunkról?

Valóban készült egy nagyon fontos és jó anyag, ez úgy gondolom, számunkra kedvező megállapításokat tartalmaz. Azt azonnal hozzáteszem, ez egy munkaanyag nem a döntés, hanem a döntést segítő szakértői jelentés.

Nincs szó ebben a munkaanyagban arról, hogy a Marcali Kórház tevékenységi körét, vagy annak bármelyik jelenlegi feladatát elvonnák, vagy szűkítenék. A jelenlegi struktúra működik, abból elvenni, vagy ahhoz hozzátenni sem érdemes.

Az is nyilvánvaló, hogy a kaposvári Megyei Kórházban egy nagyon jelentős fejlesztés történik, és ez azt jelenti, hogy az ország egyik legkorszerűbb, legmodernebb betegellátó intézménye jön létre, aminek mi marcaliak is hasznát látjuk. Ebben a Kórházban valamennyi csúcs ellátást majd elérik a megye betegei.

Beszéljünk egy kicsit a Kórház mindennapjairól. Nyár van, szezon van, remélhetően megtelik a Balaton part nyaraló vendégekkel. Érződik ez az intézmény forgalmában?

Mindenképpen. Vannak belgyógyászati esetek is, de inkább a sebészet az ahol érződik a nyaralóhely közelsége. Mi örülünk ennek, mert a Kórházunk erre fel van készülve, és képes ellátni ezt az igényt.

Lehet, hogy amit mondok, morbidnak hat, de nekünk „kell a beteg". Mi abból élünk, hogy meggyógyítjuk a hozzánk fordulókat. Ha kevesen vannak a betegek, akkor is fent kell tartanunk az egyébként is meglévő kapacitásunkat, a sterilizálótól, a műtőig, a szakszemélyzettől, az orvosokig. Ha nincs beteg, a költségeink akkor is megjelennek, csak épen az OEP nem finanszírozza kellőképpen.

Szerencsére a hozzánk fordulók elégedettek Kórházunkkal, sokszor tapasztaljuk az idegen, balesetet szenvedettek részéről a meglepetést, hogy milyen korszerű és jól felszerelt intézmény van ebben a kis városban.

Korábbi beszélgetésünk során említett eredményeket is és problémákat is az orvos létszám tekintetében. Sokat hallani arról, hogy külföldre kívánnak távozni a képzett orvosok. Nálunk, a mi Kórházunkban mi a helyzet ebben a tekintetben?

Jelenleg is hiány van orvosból a belgyógyászaton, szerencsére jelenleg csak ez az egyetlen munkahely a Kórházban, ahol ez gondot okoz. Nagyon szeretnénk megoldani a helyzetet, de én azt gondolom, mindaddig, amíg őszre ki nem alakul az új ellátási struktúra az országban, ebben nem tudunk előre lépni. Mindenki kivár, várja, hogy mi változik majd.

A sebészetre érkezett egy traumatológus szakorvos Zalaegerszegről. Ő már régóta idejárt ügyelni, és azt gondolta, ebben a Kórházban számára jobbak a lehetőségek, mint a zalai megyeszékhelyen.

A rezidensek ügye minket nem érint, mert azok az orvos kollégák a klinikákon dolgoznak, ott történik a képzésük. Minket inkább a szakszemélyzet, a képzett - és főleg a jól képzett - szakápolók külföldi munkavállalása érint érzékenyen. Valamit tennie kell az egészségügyi kormányzatnak, mert a tízszeres bérkülönbséggel képtelenek vagyunk versenyezni.

Szó volt korábban egy sürgősségi hely létrehozásáról. Van ebben előre lépés?

Igen, ez egy fontos cél lehetne – az említett Somogy megyei tervezet és a Semmelweis terv szerint is – , hogy az orvosi ügyeletet, a kórházi ügyeletet és a mentőket egy közös koordinációval, hatékonyan tudjuk működtetni. A sürgősségi ellátás korszerűsítésére valószínűleg lesz pályázat, és mi élni kívánunk majd ezzel a lehetőséggel. Egy komplex ellátóhelyben, vagy osztályban gondolkodunk.

Ha már szóbahozta pályázatok... milyen terveik vannak?

A képalkotó diagnosztikát szeretnénk fejleszteni, bár már most is van digitális technológiánk, de ez még nem teljes körű.

A jelenleg futó rehabilitációs pályázaton most úgy tűnik, hogy nagy eséllyel indulunk. A pályázatot egy konzorciumba szerveződve adjuk be. Több szakmában (pszichiátria, légzés, kardiológia) járó beteg rehabilitációról van szó. Krónikus vagy műtött betegek esetében kezelésekről, gyógytornáról, pszichológusi feladatokról, légzés javításról, tréningekről és más, nem ágyhoz kötött kezelésekről van szó a pályázatban.

Engedje meg, hogy egy kicsit dicsekedjek: az általunk készített előzetes terv anyagot a minisztériumi és szakmai kollégium előtti tervegyeztetésen dicsérettel illették, szinte egyedül az országban.

A pályázatunk végső összege 85 millió forint. Ebből a pénzből átalakítanánk a diagnosztikai épület alagsorában egy szakaszt. Fontos, hogy ide lift is közlekedik. Itt lenne három tornaterem és még két kiszolgáló helység. A legkorszerűbb felszereléssel, torna eszközökkel látnánk el ezt a részleget. A szükséges szakszemélyzet a rendelkezésre áll. Reméljük, nem csak dicsérik a pályázatunkat, hanem számunkra kedvező módon bírálják majd el.

Volt még egy sikeres pályázat az önkormányzat részéről, ami lehetővé teszi egy 8 millió forintos lélegeztető berendezés vásárlását.

A végére a napi pénzügyek ...

Nagyon komoly gondjaink vannak, de nem csak nekünk, hanem szinte minden Kórháznak. A héten a Kórház Szövetség Elnökségi ülésén voltam, és úgy döntöttünk, hogy megszövegezünk egy levelet az egészségügyi kormányzat részére, ebben leírtuk, hogy megítélésünk szerint körülbelül megint abban a helyzetben vagyunk, mint az elmúlt év végén.

Ma már a legnagyobb beszállítók is velünk együtt attól félnek, hogy teljesen ellehetetlenül a működésünk. Becslésünk szerint meghaladja az 50 milliárd forintot az az összeg, amivel a 30 napon túl tartoznak a kórházak.

Nagyon komoly figyelmeztetés az, hogy a bankok már nem adnak hitelt a beszállítóknak. Tehát lassan odajutunk, hogy a beszállítók is ellehetetlenülnek, akik tulajdonképpen finanszírozták eddig a kórházi ellátásokat a biztos piac reményében. Ez idáig, ahogy tudták tolerálták a késedelmeket, mert egyrészt a bankok ezt hiteleikkel lehetővé tették, másrészt biztosak voltak abban, hogy előbb, vagy utóbb de a pénzükhöz jutnak. Úgy tűnik, ez a bizalom rendült meg. Három példa – Eger, Esztergom, Dunaújváros – is van a közelmúltból arra, hogy „beragadt" a pénzük, és ez a bizalomvesztés számunkra – kórházak számára - „életveszélyes" helyzet.

Köszönöm a beszélgetést!

Keresés a tartalomban...

Elérhetőségek

Levélcím: Marcali Portál

8700 Marcali Orgona u. 1-3 "A" lh. fsz. 2
NMHH nyilvántartási szám: 1253-3889
Alapítás éve: 2000.
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Reklámmal kapcsolatban: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Cookie-k használata a weboldalon

Küldjön nekünk Ön is híreket!
Történt olyan esemény vagy hír a térségében ami nincs fent a Marcali Portálon, esetleg hallott, látott, fényképezett, valami érdekeset és Ön szerint fent lenne a helye hírportálon?
Küldje el a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre!


Megjelenés: Szerkesztőségünk fenntartja a jogot, hogy a részére elküldött híreket - a tartalom csorbítása nélkül - a megjelentethetőség érdekében módosítsa, szerkessze. A megjelenésre vonatkozóan garanciát nem vállalunk - azaz nem mindegyik, részünkre elküldött hír jelenik meg szükségszerűen a marcaliportal.hu-n.

A marcaliportal.hu sütiket használ. A sütik elfogadásával kényelmesebbé teheti a böngészést. A honlap további használatával hozzájárulását adja a sütik használatához.