Kezdőlap

Dr_Antal_Gabriela100Közeledik az évvége, a törvényhozásban hamarosan tárgyalják a Széll Kálmán Tervben és a Semmelweis Tervben foglaltak végrehajtása érdekében, az egészségügyi tárgyú törvényeket is. Ön több egyeztetésen vett részt ahol Városunk Kórházáról is szó esett. Arra kérem, adjon tájékoztatást a megbeszélések tartalmáról, Kórházunk jövőjéről.

A megbeszélések elkezdődtek, da valószínűleg egészen jövő tavaszig tartanak. Így ma még senki nem mondhat biztosat se pozitív se negatív kérdésekben. Fontos leszögeznem, hogy én optimista vagyok! Hála a kórházi dolgozóknak, a kórház munkájának szakmai megítélésében nem lehet kifogásolni valót találni.

A Semmelweis terv értelmében átszervezik az ellátórendszer, azaz a kórházak szerkezetét, profilt tisztítanak, kompetencia szintekhez kötik ki, milyen gyógyító tevékenységet végezhet, ezt a lakossággal megismertetik. Lehet, hogy többet kell utazni, és leginkább többet várakozni, de minden ellátásnak meg lesz a helye. Eddig azt mondhatnánk, hogy most is így van, mi akkor a változás? A baj az, hogy van egy Széll Kálmán terv is, és az abban megfogalmazottakat is be kell tartani az ország működőképességének megőrzése érdekében.

Ez pedig azt jelenti, hogy az egészségügyre jövőre sem lesz több pénz, mint az idén, sőt, tekintettel az inflációra, biztosan kevesebb jut a kórházaknak. Pedig így is nehéz volt a gazdálkodás, a kórházak – mi is – soha nem látott mértékű adósságot halmoztak fel ebben az évben, összességében kb. 60 Mrd forintot, ami szintén egy tarthatatlan helyzet. A belső megtakarítható forrásokat kell tehát megkeresni, kihasználni, ha a helyzeten javítani akarunk. Ezt szolgálja a Semmelweis tervben az a cél, hogy az intézmények között legyen egy együttműködés, megosztva a feladatokat, költségeket.

A mi esetünkben ez elsősorban Kaposvárral, másodsorban Nagyatáddal való együttműködés kidolgozását jelenti. Ezek a tárgyalások is folyamatban vannak, mindkét másik kórház készséget mutat abban, hogy átrendezzük az eddigi feladatainkat, de konkrétumot még ezzel kapcsolatban sem tudok mondani.

Ami most látszik, hogy a megyei kórház számára is fontos, hogy Marcaliban legyen aktív ellátás, hiszen a földrajzi elhelyezkedésünk, a megyei kórház részbeni tehermentesítése ezt szükségessé teszi. Ugyanígy szükség van sürgősségi ellátásra, amely a jelenlegi szakmák nélkül – sebészet, traumatológia, belgyógyászat, szülészet, intenzív ellátás – nem képzelhető el. Hogy hogyan fog felállni ezen szakmák végső szerkezete a kórházban, ma még nem lehet tudni. Azért sem, mert nem ismertek azok a szakmai szabályok, melyeket a Szakmai Kollégium alkotott, s melyek meghatározzák a mi kompetenciánkat. Valószínűleg lesznek olyan hiányzó feltételeink, amiket csak a megyei kórház támogatásával tudunk biztosítani.

Ezeket fogjuk egyenként a jövő héttől kezdődően átbeszélni a megyei kórház igazgatójával, és egy megállapodásban rögzíteni. Az együttműködések a kórházak között azért is szükségesek, mert mostantól valamennyi kórház működését egységesen az állam irányítja, s a jövő évtől valamennyi kórház tulajdonosa is az állam lesz. A kórházunkban létrehoztunk egy Ad hoc bizottságot, hogy a vezetés minél szélesebb kör véleményének a figyelembe vételével tudja a döntéseit meghozni.

Második és talán a legfontosabb kérdésem, sikerül megszereznünk a Városi Kórház státuszt? Megmarad az alapellátás négy pillére a Kórházban?

A miénk egy úgynevezett 4 alapszakmás kórház. Ezen alapszakmákra nem véletlenül van együtt szükség annak érdekében, hogy a kórház komplex betegellátást tudjon végezni. Nem látom veszélyét annak, hogy mindez ne maradjon meg. Lehet, hogy lesznek olyan műtétek, melyek elvégzését valamilyen plusz feltételhez kötik, de ezekre van megoldás. Mint ahogy arra is, hogy a szülészet munkájához neonatológus szakembert képezzünk. Az egyeztetést végző szervezet, a GYEMSZI sem csak „elvenni" akar, hanem „adni" is. Meg kell fogalmaznunk azokat a fejlesztési területeket, amik beleillenek a mi profilunkba, s amire pályázhatnánk. Ezek – mai elképzelésünk szerint a következők: kúraszerű ellátás infúziós kezelésekre, a krónikus osztályon belül egy hospice részleg, az egynapos sebészeti ellátások fejlesztése további szakmákban (urológia, fül-orr-gége, szemészet), informatika fejlesztése, sürgősségi ellátás fejlesztése az alapellátással és a mentőkkel közösen.

A nyáron készült interjúban Ön említést tett a szakszemélyzet, a képzett - és főleg a jól képzett - szakápolók külföldi munkavállalása miatt jelentkező gondokról. Beszéltünk az orvos hiányról, ami megoldódni látszott. Mi a helyzet most egy félév elteltével?

Jöttek jó szakorvosok a kórházba, velük a feladatainkat jól el tudjuk látni. Természetesen erre áldozni is kell, de enélkül nem kórház a kórház. Sajnos most nagyobb gond a szakdolgozók elvándorlása a rendkívül alacsony bér miatt. Országosan is ugyanaz a helyzet, amit mi is naponta tapasztalunk: jól képzett ápolók, műtősfiúk mennek külföldre és már nem mindig kapunk a helyükre megfelelően képzett személyt.

Addig is, amíg a döntések megszületnek, a Kórháznak működnie kell. Legutóbb amikor beszélgettünk súlyos anyagi problémákról adott tájékoztatást. Változott a helyzet? Én magam is tapasztalom, hogy például a laboratórium néhány diagnosztikai vizsgálatot, az ahhoz szükséges reagens hiányában nem végez el.

Az Ön által említett probléma nem új keletű, nem a jelenlegi rossz anyagi helyzetünkkel kapcsolatos. Már korábban született arról döntés, hogy bizonyos ritka, drága vizsgálatokat jobb más kórháztól megvásárolni, mint magunknak végezni, mivel így még drágább lenne. Ezek nem sürgős vizsgálatok, a betegnek nem jelent hátrányt, ha egy-két hetet várni kell rá. Elmondhatom, hogy a betegek még nem érzik a hatását a súlyos pénzügyi gondjainknak, mert inkább tartozunk a beszállítóknak, de a szükséges feltételekből nem tudunk engedni. Ha a laborra hivatkoztunk, mondok erre egy másik példát is. Ma már nagyon fontos, hogy az infarktus vagy trombózis gyanúval bekerülő betegeknél – és egyre több van ilyen – azonnali, biztos diagnózist tudjunk mondani. És ehhez a laboratóriumban természetesen rendelkezésre állnak az igencsak drága vizsgálatok.

Azonban nagyon nyomasztóan hat ránk az adósságunk, ami jelentős. Igaz, az elmúlt évi nagy átalakítások, az „összeköltözés", meghozták az egyértelmű megtakarítást, és ennek eredményeként áprilistól megállt az adósság növekedése. Azonban az újabb „kihívások", mint az üzemanyag, ÁFA, bérek kötelező emelkedése, az infláció olyan jelentős többlet kiadást eredményez, ami újabb komoly beavatkozásra kényszerít bennünket. Muszáj az adósságból ledolgoznunk, mert a szállítók is érthetően türelmetlenek, és a kórház működőképességét mindáron biztosítani kell. Ez a legfontosabb célunk, a betegek, a közösség érdeke, melynek az egyéni érdekeket alá kell vetni.

Tegnap reggel a városi honlap fórumán egy bejegyzésben, a tüdőszűréssel kapcsolatban többórás várakozásról szólnak, az előre egyeztetett időpont ellenére.

Ismerem a problémát, hónapok óta igyekszem „közvetíteni" a főorvosnő és az elégedetlen betegek, kollégák között. A doktornőnek számos kérdésben igaza van, komoly, alapos kivizsgálásokra törekszik, aminek meg van a követelmény rendszere a TB részéről, s amelyek eddig hiányoztak. Az is igaz, hogy nagyon sok beteg van, és a betegek joggal türelmetlenek, ha órákat kell várni. Ha kevesebb beteget hív be, az előjegyzési idő nyúlik kezelhetetlenül hosszúra. Három napot van itt, sokszor késő estébe nyúlóan dolgoznak, ami szerintem is elviselhetetlen állapot. A rossz hírem az, hogy sem több napra nem tud jönni, sem másik tüdőgyógyászt nem ismerünk, aki holnaptól beállhatna. Így a doktornő számíthat tőlem egy utolsó, nagyon komoly beszélgetésre, ami arról szól, hogy egyszerűen muszáj összehangolni az ő munkastílusát a betegek igényével, mert így ennyire rossz a helyzet. Sajnos, ebben a pillanatban nem tudok többet tenni, bármennyire is szeretném.

Több pályázatról is említést tett júliusi beszélgetésünk alkalmával. Hogy állak, milyen stádiumban vannak ezek a fejlesztések?

Egyetlen pályázatunk van folyamatban, remélem, a napokban végre beadásra kerülhet a második határidő halasztás ellenére. Ehhez építészeti tervet csináltattunk, a D-épület alagsorában lesz 250 m2 terület szépen felújítva, edzőtermeknek, kiszolgáló helyiségeknek a fejlesztendő rehabilitációs rendelésekhez, ami elsősorban légúti, valamint szívbetegek rehabilitációját segítené, de van benne terület a pszichiátriai rehabilitáció fejlesztésére is. Mintegy 80 millió Ft-ra pályázunk. Kétszer volt a minisztériumban terv egyeztetés, mindkét alkalommal dicséretet kaptunk. A pályázatot nem egyedül adjuk be, hanem egy konzorcium keretében a dél-dunántúli régióval közösen.

Amikor egyeztettem az interjú időpontját Önnel, említést tett arról, hogy megalakult Marcaliban is egy Kiwanis Klub, ami egy nemzetközi szervezet, célja a gyerekek segítése. Arra kérem, adjon egy rövid ismertetést olvasóinknak a mozgalomról, terveikről.

KiwanisLogo-200A KIWANIS klubról előző otthonomban, Borsod-megyében hallottam. Errefelé kevésbé ismert. Ezért gondoltam rá, hogy talán találok itt néhány olyan kedves asszonytársat, akik hajlandók kis pénzt és nagy lelkesedést invesztálni egy olyan közhasznú, jótékonysági munkába, melyet egy nagy múltú nemzetközi szervezet fémjelez, s melynek célja a gyermekek segítése. Novemberben hivatalosan megalakítottuk a marcali klubot 12 alapító és egy pártoló taggal. Mivel nemsokára karácsony lesz, szeretnénk ez alkalomból bemutatkozni a marcali embereknek. December 17-én részt veszünk a karácsonyi vásáron, ahol saját készítésű ajándékainkkal szeretnénk kedveskedni az érdeklődőknek és persze a munkánkhoz adományt gyűjteni. Minden érdeklődőt és segíteni vágyót hívunk, várunk! A befolyt összegből először karácsonyra a marcali óvodákat szeretnénk támogatni fejlesztő játékokkal. Persze dolgozunk egy éves munkaterven is. A sikerünk attól függ, mennyire leszünk ügyesek megkeresni, megszólítani a segíteni tudó és vágyó embereket, és mennyire tudjuk fontossá tenni ezt a kérdést. Szívesen mellékelem Önnek a szórólapunkat.

Köszönöm az interjút!

Snap_2011-11-30_at_12.23.38

{module [99]}


Keresés a tartalomban...

Elérhetőségek

Levélcím: Marcali Portál

8700 Marcali Orgona u. 1-3 "A" lh. fsz. 2
NMHH nyilvántartási szám: 1253-3889
Alapítás éve: 2000.
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Reklámmal kapcsolatban: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Cookie-k használata a weboldalon

Küldjön nekünk Ön is híreket!
Történt olyan esemény vagy hír a térségében ami nincs fent a Marcali Portálon, esetleg hallott, látott, fényképezett, valami érdekeset és Ön szerint fent lenne a helye hírportálon?
Küldje el a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre!


Megjelenés: Szerkesztőségünk fenntartja a jogot, hogy a részére elküldött híreket - a tartalom csorbítása nélkül - a megjelentethetőség érdekében módosítsa, szerkessze. A megjelenésre vonatkozóan garanciát nem vállalunk - azaz nem mindegyik, részünkre elküldött hír jelenik meg szükségszerűen a marcaliportal.hu-n.

A marcaliportal.hu sütiket használ. A sütik elfogadásával kényelmesebbé teheti a böngészést. A honlap további használatával hozzájárulását adja a sütik használatához.