Skip to main content

Elismerések rendkívüli helytállásért

Írta: Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság
Megjelent: 2011. október 21. Péntek, 15:34

Resize_of_IMG_4257-100A Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság október 23-i Nemzeti ünnepünk alkalmából ünnepi állománygyűlést rendezett Kaposváron a Helyőrségi Klubban. A rendezvényen közel 200 személy vett részt. A Himnuszt követően köszöntőt mondott Juhász Tibor, a Somogy Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja. Beszédében méltatta az 1956-os forradalmat és előismerően szólt a somogyi tűzoltók és katasztrófavédők vörösiszap-katasztrófa helyszínén nyújtott rendkívüli helytállásáról.

A beszédet követően elismerések átadására került sor:

Dr. Bakondi György tű. altábornagy, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója kiemelkedő munkavégzéséért főigazgatói emléktárgy elismerésben részesítette Kőhalmi Szilviát, a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság előadóját.

Dr. Pintér Sándor belügyminiszter „Rendkívüli helytállásért" érdemjeleket és okleveleket adományozott azoknak a katasztrófavédelmi dolgozóknak, hivatásos és önkéntes tűzoltóknak –Somogy megyében 185 főnek -, akik részt vettek Magyarország eddigi legnagyobb, igen súlyos ökológiai következményekkel járó, 2010. október 4-én Kolontáron történt ipari katasztrófájánál a mentésben, a kárelhárításban és az újjáépítésben. Az érdemjeleket Juhász Tibor kormánymegbízott és Heizler György tű.ezredes, megyei katasztrófavédelmi igazgató adta át.

Fotók: Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

(a galéria kis képekre kattintva érhető el)

Nemzeti ünnepünk október 23. alkalmából megrendezésre kerülő

ünnepi állománygyűléshez

2011. október 21.

Az elmúlt évek bővelkedtek veszélyhelyzetekben, jelentős katasztrófák – árvíz, belvíz, vörösiszap – érintették az országot és megyénket is. Olyan méretűek, amelyekben a kormánynak a lakosság védelme érdekében intézkednie kellett.

Magyarország eddigi legnagyobb, igen súlyos ökológiai következményekkel járó ipari katasztrófája 2010. október 4-én történt, amikor a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt. X-es iszaptároló kazettája gátjának északnyugati sarka átszakadt. A gátszakadás következtében több mint egymillió köbméter vörösiszap és erősen lúgos víz elegye – a Torna-patakon keresztül – elöntötte Kolontár, Devecser és Somlóvásárhely mélyebben fekvő részeit. Az erősen lúgos, maró hatású ipari hulladék körülbelül 40 négyzetkilométeren terült szét, felbecsülhetetlen gazdasági és ökológiai károkat okozva az ajkai kistérségben.

A katasztrófában tíz ember vesztette életét, közel háromszázan szorultak egészségügyi ellátásra, közülük százhúszan kórházba kerültek. Az iszapáradat a három érintett településen több mint háromszáz lakóingatlant rongált meg, a károsultak száma meghaladja a hétszázat. A vörösiszap több mint ezer (1017) hektár mezőgazdasági területet borított el.

A kormány számos intézkedéssel segítette a védekezést és a károk felszámolását, például: veszélyhelyzetet hirdetett ki és azonnal intézkedett a mentés megszervezésére; kormánybiztost nevezett ki a mentés irányítására; állami felügyelet alá vonta a károkozó céget.

Az emberi élet mentését követően a helyszínen a legfontosabb feladat a lakott településrészek mentesítése volt, az iszap és a hordalék feltakarítása, elhordása. A bel- és külterületek mentesítését, fertőtlenítését a katasztrófavédelem szervezésében több munkaterületen végezték egyidejűleg (Devecser, Somlóvásárhely, Somlójenő, Tüskevár, Apácatorna, Kisberzseny, Kamond területeken). Somogy megyéből katasztrófavédelmi szakemberek, önkéntes (Balatonboglár, Böhönye, Csurgó) és hivatásos (Barcs, Kaposvár, Marcali, Nagyatád, Siófok) tűzoltóságok munkatársai 789 napot dolgoztak Kolontáron és Devecserben.

A védekezés és helyreállítás koordinálásában az igazgatóságról további 28 személy kéthetes váltásban dolgozott 6 hónapig.

Az újjáépítés eddig nem látott nemzeti összefogással valósulhatott meg a kormány irányítása mellett.

A katasztrófát követően soha nem tapasztalt lakossági összefogás jött létre az országban, így Somogyban is a kolontáriak, devecseriek megsegítésére. A megyében közel száz szervezet, magánszemély ajánlott fel adományokat, mindenki a saját lehetőségei szerint, amelyet a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság koordinált.

A kormány teljesítette ígéretét, a nemzeti összefogás meghozta az eredményét; kevesebb mint egy év alatt a kárt szenvedett családok új házakba költözhettek, újjáépítették a katasztrófa által sújtott területeket és a környezetet.

A védekezési, helyreállítási és újjáépítési munkálatokra felhasznált több mint 35 milliárd forintból a katasztrófa által érintett emberek kárainak enyhítésére 1 052 625 000 forintot, a gazdálkodó szervezetek kárainak enyhítésére 688 020 000 forintot, lakásvásárlásra 1 237 746 000 forintot fordítottak. A térségben élők bútorainak pótlására, illetve a gépjárműben, konyhakertben és ruhaneműben keletkezett károk enyhítésére 475 623 000 forintot, az újjáépítésre 6 294 675 000 forintot, a károsult ingatlanok helyreállítására 48 492 000 forintot költöttek.

Dr. Pintér Sándor belügyminiszter „Rendkívüli helytállásért” érdemjeleket és okleveleket adományozott azoknak a katasztrófavédelemi dolgozóknak, hivatásos és önkéntes tűzoltóknak – Somogy megyében 185 személynek - , akik részt vettek a 2010. október 4-én Kolontáron történt vörösiszap-katasztrófánál a mentésben, a kárelhárításban és az újjáépítésben.

Az elismerésben részesültek névsora itt megtekinthető!

Köszönjük a szolgálatot!
Sport - Legfrissebb
Városunk - legfrissebb
Közelben - Legfrissebb
Interjúk - Legfrissebb
Kék hírek - Legfrissebb
Kultúra - Legfrissebb
MTI - Legfrissebb
Közérdekű - Legfrissebb