Skip to main content

Januártól új igazgató a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságon

Írta: Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság
Megjelent: 2011. december 21. Szerda, 16:41

Resize_of_IMG_5926A Megyeháza Nagytermében megtartott ünnepi állománygyűlésen köszöntek el ma délután Heizler György tű. ezredes, december 30-val nyugdíjba vonuló megyei katasztrófavédelmi igazgatótól, egyben beiktatták az új vezetőt, Dr. Horváth Jenő tű. ezredest, aki eddig az igazgatóhelyettesi posztot töltötte be az igazgatóságon. Januártól helyettese Baranya Károly pv. alezredes, a siófoki polgári védelmi kirendeltség vezetője lesz.

A rendezvényen részt vettek a megye hivatásos önkormányzati és önkéntes tűzoltóságainak parancsnokai, a rendvédelmi szervek, az együttműködő társszervek vezetői, az igazgatóság állománya és további meghívott vendégek.

Dr. Bakondi György tű. altábornagy, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója a parancsok ismertetését követően elmondott beszédében méltatta Heizler György szakmai munkásságát, emberségét, hivatástudatát. A főigazgató elmondta, hogy 2000. január elsején nevezte ki az akkor alakuló Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetőjévé az ezredest. Figyelemmel kísérte vezetői munkáját, a társszervekkel való kapcsolatait, valamint publikációs tevékenységét. Szerinte a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság külön kis birodalommá nőtte ki magát az évek során, ahol kiemelkedő csapatmunka eredményeként a bevetésirányítás, a térinformatika és a Védelem című szakmai folyóirat is életre kelt az igazgató irányításával.

A parancsnokváltás minden szervezet életében változást hoz. Az igazgatóságon ez nem azért következett be, mert a szakmai elöljárók nem voltak elégedettek a leköszönő igazgató munkájával, hanem mert elérte a felső nyugdíjkorhatárt. Bakondi György végezetül azt mondta, biztos benne, hogy aktív, elmélyült, a szakmát segítő hosszú nyugdíjas évek várnak még az ezredesre.

Az új igazgatónak nem lesz egyszerű dolga – fogalmazott a főigazgató –, mert minden megváltozott. Új országos, központi irányítás és jogszabályváltozások jellemzik ezt az időszakot. A fő cél továbbra is az élet és a vagyon védelme, amelyhez minden támogatást megadnak. Az új igazgatónak legalább olyan hosszú és sikeres szakmai éveket kívánt, mint amilyeneket a leköszönő igazgató már maga mögött tudhat. Az ünnepi szavak után a főigazgató katasztrófavédelmi rőzsetőr emléktárgyat adományozott a leköszönő igazgatónak.

Szita Károly, Kaposvár polgármestere beszédében azt hangsúlyozta, hogy az egyenruhások után ő a civilek nevében köszöni meg Heizler György áldozatos munkáját. Példaértékűnek nevezte az általa megszerzett tapasztalatot és tekintélyt. A város polgárai nevében is megköszönte az emberi mintát és az igazgató barátságát, majd emléktárggyal köszönte meg az együtt eltöltött szakmai éveket.

Witzmann Mihály, a Somogy Megyei Közgyűlés alelnöke őszinte barátsággal köszönte meg Heizler György hivatástudattal, szolgálattal és tettrekészséggel végzett munkáját. Elmondta, hogy az igazgató szerénysége példaértékű, hiszen minden kitüntetése mögött a kollégákat említette. Köszönetét és gratulációját fejezte ki minden somogyi polgár nevében.

Heizler György tű. ezredes beszédében elmondta, hogy 36 évvel ezelőtt vállalt hűséget a hazához. Folyamatos tanulással, kitartó és áldozatos munkával lépdelt előre a ranglétrán. Az ezredfordulón – már megyei igazgatóként – az ő vezetésével alakították ki a megyében a katasztrófavédelem szervezetét, feladatrendszerét. A cél továbbra is a somogyi emberek szolgálata volt, de újfajta megközelítést igényelt. Az akkor kialakított fő célok: a reagálóképesség javítása, a mentési képesség fejlesztése és a védekezés feltételeinek megteremtése a mai napig meghatározzák a szervezet tevékenység. Az ezredes megköszönte a megjelent társhatóságoknak, a szakigazgatási szervek vezetőinek, a polgármestereknek az eddigi együttműködést, akikkel együtt dolgozva, gondolkodva a somogyi katasztrófavédelem olyan eredményeket is elért, amelyek országos, sőt nemzetközi szinten is elismerést hoztak. Végül jó szívvel ajánlotta együttműködő partnerül eddigi helyettesét, Dr. Horváth Jenőt, akivel 24 éve vállvetve együtt dolgoznak.

Dr. Horváth Jenő tű. ezredes nagy megtiszteltetésnek nevezte, hogy az együtt töltött évek után átvehette a stafétabotot Heizler Györgytől. Megköszönte a bizalmat és a kinevezéséhez nyújtott támogatást a vezetőknek. Kiemelte, hogy a megújuló katasztrófavédelem rendszerének a hivatásos állománytól a köztestületi és több száz önkéntes tűzoltón át, a köteles és az önkéntes polgári védelmi szervezetekig mindenki részese. Fő feladat a megújítást szolgáló jogszabályok gyakorlati alkalmazásával a megye 245 településén élő 340 ezer állampolgár és az ide látogató több százezer turista biztonságának megteremtése. Az ezredes vázolta a jövő évi működéssel kapcsolatos feladatokat, kiemelve ezek közül az új katasztrófavédelmi kirendeltség kialakítását, a hivatásos tűzoltóságok és polgári védelmi kirendeltségek integrálását, valamint az iparbiztonsági szervezet létrehozásából fakadó új feladatokat.

Végezetül egy személyes szakmai élményét is megosztotta a résztvevőkkel dr. Horváth Jenő. Elmondta, hogy 2011 januárjától hat hónapon keresztül részt vett a kolontári iszapkatasztrófa újjáépítési munkálataiban az Újjáépítési Kormányzati Koordinációs Központ törzsében, ahol a tanulás, a szakmai tapasztalatszerzés mellett példaértékű volt az a szakmai és emberi együttműködés, amely akkor megnyilvánult. Mint mondta, célja, hogy az ott megszerzett tapasztalatokat megosztva munkatársaival, a hétköznapokban is hasonlóan hatékonyan működő szervezetet irányíthasson.

A beszédeket követően Heizler György tű. ezredes zászlószalagot kötött a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság csapatzászlójára, amelyet átadott dr. Horváth Jenő tű. ezredesnek.

A rendezvény zárásaként Witzmann Mihály mondott pohárköszöntőt a leköszönő és az újonnan kinevezett igazgató tiszteletére.

 

Kaposvár, 2011. december 20.

(a galéria kis képekre kattintva érhető el)

{module [99]}


Sport - Legfrissebb
Városunk - legfrissebb
Közelben - Legfrissebb
Interjúk - Legfrissebb
Kék hírek - Legfrissebb
Kultúra - Legfrissebb
MTI - Legfrissebb
Közérdekű - Legfrissebb