Skip to main content

Nyugdíjasközösségek programjait támogatja a minisztérium

Írta: mti
Megjelent: 2012. január 05. Csütörtök, 14:45

mti_hirfelhasznaloSzabadidős programok, így például kulturális és sportrendezvények, utazások, tanfolyamok, író-olvasó találkozók megtartására írt ki pályázatot időskorúak számára a Nemzeti Erőforrás Minisztérium; a "Kor-társ" elnevezésű program pályázati kerete csaknem 24 millió forint.

A projekt különlegessége, hogy az idősek közösségei közvetlenül pályázhatnak, és maguk találhatják ki, milyen programokra kérik a támogatást - közölte Asztalosné Zupcsán Erika, a tárca szociálpolitikáért felelős helyettes államtitkára csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján.

Pályázatot nyújthatnak be január 15-éig egyesületek, alapítványok, egyházak, egyházi intézmények és szervezetek, valamint nyugdíjasklubok. Utóbbiak akkor is indulhatnak, ha nem számítanak önálló jogi személyiségnek; ebben az esetben úgynevezett befogadó szervezetet, például iskolát, önkormányzatot vagy idősellátó intézményt kell keresniük.

Az egyes közösségek 50 ezer és 150 ezer forint közötti támogatást igényelhetnek, s előfinanszírozásban, tehát még a programok megvalósítása előtt megkaphatják a kért összeget. Támogatást azok kaphatnak, akik a január 16-a és május 15-e közötti időszakra terveznek programot. A programokhoz saját forrást sem kell biztosítani, ám minden induló csak egy pályázatot nyújthat be, és kizárólag elektronikus úton.

A tárca meghirdetett egy önéletrajzírói pályázatot is, ez ugyancsak az aktív idősödés európai évéhez kapcsolódik. E pályázaton 60 év felettiek vehetnek részt, akik akár a személyes múlttal, akár történelmi eseményekkel, például az 1956-os forradalommal kapcsolatos történeteiket megírhatják, legfeljebb 20-30 oldalon, géppel vagy kézírással. A pályamunkákat február 15-éig lehet benyújtani; azokat a "generációk közötti együttműködés" jegyében a nagyszülők akár az unokájuk segítségével is elkészíthetik, például interjú formájában.

Az "Életút" elnevezésű pályázaton 16 díjat osztanak ki, az első helyezett bruttó 400 ezer forintot kaphat.

Sport - Legfrissebb
Városunk - legfrissebb
Közelben - Legfrissebb
Interjúk - Legfrissebb
Kék hírek - Legfrissebb
Kultúra - Legfrissebb
MTI - Legfrissebb
Közérdekű - Legfrissebb