Skip to main content

Nyilvános az új Nemzeti alaptanterv vitaanyaga

Írta: ofi.hu
Megjelent: 2012. február 07. Kedd, 03:56

ofi_logoAz Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet honlapján olvasható az új Nemzeti alaptanterv vitaanyaga. A dokumentum megismerése mellett lehetőség van a szövegtervezet véleményezésére, az észrevételek, javaslatok elküldésére.

A Nemzeti alaptanterv (Nat) a hazai tartalmi szabályozás alapdokumentuma. A nemzeti köznevelésről szóló, 2011. évi CXC. törvény kimondja, hogy ,,az iskolai nevelés-oktatás tartalmi egységét, az iskolák közötti átjárhatóságot a Nemzeti alaptanterv biztosítja, amely meghatározza az elsajátítandó műveltségtartalmat, valamint kötelező rendelkezéseket állapíthat meg az oktatásszervezés körében, így különösen a tanulók heti és napi terhelésének korlátozására."

Az új alaptanterv egyik fontos összetevője, hogy a nevelés és az erkölcsi értékek hangsúlyozása mellett kiegészült az egyes műveltségterületek közműveltségi elemeivel. A megjelenő közműveltségi tartalmak a klasszikus három iskolaszakasz szerint rendeződnek: 1-4. évfolyam, 5-8. évfolyam, 9-12. évfolyam. A Nat módosítása összefügg a 2011. decemer 20-án elfogadott, a Nemzeti köznevelésről szóló törvény szövegével. A 2012. szeptember 1-jétől életbe lépő törvény alapján a NAT a tervek szerint 2013. szeptember 1-jétől felmenő rendszerben, az 1., 5. és 9. évfolyamon tanulók számára lép életbe.

A következő címekre kattintva tekintheti meg a Nemzeti alaptanterv teljes szövegtervezetét, illetve egyes fejezeteit.

A Nemzeti alaptanterv teljes szövege (letöltés)

Bevezető (letöltés)

Magyar nyelv és irodalom (letöltés)

Idegen nyelvek (letöltés)

Matematika (letöltés)

Ember és társadalom (letöltés)

Ember és természet (letöltés)

Földünk – környezetünk (letöltés)

Művészetek (letöltés)

Informatika (letöltés)

Életvitel és gyakorlat (letöltés)

Testnevelés és sport (letöltés)

A Nemzeti alaptantervhez kapcsolódóan, a szakmai szervezetek bevonásával már zajlik a Nemzeti iskolai oktatás irányelvének és a Két tanítási nyelvű iskolai oktatás irányelvének kiegészítése, valamint a Sajátos nevelési igényű tanulók iskolai oktatásához kapcsolódó irányelv átdolgozása.

Sport - Legfrissebb
Városunk - legfrissebb
Közelben - Legfrissebb
Interjúk - Legfrissebb
Kék hírek - Legfrissebb
Kultúra - Legfrissebb
MTI - Legfrissebb
Közérdekű - Legfrissebb