Skip to main content

Busójárás a NAV ellenőreivel

Írta: NAV
Megjelent: 2012. február 22. Szerda, 11:36

navA vizsgált esetek több mint 40 százaléka megállapítással zárult a mohácsi Busójáráson. Az ellenőrzéssorozat eredményeképpen több millió forint büntetés kerül kiszabásra.

Az elmúlt hétvégén, Mohácson megrendezett Busójáráson a Nemzeti Adó- és Vámhivatal revizorai és pénzügyőrei is jelen voltak. Nem szórakozni mentek, hanem dolgozni. Volt is munkájuk bőven, mert a vizsgálat alá vont kereskedők, vendéglátók több mint 40 százaléka vétett az adójogszabályok ellen.

Volt olyan, adószám nélküli kereskedő, akit egyáltalán nem zavart az akció, a mulasztás megállapítása után is folytatta tovább szabálytalan tevékenységét. Sőt, a másodszori ellenőrzése után sem hagyta abba az ajándéktárgyak értékesítését, mondván – „gyűjt a következő bírságra".

Az ellenőrök munkáját nehezítette egy járókelő is, aki valószínűleg az ünnepi hangulat és az elfogyasztott lélekmelegítő hatására, minősíthetetlen hangnemben szidta a munkájukat végző ellenőröket. Miután haragját kiadta, dolga végeztével továbbállt.

Az ellenőrzések összesített eredményeképpen (nyugtaadás elmulasztása, adószám nélkül adóköteles tevékenység végzése, bejelentés nélküli foglalkoztatás) többszázezres büntetés kiszabására számíthatnak a vétkes adózók.

A pénzügyőrök futball klubok emblémáival, neveivel ellátott termékeket találtak egy elárusító helyen kifüggesztve. Az elárusító pult alól előkerült ugyanezen termékekből nagyobb mennyiség, melyek szemmel láthatóan hamisak: nem volt bennük semmilyen azonosításra alkalmas címke, bevarrás, méretezés, utasítás. A termékek eredetét, származását a helyszínen igazolni nem tudták. A több mint 100 darab termék összértéke közel 90ezer Ft. Az elkövető áru hamis megjelölése szabálysértés miatt több 10 ezer forint bírságra, valamint a hamis termékek elkobzására számíthat.

Az ellenőrök lefoglaltak továbbá 30 liter rizsbort, amelynek származását a kereskedő nem tudta igazolni. Ugyanezen ellenőrzött nyugtát sem adott a jövedéki próbavásárlás során, így többszörös büntetés vár rá: a jövedéki törvénysértés miatt 150.000 Ft jövedéki bírság, míg a nyugtaadás elmulasztása miatt akár 1 millió forint bírság is kiszabható.

Nemzeti Adó-és Vámhivatal

Dél-dunántúli Regionális Adó Főigazgatóság, Pécs

Dél- dunántúli Regionális Vám- és Pénzügyőri Főigazgatósága, Pécs

Baranya Megyei Adóigazgatósága, Pécs

(a galéria kis képekre kattintva érhető el)

Sport - Legfrissebb
Városunk - legfrissebb
Közelben - Legfrissebb
Interjúk - Legfrissebb
Kék hírek - Legfrissebb
Kultúra - Legfrissebb
MTI - Legfrissebb
Közérdekű - Legfrissebb