Skip to main content

Jelentősen csökkent a Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) tagsága

Írta: mti
Megjelent: 2012. február 25. Szombat, 04:23

mti_hirfelhasznaloSiófok, 2012. február 24., péntek (MTI) - Jelentősen csökkent a Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) tagsága a szervezet pénteki ülésén a január elsején hatályba lépett területfejlesztési törvény módosításához igazodva. Ezt Bóka István elnök úgy értékelte, hogy "a BFT most leegyszerűsítve a három érintett megyének lett a területfejlesztési tanácsa".

A törvénymódosítás értelmében a korábban a kormány, a megyei és a regionális fejlesztési tanácsok, a főbb kistérségek, a minisztériumok, a kamarák és a civilek képviselőiből álló tanács tagsága hét főre csökkent, és két további delegálttal egészülhet csak ki. Az új tanács tagjai a tanács illetékességi területén működő Veszprém, Zala és Somogy megyei közgyűlések elnökeiből, a három megye közgyűléseinek egy-egy további delegáltjából, továbbá a kormány képviselőjéből állnak.

A tanács kormányt képviselő elnöke, Bóka István fideszes országgyűlési képviselő, Balatonfüred polgármestere az MTI-nek azt mondta: "bízom abban, hogy a három megyei önkormányzat kitörési lehetőségként tartja számon, hogy lett egy értékkel rendelkező szervezete, amellyel befolyásolni tudja majd a balatoni eseményeket".

Hozzátette: nehéz helyzetet szült, hogy olyan markáns tagok estek ki a tanácsból, mint a minisztériumok, a kamarák és a civil szervezetek képviselői. Arra van lehetőség, hogy a hét tag mellé még kettőt delegáljanak, de ez elég kis mozgásteret ad. Kiválasztásukról még zajlik az egyeztetés.

Az elnök közölte, hogy a BFT feladata nem változott, továbbra is a balatoni régió területfejlesztésért felel. Az, hogy a változásokkal nőni fog-e a súlya és a szerepe, alapvetően attól függ, hogy a három megye mennyire akar élni a lehetőséggel, és milyen forrásokhoz tud jutni a tanács. A jövőre nézve reménykeltőnek tartja, hogy 2013-ban a BFT-nek markáns szerep juthat a következő fejlesztési ciklus uniós forrásainak felosztásában.

Sport - Legfrissebb
Városunk - legfrissebb
Közelben - Legfrissebb
Interjúk - Legfrissebb
Kék hírek - Legfrissebb
Kultúra - Legfrissebb
MTI - Legfrissebb
Közérdekű - Legfrissebb