Skip to main content

A terveknek megfelelő nagyságú területről aratták le a balatoni nádat

Írta: mti
Megjelent: 2012. február 28. Kedd, 17:57

mti_hirfelhasznaloSiófok, 2012. február 28., kedd (MTI) - A terveknek megfelelő nagyságú területről - 95-100 hektárról - aratták le a balatoni nádat. A vállalkozók már befejezték a munkát, néhány civil- és horgászegyesületnek pedig március elsejéig kell végeznie az aratással - közölte a Balatoni Vízügyi Kirendeltség vezetője az MTI-vel kedden.

Pécseli Péter elmondta: A Balaton január végén kialakult vastag, a nagyobb munkagépeket is elbíró jégborításának köszönhetően a vállalkozóknak sikerült időben elvégezniük az általuk leszerződött 80 hektárnyi nádas betakarítását. Mintegy 20 hektáron egyedi kérelmek alapján civil szervezetek, önkormányzatok, egyesületek arathattak. Közülük többen, az utolsó pillanatban jött jegesedésre hivatkozva, engedélyeik február végéig történő meghosszabbítását kérték.

A Balaton nádasállománya 1200 hektárra tehető, amelynek felét védelmi zár alá helyezte az illetékes nemzeti park. A másik felét háromévenként lenne célszerű levágni "vetésforgóban", hogy meg tudjon újulni, és a rothadó szárak, levelek ne szennyezzék a vizet. Évente tehát minimum 200 hektárnyi nádast kellene learatni vízminőség-védelmi okokból, amire azonban nem nyílik lehetőség az elegendő forrás hiánya miatt.

Pécseli Péter korábban az MTI-nek elmondta, hogy már harmadik éve nem éri el a learatott nád területe az ideális méretet, ami nem okoz vízminőségi, természetvédelmi vagy ökológiai problémát, de a nád kevesebb helyen tud majd megújulni, és több lesz az avas, elöregedett, besűrűsödött nádas a Balatonon.

Jelenleg 83 centiméter a Balaton vízállása, ami továbbra is elmarad az optimálistól - közölte a Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi igazgatóság vezetője az MTI-vel. Csonki István hozzátette: a tó vízszintje a 2011 második felében hullott rendkívül kevés csapadék miatt lett alacsony. Az elmúlt hetek havazása és olvadása miatt a vízszint némileg emelkedett.

Sport - Legfrissebb
Városunk - legfrissebb
Közelben - Legfrissebb
Interjúk - Legfrissebb
Kék hírek - Legfrissebb
Kultúra - Legfrissebb
MTI - Legfrissebb
Közérdekű - Legfrissebb