Skip to main content

Összeütközött két vonat Lengyelországban, többen meghaltak

Írta: Vágó Zoltán
Megjelent: 2012. március 04. Vasárnap, 04:51

mti_hirfelhasznaloBata Alexandra, az MTI tudósítója jelenti:

Varsó, 2012. március 4., vasárnap (MTI/AP/Reuters/AFP/ITAR-TASZSZ) - Két személyvonat ütközött össze szombat éjszaka Lengyelország déli részén, a hatóságok szerint legalább tizennégy utas meghalt, csaknem hatvanan megsérültek, közülük 40 személy komoly sérüléseket szenvedett.

A baleset a Krakkótól délre fekvő Szczekociny településnél történt: a Varsóból Krakkóba tartó vonat frontálisan ütközött össze a Przemyslből Varsóba közlekedő szerelvénnyel. Az utasok pontos létszáma nem ismert, de a becslések szerint meghaladta a 350 főt. A sziléziai vajda szerint az utasok közt ukrán és spanyol állampolgárok is voltak. Más külföldiekről nem tett említést. A hatóságok két mentőhelikoptert és 35 mentőautót küldtek a baleset helyszínére, ahol mintegy 450 tűzoltó és 100 rendőr próbál segíteni a bajbajutottakon.

A baleset oka egyelőre nem ismert. A nemzeti vasúti hálózatot felügyelő társaság képviselője szerint a fővárosból Krakkóba tartó szerelvény nem a saját pályáján közlekedett.

Helyszíni tudósítások szerint mindkét szerelvény erősen megrongálódott, több vagon összepréselődött, és kisiklott a frontális ütközés következtében.

A tűzoltóságnak sikerült kapcsolatot teremtenie néhány személlyel, akik a roncsokban rekedtek, és jelenleg elsősorban őket próbálja kimenteni. Többségüket csak úgy lehet kiszabadítani, ha szétvágják a vagonokat, ami több időt vesz igénybe.

A helyszínre tartó közlekedési miniszter szerint ez az ország történelmének egyik legsúlyosabb vonatbalesete. Donald Tusk miniszterelnök és az egészségügyi tárca vezetője is a helyszínre érkezett. Előttük a belügyminiszter és a sziléziai vajda is a helyszínre ért. A lengyel elnök a helyi önkormányzattal tartja a kapcsolatot.

A sebesülteket Chalupkiba, a legközelebbi vidéki kórházba, valamint a környékbeli városok - Czestochowa, Zawiercie, Jedrzejow, Włoszczowa, Miechów, Sosnowiec, Dabrowa Górnicza, Piekary és Myszków - kórházaiba szállítják. Az utasok hozzátartozói számára külön telefonos információs szolgálatot indított a sziléziai katasztrófavédelem és a PKP Intercity vasúti társaság.

A kórházi kezelésre nem szoruló utasok a Goleniowy település iskolájában töltik az éjszakát - értesült a TVN24 hírtévé. Az utasok közül százan már hazautaztak.

Sport - Legfrissebb
Városunk - legfrissebb
Közelben - Legfrissebb
Interjúk - Legfrissebb
Kék hírek - Legfrissebb
Kultúra - Legfrissebb
MTI - Legfrissebb
Közérdekű - Legfrissebb