Skip to main content

Államtitkári látogatás a niklai iskolában

Írta: niklainfo.hu
Megjelent: 2012. március 23. Péntek, 20:20

2Március 23-án Szászfalvi László országgyűlési képviselő, az Egyházügyi, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárság államtitkára a niklai Berzsenyi Dániel Általános Iskola vendége volt. Az egyórás beszélgetésen jelen volt Dr. Fülöpné Kesztyűs Ágota polgármester, Dr. Dégi Zoltán körjegyző, Paróczi Zsolt igazgató, Táskai Ibolya tagintézmény-vezető, Koroknainé Fábos Judit óvodavezető, Balsai Tamás atya, Hársházi Szabolcs kulturális szervező munkatárs valamint Hakl Zoltán és Dénes Gábor önkormányzati képviselők..  Mint tudjuk, 2011 szeptemberétől a „Jó az Úr" Bodrogi Baptista Gyülekezet átvette a niklai Berzsenyi Dániel Általános Iskola és Napköziotthonos Óvoda fenntartását az Önkormányzattól.

Az államtitkár úr látogatásának célja az volt, hogy személyesen ismerkedjen meg a tapasztalatokkal. A beszélgetésen a niklai iskola és óvoda képviselői elmondták, milyen változásokat hozott, hogy a baptista egyház átvette az intézmények fenntartását. Elhangzott többek között: lélektanilag sokat jelentett, hogy a bodrogi közösség gyakorlatilag megmentette az iskolát a bezárástól – ettől féltek a szülők, a gyerekek és természetesen a nevelők is. Amióta együtt vagyunk a baptista gyülekezettel, megerősítést kaptunk abban, hogy gyermekeinket csak szeretettel és nagy türelemmel lehet nevelni és tanítani, s azokért a nehéz helyzetben élő családokért is felelősséggel tartozunk, ahonnan a gyerekek óvodánkba, iskolánkba járnak. Sarkosan fogalmazva: intézményesült a szeretet. A legnagyobb változás, hogy azelőtt a gyerekek és a családok súlyos tehernek érezték az iskolába járás törvényi kötelezettségét, az intézmény ellenségkép volt, a nevelő pedig ellenség, „aki meg akar változtatni, azaz bele akar gázolni az életünkbe". Most szeptember óta azonban egyre világosabban látják, hogy az önzetlen szeretet és törődés értük van, az ő érdekük. A bodrogiakkal közösen szervezett havi rendszerességű szombati ifjúsági alkalmak, a közösségi lét ily formában történő megélése kiválóan szolgálja az önként részt vevők – gyerekek, szülők, nagyobb testvérek – lelki egészségét. Mondhatjuk, e tanév kezdetétől új időszámítás kezdődött a niklai iskolában. Paróczi Zsolt igazgató úr a bodrogi gyülekezet nézőpontjából vizsgálva osztotta meg tapasztalatait az együttműködésről. Elmondta, nem volt más szándékuk, mint hogy segíteni akarnak, „nem mehettek el tétlenül a niklai óvoda és iskola gondjai mellett", lehetőségük volt segíteni, így hát megtették.

Szászfalvi államtitkár úr – megköszönve a meghívást – elmondta, örül, hogy ilyen jó tapasztalatokat hallhatott, számára is fontos, hogy a niklai iskola és óvoda megmaradt és jól működik, és immár biztosítva van ezen intézmények fenntartható, hosszabb távú működése.

(a galéria kis képekre kattintva érhető el)

Sport - Legfrissebb
Városunk - legfrissebb
Közelben - Legfrissebb
Interjúk - Legfrissebb
Kék hírek - Legfrissebb
Kultúra - Legfrissebb
MTI - Legfrissebb
Közérdekű - Legfrissebb