Skip to main content

Beindul a viharjelzés

Írta: SMRFK Sajtószolgálat
Megjelent: 2012. március 29. Csütörtök, 12:03

Vizirendeszet_802012. április 1-jétől megkezdődik a balatoni- és a velencei-tavi Tisza-tavi és fertő-tavi viharjelzési szezon, amely október 31-ig tart. A viharjelzéseket az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) Siófoki Obszervatóriumából adják ki. Újdonság, hogy a meteorológiai és műszaki fejlesztések eredményeként az idén a Balaton viharjelzési szempontból három medencére lesz bontva: a Keszthelytől Badacsonyig tartó nyugati, a Badacsonytól Tihanyig tartó középső, és a tihanyi szorostól keletre lévő keleti medencére. Az idén már a balatonihoz hasonló jelzőlámpák működnek a Tisza-tónál és a Fertő-tónál is. A vízen tartózkodók a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (BM OKF) fényjelző rendszere segítségével szerezhetnek tudomást az éppen aktuális viharjelzési fokozatról.

Az OMSZ Viharjelző Obszervatóriuma a szezon alatt az alábbi feladatokat látja el:

• Teljes körű tájékoztatást ad a Balaton időjárásának pillanatnyi állapotáról.

• Előrejelzéseket ad ki a Balaton és a Velencei-tó térségében várható időjárás alakulásáról, különös tekintettel a szélviszonyokra.

• Szükség esetén viharjelzéseket bocsát ki, elsőfokú viharjelzéssel figyelmeztetve az erős (40 km/ó és 60 km/ó közötti) szélre, illetve másodfokú viharjelzéssel riasztva a viharos (60 km/ó-t meghaladó) szélre. A jelzések a szélerősödést megelőzően fél-másfél órával kerülnek kiadásra.

• Szükség esetén viharjelzést ad a Tisza-tóra.

A Balaton és Velencei-tavat érintő időjárási információk folyamatosan frissülve szabadon hozzáférhetőek a BM OKF honlapján, a www.katasztrofavedelem.hu weboldalon, az OMSZ honlapján a www.met.hu címen valamint a www.rsoe.hu weboldalon.

Az OMSZ egyedi megrendelésre vállalja a vitorlás- és szörfversenyek, az átúszó rendezvények, valamint idegenforgalmi és kereskedelmi vállalkozások, Balaton környéki szabadidős programok, szervező irodák, és magánszemélyek meteorológiai kiszolgálását is.

A viharjelzés meteorológiai kiszolgálása

Az idén 82 éves Balatoni Viharjelzés központja a Siófoki Viharjelző Obszervatórium. Az Obszervatóriumban végzett szakmai fejlesztések eredményeként lehetővé vált, hogy a Balatont időjárási szempontból a korábbi két medence helyett három medencére bontsuk. Ez azt jelenti, hogy a lokális szélviszonyok korábbiaknál pontosabb kiszámításával eltérő fokozatú jelzések kerülhetnek kiadásra a Balaton három természetes medencéjére: a Keszthelytől a Badacsony-Fonyód szorosig tartó nyugati medencére, a Fonyód és Tihany közötti középső medencére és a Tihanyi-félszigettől keletre lévő keleti medencére. Főként nyáron gyakran előfordul, hogy pl. egy Siófok fölött kialakult zivatar viharos szelet okozott a keleti medencében és egy-egy viharos széllökés átcsapott a Tihanytól nyugatra lévő Balatonföldvárra de a keszthelyi medencében gyenge maradt a szél. A korábbi gyakorlatnak megfelelően ilyenkor a teljes Balaton térségére másodfokú jelzés volt érvényben. A jövőben az ilyen időjárási helyzetekben lehetőség lesz arra, hogy csak azokon a területeken legyen érvényes a riasztásokkal járó korlátozás, ahol feltétlenül szükséges, és összességében kevesebb legyen a riasztások fenntartásának ideje. Mindez elsősorban a turizmus és a nyaralók érdekeit szolgálja.

A vihar előrejelzés azon feladatok közé tartozik, ahol az időjárás előrejelzés szó szerint életbevágóan fontos. Ennek megfelelően a meteorológusok a lehető legkorszerűbb szakmai és technikai eszközrendszert használják: számítógépes térinformatikai megjelenítő rendszert, nagy felbontású automata meteorológiai állomáshálózatot, műhold-, radar- és villámfelderítő hálózatokat, az előrejelzési egyenletek megoldására pedig nagyteljesítményű számítógépeket alkalmaznak. A Balaton körül 11, a Velencei-tavon 1 part menti mérőállomás folyamatosan rögzíti az időjárási elemek változását. Az Obszervatóriumban az előrejelzések és riasztások folyamatos javítása érdekében az operatív tevékenység mellett a veszélyes időjárási jelenségekkel kapcsolatos kutató-fejlesztő munka is folyik, így az egész országot lefedő időjárási veszélyjelző rendszer üzemeltetésében is részt vesznek az ottani szakemberek.

A Tisza-tónál a balatonihoz hasonló viharjelző lámpák kerültek felszerelésre, és a hasonló módon tájékoztatnak az aktuális viharállapotról.

A vihar-előrejelzésekről és viharjelzésekről szóló tájékoztatás:

Az időjárási tájékoztatások és előrejelzések az országos, ill. helyi rádió és televízió állomások, valamint Internet (www.met.hu) közvetítésével kerülnek nyilvánosságra. A viharjelzések tóparti megjelenítését a Balaton körül 29 stabil fényjelző-viharjelző, kiemelt strandokon 16 mobil tájékoztató fényjelző, a Velencei-tavon 3 stabil fényjelző-viharjelző és 1 mobil lámpaegység végzi. Az idei szezonban a BM OKF szűkös forrásai ellenére korszerűsítette a viharjelző lámparendszer központi vezérlőrendszerét, valamint az egyes viharjelző lámpák informatikai egységeit, lehetővé téve, hogy a Balatonon három részre tagozódó viharjelzését

A viharjelzések értelmezése az alábbi:

• I. fokú viharjelzés - azaz percenként 45 sárga fényű fényfelvillanás - esetén a várható maximális széllökések 40-60 km/óra sebességet érhetnek el.

• II. fokú viharjelzés - azaz percenként 90 sárga fényű fényfelvillanás - esetén a maximális széllökések sebessége meghaladhatja a 60 km/órát.

Az OMSZ viharjelző szolgálata a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányságnak, a BM OKF Fődiszpécserének és a Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület (RSOE), valamint a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata (VMSZ) által működtetett Zánka központú vízimentő bázisnak rendszeres meteorológiai tájékoztatást ad a vízi balesetek megelőzése érdekében.

Élővonalas emeltdíjas telefonszolgáltatások állnak mind az analóg, mind a mobil telefonnal rendelkező üdülők, mind a vízreszállók közvetlen tájékoztatására 08:00-20:00 óra között a 90-603-423; 20:00-08:00 óra között a 90-603-421 telefonszámokon. (a hívás díja bruttó 381 Ft / perc)

A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság 24 órás ügyeletet tart fenn!

A Vízirendészet vízi segélyhívó száma: 1817, illetve 06-84-310712

RSOE-VBSz Diszpécser Központjának 24 órában hívható

telefonszáma: 06-87-568-599

Mire kell ügyelni a viharjelzések idején?

A szakemberek felhívják a figyelmet arra, hogy a Balatonnál az időjárási elemeknek, mindenekelőtt a szélnek, nagy a tér és időbeli változékonysága. Gyakran megfigyelhető, hogy másodfokú viharjelzés idején az északi part közelében, a nádasoknál nem tapasztalhatóak viharos széllökések, azonban néhány száz méterrel beljebb már lecsaphat a szél, és a nádasoktól távolodva gyorsan felerősödik a hullámzás is. Ugyancsak nagy a térbeli változékonyság zivatarok környezetében, a zivatarból kifutó szélrohamok rövid idő alatt elérhetik a viharos fokozatot, ugyanakkor néhány kilométer távolságban néha csak gyenge légmozgás tapasztalható.

A szélviharokat nem mindig kíséri felhőzet. Különösen veszedelmes a nyár közepén gyakori forró száraz szél, amely a sekély déli parti vízről gyorsan besodorja a matracokat és a vízi bicikliket a hullámos mélyvizekre. Fontos tudni, hogy a Balatonnál gyakran létrejönnek keskenyebb szélcsatornák, ahol lényegesen erősebb a szél, ilyen például a Szigligeti öböl. Mindenkinek saját érdeke, hogy figyelje a viharjelzéseket és tartsa be az ide vonatkozó szabályokat. Várhatóan a szezonban a korábbi évekhez képest alacsonyabb lesz a Balaton vízállása, amely elsősorban a tőkesúlyos vitorlás hajóknak és a mélyebb merülésű motorosoknak okozhat problémát, főként a déli part közelében erős hullámzás esetén.

Sport - Legfrissebb
Városunk - legfrissebb
Közelben - Legfrissebb
Interjúk - Legfrissebb
Kék hírek - Legfrissebb
Kultúra - Legfrissebb
MTI - Legfrissebb
Közérdekű - Legfrissebb