Skip to main content

Enyhítenék a dohányzást korlátozó törvényt a balatoni kisvállalkozók

Írta: mti
Megjelent: 2012. június 06. Szerda, 17:45

mti_hirfelhasznaloBalatonszárszó, 2012. június 6., szerda (MTI) - A nemdohányzók védelmére hozott törvény enyhítését kezdeményezik a dél-balatoni kiskereskedők és vendéglátósok.

A Kereskedelmi és Vendéglátó Vállalkozók Somogy Megyei Érdekképviseletének (KISOSZ) turisztikai szezonnyitó fórumán szerdán, Balatonszárszón felszólaló kisvállalkozók életszerűtlennek, és a nyugati gyakorlattól eltérőnek tartják azt a rendelkezést, amely szerint dohányozni csak az üzletek bejáratától 5 méterre lehet. Túl magasnak tartják a büntetést, amely extrém esetben kétmillió forintra is rúghat, ez pedig véleményük szerint tönkre tehet egy-egy vállalkozást.

Móring József Attila (KDNP) a rendezvényen résztvevő somogyi országgyűlési képviselő vállalta, hogy közreműködik a nem dohányzók védelméről szólón törvény módosításának kezdeményezésében.

A közel száz vállalkozó részvételével megtartott balatoni fórumon Kertész Rezső, a KISOSZ ügyvezető társelnöke beszámolt arról, hogy a Somogyban található 14 dél-balatoni településen az elmúlt öt évben 25 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi üzletek, és 8 százalékkal a vendéglátó egységek száma. Vannak, akik még nem zártak be, de kényszerből már szüneteltetik vállalkozásukat.

A csökkenő üzletszám ellenére hiány mutatkozik szakképzett munkaerőből, hiszen a vendéglátóipari szakmunkások már az elmúlt években Nyugaton vállaltak munkát. Korábban legalább a szezonra visszatértek, de manapság már ez is egyre kevésbé jellemző - fogalmazott a szervezet vezetője.

A vállalkozók sérelmezték azt is, hogy nem tudnak SZÉP-kártya elfogadóhelyekké válni, mivel a bankok a kevés rendelkezésre álló készülék miatt nem hajlandóak kihelyezni hat hónapnál rövidebb ideig nyitva tartó egységekbe mobil elfogadó terminált, 110 ezer forint pedig aránytalanul magas költség a készülék megvásárlására.

Az Erzsébet utalvánnyal kapcsolatban azt szeretnék elérni a KISOSZ tagjai, hogy ne kerüljenek hátrányba a jutalékfizetési kedvezményt kapó áruházláncokhoz képest, és kaphassanak ők is 3 százalékos kedvezményt a kártya forgalma után fizetendő jelenlegi, 6 százalék plusz áfát kitevő költségekből.

A dél-balatoni kiskereskedők és vendéglátósok kezdeményezni kívánják azt is, hogy tartós rossz idő, vagyis "időjárás-kár" esetén - az agrárvállalkozókhoz hasonlóan - őket is megillesse bizonyos kártérítés, hiszen három viharos főszezoni hétvége már több kisvállalkozást veszteségessé tehet.

A KISOSZ országgyűlési képviselőkhöz és az illetékes államigazgatási szervezetekhez fordul azzal a kéréssel is, hogy állami ösztönzővel csökkentsék a kis üzletek szezonális alkalmazottainak járulékát, hogy az üzletek felvehessenek újabb dolgozókat.

Sport - Legfrissebb
Városunk - legfrissebb
Közelben - Legfrissebb
Interjúk - Legfrissebb
Kék hírek - Legfrissebb
Kultúra - Legfrissebb
MTI - Legfrissebb
Közérdekű - Legfrissebb