Skip to main content

Lemaradt a beutalási listáról a marcali kórház, de továbbra is fogad fekvő betegeket

Írta: mti
Megjelent: 2012. július 02. Hétfő, 12:11

mti_hirfelhasznaloKaposvár, 2012. július 2., hétfő (MTI) - Továbbra is fogad fekvő betegeket a marcali kórház, amely lemaradt arról az új, július elsejével hatályba lépett, a fekvőbeteg-beutalási rendet tartalmazó listáról, amelyet az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) küldött meg a háziorvosoknak - közölte a kórház igazgatója hétfőn az MTI-vel.

Antal Gabriella azt mondta: azon a változáson kívül, hogy a gyermekosztály ezentúl nem vehet fel fekvő betegeket, valamennyi szakrendelés és korábbi fekvőbeteg-ellátó osztály a megszokott rendben fogad beteget.

Az igazgató a listáról való lemaradásukat azzal magyarázta, hogy július elsejétől új szervezeti rendben, a kaposvári Kaposi Mór Oktató Kórházhoz tartoznak. A marcali kórháznak, mint telephelynek, a kaposvári kórháznál kellett volna megjelennie a listán, ami nem történt meg, de a listát kiküldő azt ÁNTSZ ígérte, hogy ezt korrigálja - fűzte hozzá.

Antal Gabriella elmondta: minden háziorvossal felvették a kapcsolatot, tájékoztatták őket arról, miért nem szerepelnek a listán, és arról is, hogy továbbra is küldhetik hozzájuk a betegeket. Akik eddig területen kívüli betegként keresték fel a kórházat, azok most a régi szabályok alkalmazása mellett ezt ugyanúgy megtehetik - jegyezte meg.

Az igazgató tájékoztatása szerint ugyan a belgyógyászaton az ágyak száma csökkent, de ezt részben ellensúlyozza a nappali infúziós kezelés nagyobb lehetősége.

Kifejtette, a sebészeti, traumatológiai és nőgyógyászati szakmákban végeznek egyszerű, egynapos ellátásokat, műtéteket is, amelyek nem igénylik a kórházi felvételt, és továbbra is lehet szülni a marcali kórházban a "rooming in" módszerrel, vagyis a kisbabák édesanyjukkal együtt vannak kétágyas kórtermekben.

"Megkezdjük szoros együttműködésünket a kaposvári megyei kórházzal" - közölte a kórházi vezető, hozzátéve: a teljes rendszer kialakítása még 1-2 hónapot igénybe vesz. Az új működési renddel kapcsolatosan azt mondta: ez csak kismértékben tér el a korábban megszokottól.

A kórházat érintő legfontosabb változásról szólva elmondta: továbbra is - a nap 24 órájában - ugyanazok a szakorvosok és ápolók fogadják az ellátást igénylő gyerekeket. Egy hét múlva új helyen, a sürgősségi ambulancián kialakított rendelőben lesz lehetőség az elsődleges vizsgálatokra, továbbá kórtermi elhelyezésre és gyógyszeres kezelésre is. A vizsgálat eredményétől függően azonban dönteni kell arról, hogy a gyerekek igényelnek-e kórházi kezelést, ugyanis ebben az esetben tovább kell küldeni őket a kaposvári kórházba.

Sport - Legfrissebb
Városunk - legfrissebb
Közelben - Legfrissebb
Interjúk - Legfrissebb
Kék hírek - Legfrissebb
Kultúra - Legfrissebb
MTI - Legfrissebb
Közérdekű - Legfrissebb