Skip to main content

Motorosok ellenőrzése

Írta: Marcali Rendőrkapitányság
Megjelent: 2012. július 05. Csütörtök, 05:48

marcalirk-90Napjainkban a motorkerékpáros közlekedés reneszánszát éli Európában és Magyarországon egyaránt. Ezzel egy időben - az előzőek árnyoldalaként - kedvezőtlen tendencia tapasztalható a motorkerékpáros közlekedés biztonságának alakulásában.

Magyarországon a motorkerékpáros közlekedés biztonsága az elmúlt időszakban az általános trendhez képest kedvezőtlenebbül alakult. Meg kell jegyezni ugyanakkor, hogy időközben a járműpark is jelentős változáson esett át, hiszen az elmúlt 11 évben a motorkerékpárok száma 58,3%-kal nőtt. A KSH 2011. december 31-i hivatalos adatai alapján hazánkban a regisztrált motorkerékpárok száma 147 382 volt. Az elmúlt háromy évben a motorkerékpárok száma mintegy 4%-kal nőtt, ugyanakkor ez alapvetően a használt kétkerekűek terjedését jelenti, hiszen az első alkalommal forgalomba helyezett motorkerékpárok száma a 2009. évi 3 803-ról 1 883-ra esett vissza. A motorkerékpárok átlagos életkora 16,8 év, ami magasnak mondható.

Hazánkban az ezredforduló óta a személysérüléses motorkerékpáros balesetek számában kedvezőtlen tendencia mutatható ki. Míg 2001-ben - a közlekedéspolitikai koncepciók bázisévében - motorkerékpárosok részvételével 974 közúti közlekedési baleset történt, addig 2011-ben 1402 ilyen esetet regisztráltak. A növekedés mértéke közel 44%-os.

Motorkerékpáros 2001-ben 495, 2011-ben 663 alkalommal okozott személysérüléses közúti közlekedési balesetet. Az eltelt tizenegy év függvényében motorkerékpárosok által okozott balesetek növekedésének mértéke közel 34%-os.

A fentiek tükrében a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság állománya célirányos feladatmeghatározás alapján kifejezetten a segédmotorkerékpárral, motorkerékpárral közlekedők közlekedésrendészeti ellenőrzését hajtja végre a megye útjain. A Marcali Városi Balesetmegelőzési Bizottság kéri a lakosságot, hogy továbbra is a szabályok betartásával, megfontoltan és a nyári turisztikai szezonra, valamint egymásra tekintettel, fokozott óvatossággal, vegyenek részt a közúti forgalomban

Sport - Legfrissebb
Városunk - legfrissebb
Közelben - Legfrissebb
Interjúk - Legfrissebb
Kék hírek - Legfrissebb
Kultúra - Legfrissebb
MTI - Legfrissebb
Közérdekű - Legfrissebb