Skip to main content

Szezonzáró beszélgetés Guricza Gyulával a Marcali VSZSE Sakk Szakosztályának vezetőjével ….

Írta: Vágó Zoltán
Megjelent: 2012. július 11. Szerda, 04:48

GuriczaSakkcsapatunk a második NBII-es bajnoki évadjában is az előkelő 4. helyezést érte el az Asztalos csoportban. Az elmúlt szezonban újoncként is negyedikek voltunk. Mondhatjuk, hogy egy stabil középcsapat lettünk?

Ez a 4. helyezés már egy stabil, egyenletes teljesítmény eredménye. Ha vesztett is a csapat, akkor is a lehető legkisebb arányú ( 6,5 – 5,5 ) volt, vagyis a mezőny bármelyik csapatával nagy csatát vívtunk, ugyanakkor az Asztalos csoport egyik legnagyobb arányú győzelmét ( 10,5 – 1,5 ) a mi csapatunk érte el, még egy ilyen eredményt csak a bajnokcsapatnak sikerült felmutatni. Az előző bajnoksághoz képest 9 ponttal többet teljesítettünk, ami már egy rutinosabb, magabiztosabb csapatot mutat. Tavaly az utolsó fordulóban a Kaposvár elleni 7 – 5 arányú vereségünknek örvendeztünk, mivel azzal sikerült elérni a 4.helyezést, idén az utolsó fordulóban a Mohács elleni 7 – 5 arányú győzelmünk pedig lehangolt bennünket, mert így csak 4.helyezettek lettünk és sajnos lemaradtunk a dobogóról.

De azt gondolom erre az eredményre is büszkék lehetünk és valóban én is egy stabil középcsapatnak minősítem a Marcali VSZSE NBII-es sakkcsapatát. Az értékelő, évadzáró közgyűlésen részletesen elemeztem sakkozókra, táblákra lebontva eredményeinket. Ki kell emelni az 1.táblán Haszon Dávid játékát, ami példaértékű, a 95%-os teljesítménymutató egyedüli az országban, de évekre visszamenőleg sem találtam ilyen nagyszerű eredményt.

De hasonlóan kiváló pontszerzőnk volt Király Máté a 11-12.táblán elért 90%-os eredményével, csak a bajnokcsapat sakkozója tudott vele szemben nyerni, de az is azonos állásban kis számolási hiba folytán. A harmadik legeredményesebb sakkozónk Haszon Kamilla volt a 9-11. táblán 78%-kal, neki már 2000 pont feletti ellenfelei is voltak, így az Élőpontszáma az egyéb versenyeken gyűjtött pontokkal együtt annyira megnövekedett, hogy a következő évadban már az 5.táblán próbáljuk ki a sakktudását. Ugyanezt a feljebb sorolást Király Mátéval is tervezem, neki a 8.táblát ígértem.

Csapatunkban az 5-6.táblákon kellene erősödnünk, az éltáblák rendben vannak Dávid, valamint Mánfay Máté, Babits András, Ferenczy Máté játékával, valamint erősek vagyunk hátul is, a 11.táblán 90%, a 12.táblán 75% a teljesítményünk. Nem tervezünk lényeges változásokat a csapat összetételében, de erősorrendi finomítások még lehetségesek az említetteken kívül is, illetve az sem kizárt, hogy egy-két újabb sakkozó érkezzen.

Ezt a bajnokságot 15 fő játszotta, ami azt jelenti, hogy mindenki szívesen vállalta a játékot és ettől is egységes volt a csapat, de minden fordulóban csak 4 fő sakkozó vezette játékra a bábukat, illetve aki a legkevesebbet játszott 4 fordulóban ült asztalhoz. A figurák színe is számít csapatunknál, tavalyhoz hasonlóan a világos bábukkal eredményesebbek voltunk, idén 65%, tavaly 59%, de lényeges javulást értünk el sötéttel, a tavalyi 31%-ot 47%-ra tornásztuk fel.

E néhány számadaton felül még további részletes elemzéssel gondoltuk át a bajnokság minden mozzanatát. Az évadzáró hangulatát tovább emelték a díjátadások, előtte a finom pörkölt és e helyen is megköszön a Király család és Csordás Feri tevékeny közreműködő munkáját. Természetesen nem maradhatott el az éjszakába nyúló foci sem, gondoltuk edzünk a jövő évi sakk-futball bajnokságra és így feljutunk a jól finanszírozott látvány sportok kategóriájába. Kérdésedre szeretném a teljes csapatot felsorolni az erősorrendünk szerint, mert mindenki hozzájárult e szép eredményhez: Haszon Dávid, Mánfay Máté, Babits András, Ferenczy Máté, Mike János, Kóta István, Nádor Zoltán, Horváth József, Dr. Schäffer Károly, Palotás Károly, Haszon Kamilla, Haszon Attila, Haszon Ábel, Király Máté, Nagy Balázs.

Ritkábban esik szó a Megyei Bajnokságban szerepelő csapatunkról. Arra kérlek, tájékoztasd olvasóinkat a csapat szerepléséről.

A Marcali VSZSE II. a Somogy Kupa Megyei Csapatbajnokságban az 5.helyezést érte el. Már többször megfogalmaztam, hogy számunkra ennek a bajnokságnak utánpótlás nevelő szerepe van, valamint azon felnőttek is Élőpont szerző játékhoz jussanak, akik az NBII-ben nem játszottak. Volt olyan fordulónk, hogy a 10 táblán 6 ifjúsági játékosunk játszott. Összesen 19 sakkozó vezette játékra a bábukat ebben a bajnokságban, közülük 14 fő olyan sakkozó, akik az NBII-ben nem játszottak. Örömmel vettem, hogy két olyan felnőtt sakkozó is csatlakozott, akik most léptek be a Marcali VSZSE Sakk Szakosztályába és kicsit belekóstoltak a városi egyéni illetve a megyei csapatbajnokságba.

Ebben a bajnokságban meg kell említenem, hogy a versenykiírás kedvezőtlen számunkra az eredményesség szerint, ugyanis az erősorrendünk 1-5.táblása nem játszhat a saját csapatunkban, de vendégjátékosként ellenünk igen, így játszott a bajnokságban összesen 7 sakkozónk velünk szemben. De más megyei csapatokba is visszajátszanak NB-s sakkozók, így erős mezőny alakul ki a megyei bajnokságban is. Viszont csak nekünk van olyan szakosztályunk, amelyik mindkét bajnokságban (NBII, megyei) szerepel. De így is elfogadtuk, mert ők is edzéslehetőséget kaptak, mi pedig több sakkozót szerepeltethettünk. Szeretném itt is felsorolni azokat a játékosokat, akik versenyengedéllyel rendelkeznek és a 2.vonalunk lelkes sakkozói: Káplár János, Ilia István, Madarász Endre, Guricza Zoltán, Buti Lajos, Gazdag János, Hidasi László, Kádi Viktor, Dr. Király Péter, Ángyán Márk, Bacskay Viktor, Király Lilla, Pálfi Péter, Kovács Botond, Tombor Máté.

Az elmúlt évben is nagyszerűen szerepelt az utánpótlás. Arra kérlek róluk is adjál tájékoztatást.

Rendszeresen részt veszünk az Országos Ifjúsági Sakk Csapatbajnokságon, amit rendszerint Miskolcon szerveznek. A kiírás szerint 6 táblás bajnokság, ahol 2 leánynak vagy 1 leány és 1 „kicsi"ifinek is szerepelni kell a csapatban. Tavaly ősszel az Élőpont szerinti rajtlistás helyezésünket sikerült elérni, a 28. helyezettek lettünk. A csapat tagjai voltak: Haszon Dávid, Haszon Kamilla, Haszon Ábel, Király Máté, Kovács Botond, Király Lilla.

Ennél nagyobb létszámot mozgat meg a diákolimpia, ahol „szóhoz" juthatnak a legkisebbek is. Nagyon szép országos eredményeket értek el az egyes korcsoportokban a Haszon testvérek illetve a Mikszáth iskola sakkozói. Egyéni: VI.kcs.fiú Haszon Dávid országos 2.hely, IV.kcs.leány Haszon Kamilla országos 8.hely, II.kcs.leány Király Lilla országos 10.hely, II.kcs.fiú Tombor Máté országos 22.hely, V.kcs.fiú Haszon Ábel országos 22.hely. Csapatban: alsós fiúk országos 9.hely Tombor Máté, Pálfi Péter, Király Lilla, Fekete Ákos ( Mikszáth iskola ); felsős fiúk országos 19.hely Ángyán Márk, Kovács Botond, Bacskay Viktor, Ángyán Patrik, Ballér Benitó (Mikszáth iskola ).

Szép eredményeket értünk el a Somogy Megyei Grand Prix Ifjúsági Versenysorozaton, ahol öt versenyen, öt helyszínen ( Balatonlelle, Marcali, Kéthely, Nagyatád, Balatonföldvár ) méretettek meg a diákok. Pálfi Péter összesített 1., Király Lilla 2., Fekete Ákos 2.helyezést ért el korcsoportjában, de megjegyzem, hogy erre a versenysorozatra sok ügyes sakkozó érkezett Zala megyéből is. Még egy versenyről szeretnék szólni, a 18.éve megrendezett Mikszáth Sakk Kupáról, melyet a rendező iskola 2.csapata nyert meg, megelőzve az iskola 1.csapatát.

Valamint a versenyek sorában , ugyan nemcsak ifjúsági verseny, de szeretném kihangsúlyozni a városi bajnokságot, ahol idén 108 versenyző vett részt, melynek bajnoka Haszon Dávid lett. Dávid egyébként megnyerte a Somogy Megyei Egyéni Bajnokságot is, így értékszáma már 2283.

2010 –ben igazoltak a Marcali VSZSE Sakk Szakosztályához a Haszon család tagjai. Első táblán Haszon Dávid, a kilencedik táblán Haszon Kamilla, a tízediken a családfő Haszon Attila, a tizenegyediken Haszon Ábel játszik. Az NBII –es csapat eredményében meghatározó a teljesítményük. Hogyan tovább? Maradnak a csapatnál?

Igen, én úgy látom jól érzik magukat a marcali csapatnál. Kamilla kap az eddigiekhez képest egy nagyobb feladatot és egyben nagyobb lehetőséget. Továbbra is számítok az apa és a testvérek játékára. A körülmények ugyan kicsit nehezednek, Dávid egyetemista lesz, igaz az érettségi előtti napon is vállalt játékot, Kamilla gimnáziumi tanulmányait kezdi. Az ő játéktudásuk sok-sok edzés és sok-sok egyéb versenyen való részvétel eredménye, de ez a sakkban minden játékosra érvényes. Sokszor anyagi áldozatokat is igényel, hogy fejlődjön a játéktudás, mert sajnos e nagyszerű játék támogatása nem olyan mértékű, mint a látványsportágaké. A Haszon család sokat áldozott mindezért, és most csapatunkban kamatozik ez a „befektetés", viszont őket is, a többi sakkozónkat is támogatni kellene az egyéb versenyeken, edzéslehetőséget kellene biztosítani, de sajnos elég szűkös erre a keret.

Pihenő idő következik a sakkozóknak is. Lesz a nyáron sakktábor a gyerekeknek? A felnőtt csapat mikor kezdi a felkészülést?

A sakktábor július 30-tól augusztus 3-ig tart, a Mikszáth iskolában tartjuk napközis rendszerben. Egy nap strandolunk is, valamint a sakk mellett focizunk, ping-pongozunk, csocsózunk, vagyis sokat játszunk. A felnőtt csapat felkészüléséről annyit, hogy az első NBII-es évadunkban pályázatnak köszönhetően, valamint a Marylla Kft, az Industrie Elektrik , a Hársfa Patika támogatása folytán voltak edzéseink, de sajnos a második évadban már nem. Az Utánpótlásnevelési Központ megszűnésével a diákoknak a heti 2 óra edzés is kérdésessé vált, ugyanakkor az iskolai sakkszakkör is megszűnt. Eddig mindezeket társadalmi munkában vállaltam, de megoldást kell keresni.

Köszönöm a beszélgetést!

Sport - Legfrissebb
Városunk - legfrissebb
Közelben - Legfrissebb
Interjúk - Legfrissebb
Kék hírek - Legfrissebb
Kultúra - Legfrissebb
MTI - Legfrissebb
Közérdekű - Legfrissebb