Skip to main content

Út menti ellenőrzések!

Írta: NAV
Megjelent: 2012. július 13. Péntek, 14:49

navA NAV Dél-dunántúli régiójának adóellenőrei az alkalmi kitelepüléseken, utak mentén árusító, mezőgazdasági termékeket értékesítőket kiemelten ellenőrzi, többször akár társhatósági együttműködés keretében is.

A nyári időszakban a friss gyümölcsök megjelenésével párhuzamosan egyre nagyobb számban fordul elő, hogy a termelők a házuk előtt, vagy utak mentén értékesítik a megtermelt gyümölcseiket.

Ebben a formában történő értékesítésre is konkrét adójogi szabályozás vonatkozik. Az árusok mezőgazdasági termelő tevékenységet vállalkozóként vagy őstermelőként folytathatnak. Az őstermelőkre vonatkozó adó megállapítási szabályozás kedvezőbb, mint a vállalkozók esetében, viszont vannak kötelezettségek, amelyeket be kell tartaniuk. A mezőgazdasági termék értékesítése gazdasági tevékenység, mely jellemzője, hogy üzletszerű, tartós, rendszeres, ellenérték elérésére irányul. A gazdasági tevékenységet folytató ezért áfa alanynak minősül, az általa végzett értékesítésről bizonylatot köteles kiállítani. Ha az értékesítés másik adóalany részére történik, abban az esetben számla, egyszerűsített számla, felvásárlási jegy kiállítási kötelezettség terheli, minden más esetben nyugtát köteles kibocsátani. Ha az őstermelő által végzett tevékenység nem minősül gazdasági tevékenységnek, az adózónak nem keletkezik nyugta- és számlaadási kötelezettsége.

Az őstermelők körében végzett ellenőrzések fele általában hiányosságot tár fel. A mulasztások közül a leggyakoribb, hogy nem állítanak ki bizonylatot, pedig ha ezt a tevékenységet rendszeresen, üzletszerűen, haszonszerzés céljából végzik, minden egyes értékesítés után erre kötelezettek.

A számla-, nyugta kibocsátási kötelezettség elmulasztásáért az adóhivatal 1 millió forintig terjedő mulasztási bírságot szabhat ki.

A revizorok többször találkoznak „ál" őstermelőkkel, akikre jellemző, hogy a termeléshez szükséges eszközökkel nem rendelkeznek, viszont mástól beszerzik az eladásra kínált terméket és saját termelésű áruként értékesítik. Azonban ezzel a gyakorlattal kereskedelmi tevékenységet folytatónak minősülnek így az egyéni vállalkozókra vonatkozó szabályozás vonatkozik rájuk.

Sport - Legfrissebb
Városunk - legfrissebb
Közelben - Legfrissebb
Interjúk - Legfrissebb
Kék hírek - Legfrissebb
Kultúra - Legfrissebb
MTI - Legfrissebb
Közérdekű - Legfrissebb