Skip to main content

Makai Lajos lett a Pécsi Ítélőtábla elnöke

Írta: mti
Megjelent: 2012. július 14. Szombat, 11:57

Makai Lajost nevezte ki a Pécsi Ítélőtábla elnökévé az Országos Bírósági Hivatal elnöke pénteken - közölte a táblabíróság az MTI-vel.

A közlemény szerint az ítélőtábla büntetőkollégiumának vezetőjeként és a Magyar Bírói Egyesület elnökeként dolgozó Makai Lajos bíró a nyugdíjba vonuló Lábady Tamást váltja a poszton, megbízatása július 15-től hat évre szól.

Makai Lajos 1981-ben végzett a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Állam- és Jogtudományi Karán. A diploma megszerzését követően a Marcali Városi Bíróságon fogalmazó, a szakvizsga után ugyanott büntetőbíró lett. Később a Kaposvári Városi Bíróságon, majd a Somogy Megyei Bíróságon ítélkezett, utóbbin 1998-tól a büntetőkollégium vezetői tisztségét is betöltötte. A Pécsi Ítélőtábla büntetőkollégiumának élén 2003 óta, a Magyar Bírói Egyesület élén 2008 óta tevékenykedik.

A Pécsi Ítélőtábla új elnöke oktat és vizsgáztat a PTE-en, 1998-tól Ausztriában és Németországban számos konferencián és szemináriumon tartott szakmai előadást, állandó meghívott előadója a Német Bíróakadémiának.

Makai Lajos részt vesz az Ítélőtáblai Határozatok szerkesztőbizottságának munkájában, és főszerkesztője a Bűnügyi Szemle című szakfolyóiratnak. Publikációi többnyire büntetőeljárás-jogi témákból a Magyar Jogban, a Rendészeti Szemlében, illetve a Bírák Lapjában, továbbá több emlékkönyvben jelentek meg.

Munkáját 1983-ban miniszteri dicsérettel, 2008-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend tiszti keresztje kitüntetéssel ismerték el.

Sport - Legfrissebb
Városunk - legfrissebb
Közelben - Legfrissebb
Interjúk - Legfrissebb
Kék hírek - Legfrissebb
Kultúra - Legfrissebb
MTI - Legfrissebb
Közérdekű - Legfrissebb