Skip to main content

Védőoltással az elhízás ellen

Írta: mti
Megjelent: 2012. július 18. Szerda, 10:23

mti_logoBudapest, 2012. július 18., szerda (MTI) - A súlytöbblettel bajlódó emberek a legkülönbözőbb koplalókúrák, diéták és gyógyszerek segítségével igyekeznek megszabadulni a túlsúlytól, de azok hatásossága egyelőre világszerte kevés eredménnyel járt. Most sokan nagy várakozással tekintenek egy tudományos vizsgálat adataira, melyek szerint oltással lehet a túltápláltsággal előidézett kövérséget eredményesen kezelni.

Az Egyesült Államokban minden harmadik felnőtt kövér, és a súlytöbblet már gyermekkorban kezd kialakulni. A helyzet Magyarországon sem sokkal jobb: minden ötödik magyar felnőtt cipel fölösleges kilókat magán.

Ha a túlsúlytól oltással lehetne megszabadulni, az nagyobb közegészségügyi előnyt jelentene, mint az influenza járvány elleni vakcina. Keith N. Haffer, az amerikai Braasch Biotech cég vezető kutatója a Journal of Animal Science and Biotechnology szakfolyóiratban tette közzé tudományos eredményeit, amelyek szerint megfelelő oltással, hizlaló koszt ellenére is megbízható súlycsökkenést lehet elérni.

A lelkesítő hír szépséghibája, hogy a módszer hatékonyságát egyelőre csak kísérleti egereken bizonyították, jóllehet a megfelelő szabadalmi hivatalhoz a cég már benyújtotta az eljárás jogi védelmét biztosítani kívánó kérelmet.

A szomatosztatin olyan hormon, amely a szervezetben gátolja a növekedési hormon és az inzulinszerű növekedési faktor hatását. Az utóbbiak fokozzák az anyagcserét, és ezáltal súlycsökkenéshez vezetnek. Az új módszer lényege az, hogy olyan módosított szomatosztatint adnak be injekció formájában, amely a természetes szomatosztatint ellenanyagok termelése útján fékezi. Így a növekedési hormon és az inzulinszerű növekedési faktor hatása érvényesülhet, és a testsúly csökken.

A kutató laboratórium munkatársai két, tíz-tíz hím egérből álló csoportot hizlaltak nyolc héten keresztül zsírban gazdag táppal. A kövér rágcsálók egy csoportját ezután beoltották a módosított szomatosztatinnal, a másik csoport tagjai pedig konyhasóoldatot kaptak kontroll injekcióként.

Az injekciózást a 22. napon megismételték, és az egerek ugyanazt a hizlaló kosztot ették hat héten keresztül. A kísérleti anyaggal kezelt egerek súlya tíz százalékkal csökkent, miközben a hormonszintjük nem változott, a sóinjekció ellenben nem gátolta a további hízást.

Most mindenki várja az emberen történő vizsgálatokat.

Sport - Legfrissebb
Városunk - legfrissebb
Közelben - Legfrissebb
Interjúk - Legfrissebb
Kék hírek - Legfrissebb
Kultúra - Legfrissebb
MTI - Legfrissebb
Közérdekű - Legfrissebb