Skip to main content

Hírek a Kórházból …

Írta: Vágó Zoltán
Megjelent: 2012. július 26. Csütörtök, 10:54

korhazA napokban többen is megkérdeztek a városban mit tudok a Kórházról? Hallani én is sok mindent hallottam, vadabbnál – vadabb híreket.  Arra kértem Dr. Antal Gabriellát, hogy beszéljünk a Kórház jelenlegi helyzetéről, a főigazgató asszony készséggel állt olvasóink rendelkezésére.

Mindenek előtt, arra szeretném kérni, hogy a 2012. július 1 –én történt változásokról, a kaposvári Kaposi Mór Megyei Kórházba történt integrációról tájékoztasson minket. Zökkenőmentes volt az átmenet? Ugyan még nem múlt el egy hónap, de feltételezem, már van némi gyakorlat tapasztalat. Kíváncsi lennék az Ön értékelésére.

Az összevonás teljes mértékig, adminisztratíve még nem történt meg. Valahol a minisztérium környékén áll ez a dolog, azonban a munkát ez semmiben nem befolyásolja, és a betegek ebből semmit nem vesznek észre. A dolgozóknak sem érinti semmilyen vonatkozásban a munkáját. Van egy  területi ellátási kötelezettséget megállapító ÁNTSZ intézkedés, amiben meghatározták a kapacitásokat, ez alapján a fekvőbeteg ellátási feladatokat már úgy kaptuk meg mint a kaposvári kórház telephelye. Az intézkedés most nem érintette a járó beteg ellátást. Ezért jött létre az az „öszvér” megoldás, hogy most fele-fele kórház vagyunk. A járó beteg ellátást saját hatáskörben csináljuk, a fekvőbeteg ellátásban pedig Kaposvárnak vagyunk a telephelye, de tulajdonképpen ez utóbbit is a saját felelősségünk szerint végezzük. Ez sem a lakosságot, sem a dolgozókat nem érinti, ez egy adminisztratív ügy. Gyakorlatilag az OEP -től a járó betegekre járó pénzt mi kapjuk, a fekvőbetegekre járó pénzt pedig Kaposváron keresztül kapjuk meg. Kaposvár a teljes összeget átadja!

Amikor a minisztérium ezt az „öszvér” helyzetet adminisztratíve lerendezi, és teljes mértékben a kaposvári kórház telephelye leszünk, majd akkor történnek meg azok a változtatások, amik a gazdálkodás racionalizálását jelentik.

Mivel gyakorlatilag eddig semmi nem változott ezért, tapasztalatunk sincs, tehát nincs mit értékelnem.

Nagy port vert fel a városban a gyerekosztály átalakulása.  Sokan megszűnő osztályról beszélnek.  Az úgynevezett nappali kórházi ellátás és a munkaidőn kívüli időszak gyerekgyógyászati ügyelete működik?  Átköltözött már a gyerekosztály a főépületbe? Mik a tervek a korábbi épülettel? Mi lett a só szoba sorsa?

Valóban jelentős átalakulás történt a gyermekosztályon. Ez egy tőlünk független, szakmai döntés volt. Az országos kompetenciával bíró szakmai testületnek volt az az álláspontja az, hogy az országban mindenütt megszüntetik azokat a gyermekosztályokat, ahol hiányoznak a ráépített szakmák, ami ma a magas szintű gyermekellátásban már követelmény. Ez Marcaliban sem volt meg, ezért érintett minket is a központi döntés. Itt van tőlünk 60 kilométerre egy ragyogóan felszerelt gyermekgyógyászati osztály az összes szakmával. Ez ellen a szakmai döntés ellen mi nem tudunk, és nem tudtunk tenni semmit.  A döntés egyáltalán nem attól függött, hogy a marcali gyermekosztály milyen munkát végzett! Kizárólag orvos szakmai döntés volt, és hangsúlyozom, abba nekünk beleszólásunk nem volt!

A hosszú bennfekvéses gyermekgyógyászai ellátás megszűnt a kórházunkban. Ugyanakkor  - minden kórházban!  - biztosítani kell a nap 24 órájában a gyerekek ellátását. Ezért mi, kulturált módon, berendeztünk egy részleget a sürgősségi ellátás folyosóján, ahol azokat a funkciókat, amire feladatot kaptunk, el tudjuk látni. A betegforgalom azt bizonyítja, hogy az ellátás ebben a formában megoldható. Én nem tudok róla, hogy bármiféle olyan zavar lett volna a gyerekgyógyászati ellátásban, ami veszélyeztette volna a gyermekeket.

Minden dolgozónkat el tudtuk helyezni, senkit nem kellett elküldeni, azt gondolom, hogy kulturált módon tudtuk elhelyezni a dolgozói pihenőt, az orvosi rendelőt, a beteg szobákat.

Az hogy mi lesz, a korábbi gyerekosztály épületével, azt egyenlőre nem tudom. A takarékosság érdekében természetesen bezártuk az épületszárnyat. Azzal, hogy azt a területet nem kell takarítani azzal havonta 400 ezer forintot spórolunk, és majd jelentkezik a megtakarítás a fűtési és energia költségekben is. A jelenlegi gazdasági helyzetünkben ez az egy racionális döntés születhetett, hogy azt az épületrészt nem használjuk. Nem tudok róla, hogy bárki is már azzal a gondolattal foglalkozzon jelenleg, hogy az épület elbontásra kerüljön. Az biztos, és ez akár kívülről is látszik, hogy egy nagyon rossz állapotú épületről van szó, aminek a nyílászárói, a teteje, a közművei rendkívül rossz állapotban vannak.  Ennek az épületnek az újrahasznosítása jelentős költséggel járna. De ismétlem, döntés nincs, majd az új tulajdonos dönt az épületrész végleges sorsáról. Addig is mi lezártuk az épületet.

A só szoba. Az ígértem, hogy megmentjük és ezt tartom is. Egy nagyon jó helyre fogjuk telepíteni, most indul már augusztus hónapban a rehabilitációs pályázat eredményeképpen egy beruházás. A gyerekgyógyászattal azonos épületrészben, az alagsorban lesz egy körülbelül 400 négyzetméteres új részleg. A közel 50 millió forintos forrásból egy ambuláns rehabilitációs részleg kerül kialakításra, ahol elsősorban légzőszervi betegeket, de szívbetegeket is fogunk kezelni. A só szoba itt lesz elhelyezve, úgy hogy a helyiség már eleve arra speciális célra lesz kialakítva.

Belgyógyászat … úgy tudom csökkent az ágyszám. Mennyivel? Okoz ez problémát a betegellátásban?

A belgyógyászaton eddig 48 ágyon fogadtunk betegeket, két folyosó részen. A szakértői megfogalmazás szerint ezeknek a kezeléseknek egy jelentős része volt olyan, ami tulajdonképpen egy kúraszerű ellátás volt, amit az infúziós kezeléssel  is meg lehet oldani. Ezért ítélték meg úgy, hogy nekünk nincs szükségünk 48 ágyra. Mert kevesebb ágyon, kiegészítve ezzel az infúziós kezeléssel a feladatot, meg tudjuk oldani. Van olyan változás is, hogy a stroke (sztrók)betegek kezelését Nagykanizsához rendelték, és ez is nyilván csökkentette a mi feladatainkat.

Itt említeném meg azt, hogy az intenzív ágyaknak is eggyel emelkedett a száma, pontosan azért, mert a belgyógyászaton korábban szubintenzíven ápolt beteget, szükség esetén, most a megnövelt ágyszámú intenzíven tudjuk kezelni.

Mivel a belgyógyászati ágyszám lecsökkent 29 –re, nem lett volna rentábilis a fekvőbetegeket két szárnyban kezelni. Ezért döntöttünk úgy, hogy az egyik szárny most már csak fekvőbeteg részleg lesz. A másik szárny pedig csak a járó betegek, és az infúziós kezelések számára lesz használva.

A nővéreknek a munkabeosztását is ehhez a rendhez alakítottuk át. Azt kell tudni mindenkinek, hogy az ágyszám csökkentés az jelenti:  a Marcali kórház korábbi 127 aktív ágyából, 69 maradt meg. Ez durván a fele, és ez azt is jelenti, hogy a korábbi finanszírozásnak is csak körülbelül a felét kapjuk meg. Közgazdaságilag elképzelhetetlen, hogy a kevesebb finanszírozásból ugyanazt a struktúrát működtessük! És azt is hozzáteszem, közben infláció, ÁFA emelés, kötelező béremelés volt, mindezt ki kell gazdálkodni. Ha meg akarjuk tartani a kórház stabilitását, akkor mindent meg kell tennünk a működési kiadások csökkentésére. Mindezek ellenére tudomásul kell venni, hogy a pénzügyi stabilitásunk a következő hónapokban sokat fog romlani.

Az orvos létszám nem változott. A mostani kevesebb ágyszámhoz képest relatíve nőtt az orvos létszám, és így az új minimum feltételeknek megfelelünk.

Szülészet … úgy hallottam ezen az osztályon maradt az ágyszám. Továbbra is lehet szülni a marcali kórházban az ún. „rooming in” módszerrel?  (A kisbabák édesanyjukkal vannak elhelyezve a 2 ágyas kórtermekben.)

A szülészeten ugyanazon tevékenységeket tudjuk végezni, mint korábban. Az a 15 ágy, ami most van, úgy tűnik elegendő. Minden korábbi szolgáltatásunk megmaradt, és vannak új nőgyógyászati sebészeti beavatkozások, amelyeket az egynapos sebészeti beavatkozások kiterjesztésével tudunk elvégezni.

Sebészet  … az a hír járja a városban, hogy a sebészeten dolgozó nagykanizsai orvosok eltávoztak. Igaz ez a hír?

Nincs alapja a híresztelésnek, mind a két korábban itt dolgozó sebész jelenleg is a kórházunkban dolgozik. A múlthéten az egyik kollega, most pedig a másik kollega van szabadságon … nem is értem a kérdés felvetést.

A sebészeten 20 ágy maradt, ez esetben a szakmai kollégium azzal indokolta a csökkenést, hogy a beavatkozások jelentős részét egynapos sebészeti ellátással is el lehet végezni.

„Július elsejétől – a Kormány határozata alapján – megváltozott a korház osztályainak összetétele: a krónikus ágyak száma csökken, az ápolási osztály ágyaié nő és egy új Hospice részleg kerül kialakításra.” Eddig az idézet a kórház honlapján megjelent hírből.  Arra kérem, avasson be minket a részletekbe.

Összességében a krónikus részleg ágyszáma nem változott eddig is 133 volt, és most is annyi. Az összetételén viszont változtattunk, amiről egyértelműen azt gondoljuk, hogy indokolt volt.

Az egyik jó hír, hogy egy 10 ágyas hospice részleget fogunk kialakítani, amihez 750 ezer lakos tartozik, tehát Zala megyéből és Vas megyéből is vannak területek, ahonnan a végstádiumban lévő betegeket ide küldhetik majd. Mindkét szakemberünk, az orvosunk és a szakápolónk is képzett ebben a szakmában, évek óta ők látják el a területi hospice szolgálatot is.

A másik változás ott történt, hogy egy kicsit megváltozott a krónikus és ápolási ágyak aránya. Az ápolási ágyakat növeltük, a krónikust csökkentettük. Ez kizárólag szakmai döntés. A krónikus osztályon elsősorban orvosi munka folyik, az ápolásin kevésbé. A krónikus osztályon átlagosan 2-3 hétig, esetleg három hónapig tartózkodnak a betegek, az ápolási osztályon ennél sokkal hosszabb ideig. A krónikus osztálynak az is a feladata, hogy az aktív osztályokról még haza nem bocsájtható betegeket utókezelésre átvegye, amire – azt gondoljuk – a megkurtított ágyszámok mellett nagyobb szükség is lesz. 

Ha a beteget, idős embert a hozzátartozók  nem tudják otthon vagy otthonban elhelyezni, vagy szakápolásra szorul, hosszú ideig az ápolási osztályon lehet, ahol viszont a térítési díjak nagyobbak.

Szinte naponta olvasni, hallani a hírekben, hogy elvándorolnak az egészségügyből a szakápolók, az orvosok. Beszéltünk már erről és akkor Ön az egyik legalapvetőbb oknak a méltatlanul alacsony béreket említette. Úgy tudom, augusztusban talán történik ebben változás.

Az  ágyszám csökkenés, a nővéri állások megszűnését is jelentette volna! Az előző kérdésnél részletezett, belső struktúra átrendezés következtében, az „aktív osztályon feleslegessé vált ápolók” a magasabb szakember igényű ápolási és hospice osztályra kerülnek, ahol a munkájukra, az új minimum rendelet szerint is nagy szükség van.  Azt szeretném, hogy a nővérek megértenék, csak így tudtuk a munkahelyüket megtartani. Valamennyi dolgozónkat! A mai napig egyetlen egy esetben sem merült föl szakdolgozói területről a létszámcsökkentés lehetősége.

Sajnos létező probléma a jól képzett szakdolgozók elvándorlása, külföldi munkavállalása. Közel a határ … először fizetés nélküli szabadságot kérnek, majd csak azt látjuk, hogy nem jönnek vissza. Évente 3-4 magasan kvalifikált dolgozónk így sajnos elmegy tőlünk.

Várjuk a központi béremelést. Nagyon remélem, hogy ha kis mértékben is, de javítani fogja a dolgozók hangulatát, megbecsülését, reméljük, lesz folytatása!

A Marcali Portálon is hírt adtam a felhívásáról, amiben a kistérség háziorvosait arról tájékoztatja, hogy sajnálatos módon, a június utolsó napjaiban kiadott beutalási rend hibás, mert abban a Marcali kórházat, mint a Kaposi Mór Oktató Kórház telephelyét nem tüntették fel. A hibát közben korrigálták.  Most már rendben van a betegirányítás?

Valóban érzékelhető egy beteglétszám csökkenés, a júliusi adatok alapján. Erre vannak valós indokok, a nyár, akinek nem feltétlenül fontos, az nem megy orvoshoz, a szabadságok, és az átmeneti időszak a kórház életében, valóban okoz egy kis bizonytalanságot.

Hozzájárul ehhez az is, hogy nem ment simán és zökkenőmentesen ennek az új beutalási rendnek a bevezetése. Sajnos nem jelent meg Marcali az első listában, persze ezt már módosították.  Az érvényes, aktuális listán, amihez mind az érdeklődő betegek, mind a háziorvosok könnyen hozzáférhetnek, mind a hét fekvőbeteg osztályunk szerepel.

A pályázatok … Korábban már futólag beszéltünk a rehabilitációs pályázatról. Van még más lehetőség is?

Nyertünk a rehabilitációs pályázaton, és már augusztusban kiírjuk a közészerzést az építészeti beruházásra, jövőre eszközöket vásárolunk. Ez a megvalósuló projekt beleillik a kórházunk új struktúrájába, tehát a járó beteg ellátás és a rehabilitáció fejlesztése valósul meg, az, ami most egy támogatott terület. És mi élni kívánunk a lehetőséggel.

Van egy másik pályázatunk folyamatban, az a képzést szolgálja. Az a nagyon jó és újszerű a pályázatban, hogy nem csak az összes képzéssel összefüggő költséget finanszírozza, hanem úgynevezett motivációs ösztöndíjat is biztosít a résztvevőknek. Ha jól emlékszem, akkor ápolónők esetében 90 ezer, orvosok esetében  120 ezer forint havonta.  Az új rehabilitációs szakrendelésre gondolva rehabilitációs szakorvost, neonatológus szakorvost és kilenc szakdolgozót képezünk három szakma területéről.  

Feltételezésem szerint, ősszel lesz kiírva egy nagyon nagy pályázat, ami most van társadalmi vita alatt. Ismereteim szerint a mi kórházunk 30 millió és 3 milliárd forint között pályázhat. Minden olyan tevékenységre, ami a struktúra átalakítással kapcsolatos. Ebben osztályok bővítése, ápolást segítő eszközök beszerzése, az egynapos sebészet eszközei, a laparoszkópos, sürgősségi eszközök beszerzése válik lehetősségé.

Ez a pályázat egy olyan jelentős fejlesztést forrást teremt a kórházunk számára, ami megint csak azt jelzi, hogy szó sincs az intézmény esetleges bezárásáról. Ennek a kórháznak meg van a feladata a most kialakításra került ellátó struktúrában, és ennek a feladatnak az ellátásához a megfelelő pályázati forrást is biztosítják.

 Köszönöm a tájékoztatást!

Az új gyermek részlegen készült képek.  (2012. július 25.)

(a galéria kis képekre kattintva érhető el)

{module [99]}

Sport - Legfrissebb
Városunk - legfrissebb
Közelben - Legfrissebb
Interjúk - Legfrissebb
Kék hírek - Legfrissebb
Kultúra - Legfrissebb
MTI - Legfrissebb
Közérdekű - Legfrissebb