Skip to main content

Szárazság - Hajózási korlátozás lehet a Dunán, ha tovább csökken a vízállás

Írta: mti
Megjelent: 2012. augusztus 18. Szombat, 04:21

mti_hirfelhasznalo_copyGyőr, 2012. augusztus 18., szombat (MTI) - Az alacsony vízállás miatt azonnali beavatkozásra egyelőre nincs szükség a Dunán, ám ha a szárazság miatt tovább romlik a helyzet, akkor hajózási korlátozásokra kell számítani - közölte az MTI érdeklődésére az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság megbízott vezetője.

Németh József tájékoztatása szerint a Mosoni-Duna alsó szakaszába Rajkánál az előírttal közel megegyezően mennyiségű, másodpercenként 30 köbméternyi víz érkezik. A betorkolló vízfolyások közül a Lajta és a Rábca vízhozama az időszaknak közel megfelelő értékű, míg a Rába másodpercenként 15 köbméteres hozama a sokéves augusztusi érték 80 százaléka. Bár a vízhozamok alapvetően elmaradnak az átlagtól, nem tekinthetők kiugróan alacsonynak - jegyezte meg a szakember.

Közlése szerint a Mosoni-Duna alacsony vízszintjét elsősorban a dunai medersüllyedések következtében kialakult alacsony dunai vízállás okozza. Emiatt a folyó szintje mintegy egy méterrel alacsonyabb Győrben, mint három évtizede. Németh József szerint a Duna vízhozama nem számít extrémen alacsonynak: jelenleg az időszaknak megfelelő átlag mintegy 60 százalékát teszi ki. A Fertő-tó vízszintje 6 centiméterrel magasabb a sokévi átlagnál. Ez a térségben hullott kiugróan sok júliusi csapadéknak is köszönhető - mondta, hozzátéve, hogy Fertőrákoson 234 millimétert, a sokéves csapadékátlag háromszorosát mérték júliusban.

Sport - Legfrissebb
Városunk - legfrissebb
Közelben - Legfrissebb
Interjúk - Legfrissebb
Kék hírek - Legfrissebb
Kultúra - Legfrissebb
MTI - Legfrissebb
Közérdekű - Legfrissebb