Skip to main content

Kiszáradt a Balatoni Halgazdálkodási Zrt. halastavainak negyede

Írta: mti
Megjelent: 2012. augusztus 29. Szerda, 17:24

mti_hirfelhasznalo_copySiófok, 2012. augusztus 29., szerda (MTI) - A Balaton vízgyűjtőjét sújtó aszály a halastavak mintegy negyedét kiszárította, ezért a szaktárcához kíván fordulni segítségért, illetve feladatai átütemezéséért a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. - számolt be Füstös Gábor vezérigazgató az MTI-nek szerdán.

Kifejtette, a Balaton alacsony vízszintje miatt ugyan kisebb lett a halállomány élettere, de a rendelkezésre álló tápanyag miatt nem csökkent a tó haleltartó képessége.

A szárazság ugyanakkor a cég halastavainak egy részén már jelentős, eddig 20-25 százalékos kiesést okozott a balatoni haltelepítések, továbbá a jövő évi termelés alapjául szolgáló haltermelésben. Gondot jelent az is, hogy az üzemképes halastavakat a lehalászások után vélhetően nem tudják újból feltölteni vízzel a befolyók kiszáradása miatt, ami rendkívül veszélyezteti a jövő évi termelést - fogalmazott a vezérigazgató. A hiányzó vízutánpótlás miatt ellehetetlenül a halak egy részének teleltetése is.

A kialakult helyzet miatt azzal kell számolni, hogy az ősszel aktuális haltelepítések idejének és helyének kiválasztásában nem a szakmai indokok fognak szerepet játszani, hanem az időjárás és a körülmények függvényében kell majd ezekről dönteni. A Balaton déli partja a sekélysége miatt - egy-két hely kivételével - alkalmatlanná vált a partról történő haltelepítésekre, így nem tartható az eddig gyakorlat, amely szerint a tó körül több helyszínen, egyenletesen biztosítják a telepítéseket - közölte Füstös Gábor.

A kár, illetve a bevételkiesés felmérése folyamatban van, a kettő összege az előzetes becslések szerint eléri a 20-25 millió forintot.

{module [99]}

Sport - Legfrissebb
Városunk - legfrissebb
Közelben - Legfrissebb
Interjúk - Legfrissebb
Kék hírek - Legfrissebb
Kultúra - Legfrissebb
MTI - Legfrissebb
Közérdekű - Legfrissebb