Skip to main content

A 2012-es Bécsi Ju-Jitsu VB-re utazik négy marcali versenyző ….

Írta: Vágó Zoltán
Megjelent: 2012. szeptember 07. Péntek, 04:49

Nagy_RobiNagy Róberttel a Marcali VSZSE Küzdősport Szakosztályának vezetőjével beszélgettem kedden délután a Helvécia étteremben. A beszélgetésünk apropója az a hír volt, hogy a Magyar Ju-jitsu Szövetség négy marcali versenyzőt is meghívott a 18 fős utazó keretébe a 2012 évi világbajnokságra, amit Bécsben rendeznek november 30 és december 2 között.

Gondolom velem együtt olvasóink nagytöbbsége is egy kicsit zavarban van, amikor a küzdősportokban próbál tájékozódni. Arra kérlek, igazíts el minket, hol a helye az általatok képviselt szakágnak, hányan űzik ezt a világban? Avass be minket a Ju-Jitsu történetébe.

A Ju-Jitsu a legrégebbi japán harcművészet, eredete a szamurájok korába nyúlik vissza. Amikor a szamurájok a harc során olyan „szorult” helyzetbe kerültek, hogy már nem tudtak a kardjukkal harcolni akkor olyan technikákat, mozdulatokat, ütéseket, rúgásokat alkalmaztak, mellyel újra harcba tudják hozni a fegyverüket a kardot. Később ez a mozgáskultúra külön iskolává alakult A különböző szamuráj iskolák titkolták ezeket a technikákat, majd az Edo-korban (1860 –as évek) megszűntek – pontosabban betiltották – az élethalálra vívott párbajokat és az addigi szamuráj kódex (bushido) átalakult egy harcművészeti formává, amit ma BUDO-nak neveznek. Fontosabb lett a „léleknemesítés” a harcművészet, az acélkardot kezdte felváltani a fakard és a pusztakezes technikák gyakorlása egyre jobban meghatározta az iskolák (ryu-k) jellegét. Az így kialakuló „sportot” az 1860 –70 es évektől hívjuk Ju-Jitsu –nak.

A Ju-Jitsu alapfilozófiája az önvédelem, a kitérés, tehát nem támadó harcművészet, hanem jobbára védekező jellege van. Szó szerinti fordítása talán úgy hangzana: a „nem ellenállás művészete”. A ju-jitsu folyamatosan - napjainkban is – fejlődik, változik. Ez egy rendszer, és nem kifejezetten „versenysport”. Ez egy életforma… Az egyre tökéletesebb védőfelszerelések megjelenésével a sport ju-jitsu most kezd egyre terjedni és népszerűbbé válni a világon.

Magyarországon mióta létezik ez a sport?

1905 –ben  egy japán mester, Sasaki Kichisaburo hozta be Európába, elsőként az Osztrák-Magyaror monarchiába  a Ju-Jitsunak azt a stílusát, amit ma úgy hívnak, hogy dzsúdó. Szemere Miklós országgyűlési képviselő szorgalmazta, hogy a csendőrök kapjanak kiképzést ebben az irányban is. A kezdeményezés „elhalt” és az 50 –es évekig nem volt jelen Magyarországon a ju-jitsu. Külföldön élő magyarok és az onnan hazatérők ju-jitsusok az 50 években listára kerültek. Később közülük szinte mindegyik disszidált. 1970-es évek végén vert tartósan gyökeret, Magyarországon a ju-jitsu, azóta folyamatosan fejlődik hazánkban is.

Hogy került a Ju-Jitsu Marcaliba? Mióta űzitek ezt a „sportot”?

Marcaliban 1982 körül alakult egy karate klub, ami a mai napig létezik. Több jelenlegi sporttársamhoz hasonlóan, magam is látogattam a kyokushin edzéseket. Különböző okok miatt elkerültünk Marcaliból, és amikor visszajöttünk, akkor már egy kicsit korosabbak voltunk a karatéhoz. Jött egy hír miszerint Balatonkeresztúron él egy 10 danos mester aki edzéseket tart, és egyre többen (1998) kerestük fel Vlado Schmidt nagymestert, aki akkor 69 évesen a Ju-jitsu Budo-do Világszövetség tiszteletbeli elnöke volt. Amikor összebarátkoztunk akkor megkérdezte tőlünk, hogy mit szeretnénk tanulni tőle. Mi a Ju-jitsu –t választottuk.

Hányan tartoznak a világszövetséghez?

A Ju-jitsu Világ Szövetséghez több mint 30 ezren tartoznak, jobbára európai és amerikai harcművészek. Természetesen vannak japán tagjai is, de Ők egy külön világ. A japán szervezetek nagyon nehezen engednek be maguk közé más nemzetiségű mestereket – számukra a harcművészet a nemzeti hagyomány része.

Tehát elkezdtétek a mester útmutatása alapján Marcaliban a Ju-jitsu edzéseket. Hányan voltatok akkor?

Mondhatni egy „maroknyi” volt karatés. Pontosan már nem is emlékszem, de úgy húszan lehettünk. Nagyon nehéz volt termet szereznünk, és a feltételek megteremtése, a felszerelések beszerzése sem volt egyszerű feladat. Azért mindig találtunk megoldást. Elkezdődött egy folyamatos munka, aminek az eredményei ma már megmutatkoznak. Sok-sok év munkája van abban, hogy világbajnokkal büszkélkedhetünk, és hogy négy versenyzőnket is beválogattak a magyar csapatba, akik decemberben részt vesznek a bécsi világbajnokságon.

Most jutottunk el oda, hogy jegyeznek minket nemzetközi szinten is. Már a 2013 –as nemzetközi versenyekre is kaptunk meghívókat, melyek között a lengyelországi ju-jitsu vb a legrangosabb.

A hazai versenyeken 2012-ben 6 bronzérmet, 3 ezüstérmet és 4 aranyérmet szereztek a versenyzőink. Ebből egy világbajnoki aranyérem! …és még nincsen vége az évnek.  Siófok, Zalaegerszeg, Budapest, Kecskemét és Bécs. Reményeink szerint ebben az öt városban lépünk még az idén tatamira.

A beszélgetésünk apropója a decemberi világbajnokság. Tudom a Ju-jitsu nem olimpiai sportág, ezért nem kap támogatást a sportvezetéstől. Utaznotok kell, szállást, ellátást kell fizetnetek, és felszerelésre is szükségetek lesz. Hogy tudjátok megoldani ezt a nem könnyű feladatot?

Hát igen. Nagyon szigorú feltételei vannak egy világbajnokságon való részvételnek. Megfelelő súlyú és minőségű versenyruhára van szükség, megfelelő színvonalú védőfelszerelésre, kesztyűkre, lábszárvédőkre, fejvédőkre, stb. A nevezési költség is minket terhel és ahogyan már említetted a szállás, az útiköltség és a kint lét költségei... Mindezek mellett a felkészülés is sokba kerül. Nemzetközi edzőtáborban kellett volna részt vennünk már a nyáron, olyan mestereket kellett volna megkeresni, akik edzéseket, szemináriumokat, tartanak a világbajnokságra való felkészülést segítendő. Sajnos ezekre sem volt pénzünk. Az ellenfeleinknek ezzel komoly előnyt adtunk!

Mit sikerült eddig „összeszednetek” a VB –re és mire lenne még szükség?

Be kell lássuk: a versenysport teljes költségét nem viselheti a versenyző vagy az egyesület. Sportolóink így is jelentős anyagi áldozatot hoznak, hogy a versenyeken részt tudjanak venni. Az INDUSTRIE ELEKTRIK segített minket 250 ezer forinttal, amit nagyon köszönünk! Magánszemélyek ajánlottak fel közel 100 ezer forintot. Sajnos ez mind kevés, mert még további 500 ezer forintra lenne szükségünk, és ebben kérjük mindenki segítségét, aki segíteni tud.

Az eddig „megszerzett” támogatásból meg tudjuk venni az előírt verseny ruházatot. Az utazás és a kint lét feltételeit már megoldottuk, az rendben van. Szerencsére földrajzilag közel van a Világbajnokság. Amire szükségünk lenne az az előírt minőségű védőfelszerelés. Hogy csak példát mondjak: egyetlen pár kesztyű, - amit a versenyzőhöz méreteznek, ezt ellenőrzi a bíró! Tehát például az ujja nem lehet rövidebb, vagy hosszabb – az 30 ezer forint. További előírt és nem mellőzhető felszerelésekre lenne szükségünk. Ezek megvásárlásához kérnénk segítséget.

Úgy tudom a volt birkózó csarnokban tudtok készülni.

Valóban esténkét tudunk ott edzeni. Sajnos nagyon sok időt elvesz a szőnyegek lerakása, illetve felszedése, mert ott „vendégek” vagyunk,  - de köszönjük a lehetőséget! – és a termet a focistáknak megfelelő állapotba kell visszaadnunk.

Most vagyunk tárgyalásban az Önkormányzattal, hogy a megüresedett Sport Büfét esetleg megkapnánk használatra. Reméljük, otthonra lelünk hamarosan. Ez azért is fontos lenne, mert ott már a berendezett teremben egyből az edzést tudnánk kezdeni és nem a feltételek megteremtésével kellene kezdenünk. Nem beszélve arról, hogy módunkban lenne akár reggel, vagy napközben bármikor a gyakorlásra.

Köszönöm a beszélgetést, és hogy „eligazítottál” bennünket a harcművészetek egyik ágában. Sok sikert a VB –re, és hát persze a támogatók felkutatásában!

{gallery watermark=1 watermark:position=se watermark:x=10 watermark:y=10}2012-09-07-04-58{/gallery}

VZA_2171_cs
VZA_2177_cs

{module [99]}


Sport - Legfrissebb
Városunk - legfrissebb
Közelben - Legfrissebb
Interjúk - Legfrissebb
Kék hírek - Legfrissebb
Kultúra - Legfrissebb
MTI - Legfrissebb
Közérdekű - Legfrissebb