Skip to main content

Természetvédelmi kezelési terv készül a Balaton-Nagyberekről

Írta: mti
Megjelent: 2012. szeptember 14. Péntek, 14:28

mti_hirfelhasznalo_copyCsopak, 2012. szeptember 14., péntek (MTI) - Terv készül a Nagybereki Fehér-víz terület természetvédelmi kezeléséről, ebben kizárólag a természetvédelmi szempontokat szem előtt tartva írják majd elő az irányadó vízszintet - mondta Rácz András, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) helyettes államtitkára a Balaton-felvidéki Nemzeti Park létrehozásának 15. évfordulója alkalmából tartott konferencián pénteken Csopakon.

Hozzátette: a védett terület kezelésének irányelveit, szabályait miniszteri rendeletben fogják kihirdetni. A rendelet-tervezetet - amelyet a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság adatai alapján dolgoztak ki - szakmai szervezeteknek és más tárcáknak is bemutatják majd, és az egyeztetést követően lép hatályba.

Az MTI érdeklődésére közölte: a rendeletben a természetvédelmi szempontból kívánatos vízszintet fogják előírni. Ez az év első felében a 104,6 centiméteres vízszintet jelent, a második felében ennél valamivel alacsonyabbat - tette hozzá.

Tájékoztatása szerint a meglévő víziművek, műtárgyak beavatkozást igényelnek, mert jelenleg nem biztosított a megfelelő vízszint megtartása. Az, hogy a jelentős beruházás költségét kinek kell majd állnia, még kérdés - jegyezte meg.

Sem a terület lecsapolását, vízelvezetését, sem a vadászatot nem tudjuk támogatni, amennyiben ez a természetvédelem érdekeivel ellentétes - fogalmazott Rácz András.

A terület vízkormányzását Balaton-Nagyberek Vízitársulat végzi.

A nagybereki madárrezervátum ügyében Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos még tavaly ősszel természetkárosítás elkövetésének gyanúja miatt tett feljelentést ismeretlen tettes ellen, részben a Hubertus Bt. által bérelt állami, természetvédelmi terülten történt vízeresztés miatt. A többszörösen védett, Nekota nevű területről tavaly a tavaszi esőzéseket követően engedték le a vizet, a természetvédők szerint jelentős természetkárosítást okozva. A kormánybiztosi hivatal kifogásolta az államnak a céggel kötött hosszú távú fölhaszonbérleti szerződését, és a magyar állam vagyonjogi pert indított a német érdekeltségű cég ellen az 1992-ben 99 évre - és további 30 évre meghosszabbíthatóan - kötött fölhaszonbérleti szerződés semmissé nyilvánítása érdekében, jogszabályba és jó erkölcsbe ütközés miatt. A pert a magyar állam képviseletében a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet kezdeményezte a Balaton-nagybereki Állami Gazdaság privatizációjakor 7.725 hektárra megkötött földhaszonbérleti szerződéssel kapcsolatban, a tárgyalás a Kaposvári Törvényszéken októberben folytatódik.

{module [99]}

Sport - Legfrissebb
Városunk - legfrissebb
Közelben - Legfrissebb
Interjúk - Legfrissebb
Kék hírek - Legfrissebb
Kultúra - Legfrissebb
MTI - Legfrissebb
Közérdekű - Legfrissebb