Skip to main content

Nem fogadja el Badacsonytomaj a közút fakivágási tervét

Írta: mti
Megjelent: 2012. szeptember 18. Kedd, 13:55

mti_hirfelhasznalo_copyBadacsonytomaj, 2012. szeptember 18., kedd (MTI) - Nem fogadja el Badacsonytomaj a Magyar Közút fakivágási tervét: a település ügyfélként jelentkezik be az ügymenetbe, és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium segítségét kéri.

A képviselő-testület erről legutóbbi ülésén döntött. Weller-Jakus Tamás, a Veszprém megyei város jegyzője az MTI-nek hangsúlyozta: a balesetveszélyes fák kivágását nem akarják megakadályozni, de egy a Magyar Közút Zrt.-től független szakértő szerint a kivágásra kijelölt csaknem 380 fa nagy része egészséges.

A jegyző kifejtette: a 71-es főút mentén, Szigligettől Révfülöpig tartó szakaszon lévő fák tájértéket képviselnek, kivágásuk terve felháborodást váltott ki a helyiekből.

Hegymagas környékén tavasszal hasonló módon vágtak ki a független szakértő szerint egészséges fákat is, ezért ebből a példából okulva Badacsonytomaj úgy döntött, ügyfélként vesz részt az eljárásban, és kéri a szakminisztériumot, vizsgálja meg a Magyar Közút döntését - tette hozzá.

Horváth József, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs vezetője az MTI-vel azt közölte: az utakon elöregedett, balesetveszélyes, vágásérettséget elért fasorokat jelölik ki kitermelésre, ezt baleset-megelőzési céllal, az útügyi műszaki előírásoknak megfelelően végzik. Hangsúlyozta, minden egyes fakitermelést bejelentenek és engedélyeztetnek a Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőségen, és minden egyes útszakasz kitermelésének tervezetét megküldik a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságának.

Horváth József szerint a balesetveszélyes fákat okleveles erdőmérnök jelölte ki szemrevételezéssel és műszerrel. Kitért arra, hogy a fák felmérése folyamatos volt az elmúlt években, de minden alkalommal valamilyen akadályt gördítettek eléjük a természetvédelmi civil szervezetek.

Kijelentette: a közútkezelő számára a legfontosabb a közlekedők biztonsága, és fakidőlések, ágletörések miatt évente több kártérítési pert indítanak a társaság ellen.

Sport - Legfrissebb
Városunk - legfrissebb
Közelben - Legfrissebb
Interjúk - Legfrissebb
Kék hírek - Legfrissebb
Kultúra - Legfrissebb
MTI - Legfrissebb
Közérdekű - Legfrissebb