Skip to main content

Hogyan előzhető meg a szén-monoxid-mérgezés?

Írta: Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság
Megjelent: 2012. november 23. Péntek, 04:42

CO21November 22-én a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tanácstermében Farkas József, a Somogy Kéményseprő-Mester Kft. ügyvezető igazgatója és az Országos Mentőszolgálat Dél-dunántúli Regionális Mentőszervezet Somogy Megyei Kirendeltségének képviseletében Vörhendi Péter mentőtiszt társaságában Baranya Károly tű. alezredes igazgatóhelyettes és Takács Attila tű. alezredes hatósági osztályvezető adtak tájékoztatást a média megjelent képviselőinek.

A rendezvényt Baranya Károly nyitotta meg, majd Takács Attila előadásában átfogó képet adott a szén-monoxid-mérgezés kialakulásának körülményeiről. Ismertette, hogy a szén-monoxid-mérgezés az egyik leggyakoribb háztartási baleset, amelyet legtöbbször a helytelenül használt tüzelőberendezés, kémény, kályha, kandalló, gázsütő, gázszárító, gázkazán, gáz vízmelegítő okoz.

Az osztályvezető elmondta, hogy a tökéletlen égés során keletkező melléktermék a szén-monoxid, veszélye abban rejlik, hogy színtelen, szagtalan, a levegőnél szinte alig könnyebb, nem irritáló gáz, ezért érzékszerveinkkel lehetetlen észrevenni. Felhívta a figyelmet arra, hogy a szén-monoxid – ellentétben a szén-dioxiddal – éghető gáz, ezért semmiképpen ne égő gyertyával próbáljuk ellenőrizni a jelenlétét.

Farkas József ügyvezető igazgató gyakorlati szempontból közelítette meg a témát. Elmondta, hogy a hatályos jogszabályok szerint a kéményseprő legfontosabb feladata, hogy az égéstermékek elvezetőit (a kéményeket) ellenőrizze. Azonban tudni kell, hogy a tüzelőberendezés és a kémény egy összetett rendszert alkotnak. A biztonságos üzemeltetéshez nélkülözhetetlen a jól megválasztott, tisztított kémény. Farkas József tájékoztatást adott arról is, hogy a szén-monoxid kialakulásának okozója lehet a nem megfelelő méretű füstcső, vagy az épületek túlzott szigetelése, ugyanis, ha nincs megfelelő mennyiségű levegő utánpótlása a rendszernek, akkor az égéstermék nem jut ki a szabadba, elkezd visszaáramlani a belső térbe, amely az így fellépő oxigénhiány következtében tökéletlen égéshez vezet. További veszélyforrást jelenthet, hogy a gázüzemű tüzelőberendezések átjárhatósága idővel csökken, ezért Farkas József felhívta a figyelmet arra, hogy ezeket a berendezéseket a fűtési szezon előtt szakemberekkel ellenőriztetni kell. Ezt követően bemutatta a Somogy Kéményseprő-Mester Kft. munkatársai által szén-monoxid kimutatására alkalmazott mérőműszereket, majd emlékeztetett arra, hogy a kereskedelmi forgalomban kapható szén-monoxid érzékelők kiválasztásánál két fontos szempont dominál:

· A készülék legyen alkalmas a saját meghibásodásának jelzésére

· A készülék biztosítson lehetőséget a működésének ellenőrzésére

Vörhendi Péter mentőtiszt a szén-monoxid-mérgezés élettani hatásait foglalta össze. Ismertette, hogy a szén-monoxid belélegezve a vér hemoglobinjához kötődik és oxigénhiányt okoz a szervezetben. A mérgezés kezdeti szakaszában fejfájás, hányinger, rossz közérzet jelentkezik, majd súlyosbodnak a tünetek és tudatzavar, vagy akár eszméletvesztés is bekövetkezhet. Ha a beteg nem kap segítséget a súlyos oxigénhiány mozgásképtelenséghez, halálhoz vezethet. A mentőtiszt felhívta a figyelmet arra, ha valaki hasonló esetet észlel, azonnal kezdje meg a szellőztetést, majd értesítse a mentőszolgálatot és a katasztrófavédelmet. Az elsősegélynyújtás során mielőbb friss levegőre kell juttatni a mérgezést szenvedett embert. Abban az esetben, ha már bekövetkezett az eszméletvesztés, a beteget mielőbb ki kell húzni a mérgező gázzal telített helyiségből és a mentők kiérkezéséig biztosítani kell a légutak átjárhatóságát úgy, hogy az illetőt oldalára fektetjük és a fejét kissé hátrahajtjuk. A segítő személynek feltétlenül ügyelnie kell a saját egészségére is.

A sajtóbeszélgetés zárásaként Baranya Károly tű. alezredes megköszönte az előadók szakszerű és részletekbe menő tájékoztatását, majd tájékoztatta a résztvevőket egy – az igazgatóság honlapján – hamarosan induló interaktív katasztrófavédelmi vetélkedőre, amelynek a résztvevői között három darab szén-monoxid érzékelő berendezést sorsol ki a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

Sport - Legfrissebb
Városunk - legfrissebb
Közelben - Legfrissebb
Interjúk - Legfrissebb
Kék hírek - Legfrissebb
Kultúra - Legfrissebb
MTI - Legfrissebb
Közérdekű - Legfrissebb