Skip to main content

Önkormányzatok-adósságrendezése

Írta: Somogy Megyei Kormányhivatal
Megjelent: 2012. november 26. Hétfő, 16:39

sm_kormanyhivatalA 245 somogyi település közül 124 kerül vagy teljes mértékben, vagy részlegesen a konszolidálási törvény hatálya alá - mondta Tállai András, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára pénteken Kaposváron az önkormányzati rendszer átalakításáról tartott előadását követő sajtótájékoztatón.

Az államtitkár közlése szerint a 236, ötezernél kevesebb lakosú somogyi település közül 115-től vállalja át az állam egy összegben még az idén a teljes hitelintézeti tartozást. Ez a 2011. december 31-i állapot szerint összesen 3,9 milliárd forintot jelent, de a konszolidáció a 2012. december 12. napján rögzített adatok alapján történik majd, december 17. után - tette hozzá.

Tállai András az ötezres lélekszám feletti településekről szólva elmondta: ezeknek a településeknek a részleges konszolidációját a 2013. évi költségvetés tartalmazza. Az államtitkár közlése szerint Somogy megyében ez kilenc települést érint, a 2011. december 31-i irányszám alapján 21,1 milliárd forinttal.

A hitelátvállalás június 30-ig megtörténik, éspedig oly módon, hogy "az állam belép adóstársnak", és az önkormányzatok pénzintézeti tartozásának minimum 40, maximum 70 százalékáig terjed, az iparűzési adótól függően - jelezte az államtitkár. Tállai András elmondta, hogy 121 somogyi településnek nincs adóssága, de közülük 86-nak "ma is élő önhikis (önhibáján kívül hátrányos helyzetben lévő önkormányzat) pályázata van bent a Belügyminisztériumnál", azaz, tette hozzá, "jól látható, hogy a kis lélekszámú települések esetében nem a pénzintézeti hitel volt a megoldás, hanem az államnak az egyéni önkormányzati támogatása". Gelencsér Attila, a megyei közgyűlés elnöke, fideszes országgyűlési képviselő a sajtótájékoztatón emlékeztetett arra, hogy 2002-től 2010-ig 300 milliárd forintról 1300 milliárd forintra nőtt az önkormányzatok adósságállománya.

"Ezzel jelentősen megnehezedett az önkormányzatok feladatellátása" - mondta a politikus, hozzátéve: a 2002 és 2008 közötti időszak növekvő feladatot és csökkenő forrást jelentett, ezért "rendszerszerűvé vált a hiány tervezése és az önhikis pályázatokból való élés", a működést és a fejlesztést hitelből tudták biztosítani az önkormányzatok. Az önkormányzatok konszolidációjáról szólva kifejtette: az adósságrendezés mérföldkő abban a folyamatban, amelynek e mellett része a közigazgatás teljes átstrukturálása, az új önkormányzati törvény, és jövőre az önkormányzatok új feladatfinanszírozása. "Ennek a folyamatnak a vége az, hogy ne legyen olyan önkormányzat Magyarországon, amelyik el van adósodva, zárjon a rendszer abban az értelemben, hogy nem engedi a felelőtlen kiadásokat, a tarthatatlan fejlesztéseket, viszont azt a pénzt, ami a működéshez kell, garantálja" - hangsúlyozta a somogyi közgyűlés elnöke

Sport - Legfrissebb
Városunk - legfrissebb
Közelben - Legfrissebb
Interjúk - Legfrissebb
Kék hírek - Legfrissebb
Kultúra - Legfrissebb
MTI - Legfrissebb
Közérdekű - Legfrissebb