Skip to main content

Riasztás a várható ónos eső miatt az ország jelentős részén

Írta: mti
Megjelent: 2012. december 15. Szombat, 08:08

omsz_logoBudapest, 2012. december 15., szombat (MTI) - Az ország nagy részén első-, illetve másodfokú riasztás van érvényben a várható ónos eső miatt.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szombaton kora reggel Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, és Nógrád megye teljes területére, a fővárosra, valamint Pest megye jelentős részére narancssárga, vagyis másodfokú riasztást adott ki. Ez azt jelenti, hogy ezeken a területeken már 1-3 órán belül tartós ónos eső kialakulására kell készülni.

Emellett citromsárga, vagyis elsőfokú riasztás van érvényben Csongrád, Békés, Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megye kivételével szinte az egész országban. Az elsőfokú riasztás szerint ezeken a területeken is számítani lehet 1-3 órán belül gyenge ónos esőre.

A meteorológiai szolgálat szombaton az MTI-hez eljuttatott veszélyjelző figyelmeztetésében azt írta: a reggeli, kora délelőtti órákban átmenetileg többfelé várható ónos eső, fagyott eső, északkeleten havazás, amit aztán délnyugat felől egyre nagyobb területen eső vált fel.

A Dunántúl északkeleti és az Alföld északi részén, továbbá az Északi-középhegységben tartósan ónos eső valószínű. Nógrád, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén megye déli felén a jelentős mennyiségű (5 millimétert meghaladó) ónos eső vastag jégpáncélt képezhet. Emiatt ebben a három megyében az egész napra szóló veszélyjelzés szerint a legmagasabb fokozatú, piros figyelmeztetés van érvényben.

A meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint Borsod-Abaúj-Zemplén megye északi részén a délutáni, esti órákig havazásra lehet számítani. Itt 10 centimétert is meghaladó tapadó hó hullhat, amit este ott is ónos eső, majd eső vált fel. Éjfélig az Északi-középhegység térségében 20-30 milliméter csapadék hullhat.

A várható ónos eső miatt pénteken a közútkezelők arra kérték a lakosságot, hogy aki teheti ne induljon útnak.

Sport - Legfrissebb
Városunk - legfrissebb
Közelben - Legfrissebb
Interjúk - Legfrissebb
Kék hírek - Legfrissebb
Kultúra - Legfrissebb
MTI - Legfrissebb
Közérdekű - Legfrissebb