Skip to main content

OKSZ: a kereskedőnek nem kötelessége kicserélni az ajándékba kapott árut

Írta: mti
Megjelent: 2012. december 27. Csütörtök, 11:05

mti_hirfelhasznalo_copyBudapest, 2012. december 27., csütörtök (MTI) - A kereskedőket semmiféle jogszabály nem kötelezi az ajándékba kapott áru kicserélésére, de szívesen megteszik ezt - közölte a Magyar Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) csütörtökön az MTI-vel.

A kereskedők közül sokan úgy gondolják, hogy jobb az ünnepek után cserélni, mint elveszíteni egy vásárlót, aki legközelebb inkább odamegy, ahol ünnepek után is szívesen fogadják - és már előre meg is ígérik a cserelehetőséget. Tehát az üzleti érdek is erre ösztönzi a kereskedőket - áll a közleményben.

Az online vagy csomagküldő vásárlás kivétel ez alól, ott viszont jogszabály írja elő a 8 napos "meggondoltam magam" lehetőségét, azaz a vásárlástól való elállást.

A cserénél legfontosabb a nyugta megléte - igaz, ajándékozásnál nem illik átadni, de az ajándékozók tudhatják, hogy nem árt megőrizni. Fontos feltétel az is, hogy az ajándék sértetlen legyen.

Ha nincs már az adott áruból, akkor a leggyakoribb kereskedői ajánlat az, hogy a nyugta értéke levásárolható - áll a OKSZ közleményében.

{module [99]}

Sport - Legfrissebb
Városunk - legfrissebb
Közelben - Legfrissebb
Interjúk - Legfrissebb
Kék hírek - Legfrissebb
Kultúra - Legfrissebb
MTI - Legfrissebb
Közérdekű - Legfrissebb