Skip to main content

100 milliós betörés Szegeden: 7 gyanúsított rács mögött

Írta: Vágó Zoltán
Megjelent: 2013. január 07. Hétfő, 18:08

Összesen hét embert gyanúsít a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnüldözési Alosztálya a szegedi Smaragd Ékszerüzlet sérelmére elkövetett több mint százmilliós lopás elkövetésével. A precíz rendőri munka eredményeként mintegy 14 millió forintnyi ékszer is előkerült.

Az akkor még ismeretlen tettesek, 2012. október 20-a és 24-e között a szegedi Smaragd Ékszerüzlet alatti pincéből alulról megbontották a födémet, majd kivágták a páncélszekrény ajtaját és így abból több mint százmillió forint értékű ékszerhez valamint készpénzhez jutottak hozzá.

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnüldözési Alosztálya különösen nagy értékre elkövetett lopás bűntette megalapozott gyanúja miatt indított nyomozást. A beszerzett adatok alapján a rendőrök 2012. november végén elfogtak két szegedi lakost, M. Zs.-t és T. I.-t. A szegedi albérletében bujkáló 43 éves férfi, M. Zs. ellen érvényben volt a Tamási Rendőrkapitányság elfogatóparancsa is, amely egy 8,2 millió forint kárt okozó lopás miatt körözte. A házkutatások során a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság nyomozói olyan tárgyi bizonyítékokat foglaltak le, amelyek megerősítették, hogy a két elfogott terheltnek köze van a Smaragd Ékszerüzlet sérelmére elkövetett bűncselekményhez. Végül mindkét gyanúsított részleges beismerő vallomást tett, ők jelenleg is előzetes letartóztatásban vannak.

Az év végi ünnepek alatt is tovább folytatatott nyomozás eredményeként – melynek aktája immár közel ezer oldalt tesz ki - a főkapitányság a Terrorelhárítási Központ közreműködését kérte öt személy elfogásához. Őket négy helyszínen a TEK munkatársai - Budapesten, az M5-ös autópályán, Szegeden és Pusztaszeren - vették őrizetbe egy időben, 2013. január 4-én. A gyanúsítottak tartózkodási helyével kapcsolatban a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság értékes információkkal szolgált.

A most elfogottak közül a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnüldözési Alosztálya három személyt orgazdasággal, egy főt az augusztusban már megkísérelt, de akkor eredménytelenül végződő bűncselekménnyel, míg további egy embert bűnsegédi magatartással gyanúsít.

A büntetőeljárást a főkapitányság 2013. január 7-én áttette a Szegedi Nyomozó Ügyészséghez, mivel a január 4-én őrizetbe vett gyanúsítottak közül a bűncselekmény elkövetésekor egy férfi a rendőrség hivatásos állományú tagja volt. Neki a betörésekben tevőleges szerepe nem volt, őt orgazdasággal gyanúsítja a nyomozó hatóság. A bíróság január 6-án és 7-én négy főt előzetes letartóztatásba, míg egy embert házi őrizetbe helyezett. A precíz rendőri munka eredményeként mintegy 14 millió forintnyi ékszer, több mint tízezer eurónyi és félmillió forintnyi készpénz is előkerült.

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője az ügyben korábban kitűzött díjat 2013. január 7-én visszavonta.

Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság

Sport - Legfrissebb
Városunk - legfrissebb
Közelben - Legfrissebb
Interjúk - Legfrissebb
Kék hírek - Legfrissebb
Kultúra - Legfrissebb
MTI - Legfrissebb
Közérdekű - Legfrissebb