Skip to main content

A Balaton köszöni szépen, jól érzi magát

Írta: I love Balaton
Megjelent: 2013. január 20. Vasárnap, 05:45

ilovebalattonA csapadékos téli időjárás megtette hatását, végre megkezdődött a Balaton vízszintjének emelkedése. A vízügyesek szerint nincs ok pánikra, egy esős tavasz minden gondot megoldhat.

Örömhírt közölt a Közép-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság: a csapadékos időjárás miatt végre megkezdődött a Balaton vízszintjének emelkedése. Túl vagyunk másfél év rendkívüli szárazságon, amelynek hatására a Balaton vízszintje lényegesen lecsökkent, tavaly például 38 centiméter volt a mélypont. De most elindult a telítődés, a vízállás 52 centiméterre emelkedett.

További húsz-harminc centis téli feltöltődéssel számolnak a vízügyesek, akik szerint nem kell rendkívüli esemény, elég az átlagot csak egy kicsit meghaladó csapadékos tavasz, és a Balaton visszatér a szabályozási sávjába. A tél a feltöltődés időszaka, ami általában szeptember-októberben kezdődik és májusig tart. Ezt követően jelentős párolgás indul el, amelynek következtében közel egy métert veszít a tó. Ezt a mennyiséget kell pótolnia a csapadéknak és a hozzáfolyásnak.

A Balaton köszöni szépen, jól érzi magát - fogalmazott a vízügyi igazgatóság vezetője, aki emlékeztetett: több mint tíz éve kiváló a Balaton vízminősége. A szakember figyelmeztetett arra is, hogy jelenleg nincs sportolásra alkalmas jég a Balatonon. Csak a kikötőkben fagyott be a tó, ám az csak kásajég, amely egyáltalán nem teherbíró.

Sport - Legfrissebb
Városunk - legfrissebb
Közelben - Legfrissebb
Interjúk - Legfrissebb
Kék hírek - Legfrissebb
Kultúra - Legfrissebb
MTI - Legfrissebb
Közérdekű - Legfrissebb