Skip to main content

Lakossági fórumok – Gomba …

Írta: Vágó Zoltán
Megjelent: 2013. február 05. Kedd, 05:51

forumTegnap este folytatódtak a 2013. évi költségvetés tervezésével kapcsolatos lakossági fórumok. Gombán, Markhard József képviselő úr (6 vk.) várta a választóit. A Gombácska óvodában rendezett fórumon, meghallgatták a településrész képviselőjének beszámolóját és Dr. Sütő László vitaindítóját.

Markhard József a 2012. év beszámolójában említést tett a hagyományteremtő szándékkal megrendezett nagyon sikeres falunapról. Szóba került a 2013 –as feladatok között a belvíz és csapadékvíz évtizedes problémája, megerősítette a légi mentő szolgálat bázisának megvalósulását. Több apró, de a településrész számára fontos ügyről szólt a továbbiakban.

A polgármester úrtól megtudtuk, hogy tegnap a Kaposi Mór Oktató Kórház Marcali Telephelyének kinevezett vezetője Dr. Ács Zoltán, az egészségügyért felelős államtitkárnál járt – még nem volt információ a megbeszélés eredményről -, annak érdekében, hogy a kórház TVK (Teljesítmény Volumen Korlát) kreditjeit növelni lehessen. Ez a finanszírozást alapvetően meghatározott mutató 2012. május 1 előtt - az államosítás időpontja - 430 egység volt, most 183 egység.

A polgármester úr ismét elmondta, hogy a kórházat gyakorlatilag adósság nélkül adtuk át, a jelenlegi hiány - több százmillió forint - az átadást követően halmozódott fel.

A polgármester úr elmondta, hogy bizakodik a kórház tovább működésében, a 69 aktív ágy megmaradásában. Elmondta, hogy jelenleg is megvan minden osztály, az a baj hogy a meglévő kapacitásokat, finanszírozás hiányában nem használhatjuk ki. Amit ez ügyben a város megtehet, azt megteszik.

Ismét szóba került a Járási Hivatal létrejöttével kapcsolatos 10 millióforintos költség, ami a város költségvetését terhelte. A Zeneiskola költözésével összefüggő költségek). A Járási Hivatal a Polgármesteri Hivataltól a feladatok 15-18 % -át vette át, évi megközelítőleg 30-40 millió forintos többlet költséggel terhelve az adófizetőket.

Nyomatékosan kérte mindazokat, akik még nem kötöttek rá a városi csatornarendszerre, hogy mielőbb csatlakozzanak, mert nagyon súlyos - és évente hatványozottan emelkedő -, talajterhelési díjat kell fizetni a rákötés elmaradása esetén!

Megtudtuk, hogy elkészült a számítás az oktatási intézmények fenntartási költségeiről. Ez évente 80-90 millió forinttal terheli a költségvetést, a pontos szám a vonatkozó rendelet hiányában nincs meg. De nagyságrendileg ez a költség terhel majd minket, ennek nincs ellentételezése az állami költségvetésből.

A 2013 –as költségvetés készítésekor még mindig van egy közel 350 millió forintos hiány. Még nem tudjuk, milyen módon lehet ezt fedezni. A törvény tiltja a hitel felvételt.

Kérdések következtek. Többen szóvá tették a havazás okozta gondokat. A Gamesz részéről Szabó Gyula elmondta: 14 fő végezte éjjel és nappal a hó eltakarítást, a közel 45 cm leesett hó, a város nagy területe - városrészek! – ekkora létszám mellett ezt tette lehetővé. Január egytől nincs közmunkás, tehát ezeknek az embereknek kellett mindenütt elvégezni a hó eltakarítást, síkosság mentesítést. (Én azt gondolom, hogy jó munkát végeztek, még akkor is ha sokan más véleményen vannak. Köszönöm!)

Több inkább helyi probléma is felvetésre került, ezekről nem, de arról írok, hogy javasolták az Árpád utcánál egy gyalog átkelőhely létesítését a TESCO felé. A polgármester úr elmondta, hogy ott fogja keresztezni a kerékpárút a 68 –as főutat - onnan kezdve annak keleti oldalán van a nyomvonal - és megoldhatónak látszik a gyalogosátkelés azon a ponton. (Nem vártam meg a fórum végét.)

{gallery watermark=1 watermark:position=se watermark:x=10 watermark:y=10}2013-02-05-05-50-22{/gallery}

{module [99]}

Sport - Legfrissebb
Városunk - legfrissebb
Közelben - Legfrissebb
Interjúk - Legfrissebb
Kék hírek - Legfrissebb
Kultúra - Legfrissebb
MTI - Legfrissebb
Közérdekű - Legfrissebb