Skip to main content

Már csak 15 alsóbbrendű út járhatatlan a hóátfúvások miatt

Írta: Vágó Zoltán
Megjelent: 2013. február 15. Péntek, 05:43

kozutCsütörtök délelőtt több mint 70 alsóbbrendű, kisebb úthálózati szereppel rendelkező mellékút volt járhatatlan. Tegnap délután óta, a viharos szél elálltát követően a Magyar Közút Nonprofit Zrt. immár hatékonyabban tudja ellátni feladatait, így folyamatosan szabadítja fel a korábban hóátfúvások miatt lezárt szakaszokat. Ugyanakkor még a mai napon is rengeteg teendője van a társaság szakembereinek, mivel a hófúvások nyomainak eltüntetése rendkívül energia- és időigényes.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. éjszaka, illetve a hajnali órákban is folyamatosan dolgozott a hóeltakarítási munkákon. A folyamatos, kitartó és megfeszített munkavégzésnek köszönhetően a korábban hófúvások miatt lezárt 72 alsóbbrendű útszakaszból 57-et sikerült péntek kora reggelre felszabadítani. Jelenleg Zala megyében 5, Vas megyében 5, Győr-Moson-Sopron megyében 3, Somogy megyében 1, Veszprém megyében szintén 1, alacsonyabb úthálózati szereppel rendelkező mellkúton van érvényben teljes útzár Ugyanakkor fontos kiemelni, hogy a lezárt utak felszabadítása rendkívül energia- és időigényes, mivel a nagy teljesítményű hómarók is csak lassabban tudják elvégezni feladataikat. A hóátfúvások nyomán több útszakaszon hó- vagy jégbordák alakultak ki a nyugati megyékben, ezek megszüntetése szintén több időt igényel, mivel a kiszórt só csak lassabban tudja kifejteni hatását, illetve a jeget is csak nehezebben tudják letakarítani a burkolatról a munkagépek. Ezen kívül a már járhatóvá tett utak szélesítésén, még biztonságosabb járhatóságán is folyamatosan dolgoznak a szakemberek.

A Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala, Veszprém és Somogy megye területén található üzemmérnökségek továbbra is nagy erőkkel, a bérelt munkagépekkel kiegészülve dolgoznak a hófúvások utolsó nyomainak eltüntetésén, a kora reggeli órákban, az 5 órai összesítés idején több mint 140 munkagép dolgozott az utakon.

A közlekedési feltételek sokat javultak nyugat-magyarországi területeken a tegnap reggeli állapotokhoz képest, ugyanakkor még ma is lehetnek olyan szakaszok, ahol téliesebb útviszonyokra számíthatnak a közlekedők, ezért a Magyar Közút Nonprofit Zrt. arra kéri az autósokat, hogy fokozott figyelemmel és óvatosabban vezessenek a korábban hóátfúvásokban érintett útszakaszokon.

Magyar Közút Nonprofit Zrt.

Kommunikációs főosztály

{module [99]}

Sport - Legfrissebb
Városunk - legfrissebb
Közelben - Legfrissebb
Interjúk - Legfrissebb
Kék hírek - Legfrissebb
Kultúra - Legfrissebb
MTI - Legfrissebb
Közérdekű - Legfrissebb