Skip to main content

Teljesen átszabják az OKJ-s tanfolyamokat: a legfontosabb tudnivalók

Írta: eduline.hu
Megjelent: 2013. március 13. Szerda, 04:47

edulineMilyen változások előtt áll a felnőttképzés? Hány képzés szűnik meg szeptembertől az új OKJ miatt? Továbbra is lehet szakképesítést szerezni ingyen, vagy mindenképpen fizetni kell a tanfolyamokért? Összegyűjtöttük a 13 legfontosabb kérdést.

Mi az az OKJ?

Az Országos Képzési Jegyzék (OKJ) a Magyarországon hivatalosan megszerezhető szakképesítéseket tartalmazza. 2013-ban megújul a képzési jegyzék: a jövőben jóval kevesebb szakma közül lehet választani, 1300 helyett 638 szakképesítés lesz.

Mikortól változik az OKJ?

Eredetileg 2013 januárjától változott volna a jegyzék, a bevezetést végül szeptemberre halasztották, mert nem készültek el időben a képzési és vizsgakövetelmények.

Mi fog változni?

Az új szabályok miatt jóval magasabbak lesznek az OKJ-s tanfolyamok óraszámai. Eddig a tanfolyami formában induló képzéseken nem állapítottak meg minimum óraszámot, az új OKJ miatt azonban változik a helyzet: a tanfolyamok óraszámának alsó határát az iskolarendszerű képzések óraszámának 40-60 százalékában határozzák meg, ami körülbelül az esti képzés idejének felel meg.

Előfordulhat, hogy kétszer annyi idő alatt tudjátok majd elvégezni a tanfolyamokat, mint eddig. Például a pénzügyi és számviteli ügyintézői képesítést eddig 300-400 órával meg lehetett szerezni, jövőre ugyanehhez 960-1440 órát kell majd iskolapadban ülni.

Az árak is változnak?

A képzések ára szakmánként és intézményenként változó, Budapesten általában többet kell fizetni a tanfolyamokért, mint a vidéki városokban. Jövő szeptembertől az óraszámok növekedésével párhuzamosan valószínűleg az összes tanfolyam drágább lesz: az eddig átlagosan 200-300 ezer forintos, döntően egy évig tartó tanfolyamok ára akár 500-600 ezer forintra is emelkedhet.

Leginkább azokért a tanfolyamokért kell majd többet fizetni, amelyeknél a költségek jelentős részét a tanárok bére teszi ki: a könyvelőképzés így alighanem nagyobb mértékben drágul majd, mint például az autószerelők képzése.

Mi a különbség a tanfolyamok és az iskolarendszerű képzések között?

Az iskolarendszerű képzéseket támogatja az állam, ezért az első szakképesítés megszerzése ingyenes. Nappali, esti és levelező forma közül választhattok, viszont jóval magasabbak az óraszámok, mint a tanfolyamokon.

Bár papírom nincs róla, értek a szakmámhoz. Most mégis elküldenek egy tanfolyamra. Ugyanazt végig kell csinálnom, mint azoknak, akik soha nem foglalkoztak az adott szakterülettel?

Az új szabályok szerint abban az esetben, ha igazolni tudjátok az előzetes munkatapasztalatot vagy a képzéshez szükséges tanulmányokat, lehetőség van arra, hogy csökkentsétek a kötelező órák számát és a képzés díját. Az előzetes tudás felmérését mindenkinél egyénileg végzik el.

Ingyen is szerezhetek OKJ-s végzettséget?

Nappali tagozaton az első szakképesítés ingyenes, de csak akkor, ha abban az évben kezditek meg az utolsó tanévet, amelyikben betöltitek a 22. életéveteket. Ha évvesztesek vagytok, vagy két évnél hosszabb képzésre jelentkeztek, akkor abban az évben kezdhetitek el utoljára az ingyenes tanfolyamot, amelyikben a 23. életéveteket betöltitek. Sajátos nevelési igényű, valamint súlyos beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézséggel küzdő tanulók plusz három évet kapnak a tanfolyam elvégzésére.

Államilag támogatott képzést találhattok akkor is, ha álláskeresők vagytok – fontos azonban, hogy ehhez regisztrálni kell a munkaügyi központban.

Hány képzést finanszíroz az állam?

Az állam az első szakképesítés megszerzését finanszírozza.

Mi van, ha már van egy diplomám?

Diploma után is szerezhettek OKJ-s végzettséget államilag finanszírozott formában, 22 éves kor felett azonban csak esti vagy levelező tagozatos, iskolarendszerű képzéseken. Az alap- és mesterdiploma, valamit a régi típusú egyetemi-főiskolai diploma nem kizáró ok, de korábban, szintén államilag támogatott formában végzett OKJ-s tanfolyam az.

Mit kell ahhoz elvégezni, hogy felvegyenek?

Nagyon változóak a bemeneti követelmények: van olyan képzés, amelyhez csupán nyolc általános kell, más tanfolyamokra viszont nem vesznek fel, ha korábban nem szereztetek érettségit.

Hol és hogyan lehet jelentkezni?

Középfokú OKJ-s képzéseket számos szakközép- és szakiskola indít, de az oktatási centrumokban is körbe kell nézni.

Milyen képzések szűnnek meg?

Jóval kevesebb képzés indul szeptembertől, mint a korábbi években – az új jegyzékben az eddigi 1300 helyett 638 szakképesítés szerepel –, a szakmákon belüli elágazásokat megszüntették, az alap-, rész és a ráépülő szakképesítések aránya azonban alig változot

Azok a szakképesítések, amelyekre az elmúlt időszakban nem mutatkozott munkaerő-piaci kereslet, kikerültek az OKJ-ból, ilyen például a társadalombiztosítási és bérügyi szakelőadó képzés. A szeptembertől induló új képzési listát innen tölthetitek le.

Mi az a felsőoktatási szakképzés?

A felsőfokú szakképzés 1996-ban épült be a felsőoktatás rendszerébe. A megszerezhető bizonyítvány eddig az OKJ egy elkülönülő, felsőfokú képzettségi szintjének felelt meg, a képzés kétéves volt. A felsőfokú szakképzéseken az utolsó évfolyam 2012 szeptemberében indult, 2013-tól a felsőoktatási szakképzés veszi át a helyét.

A felsőoktatási szakképzések kikerültek a jegyzékből, 2013 szeptemberétől ilyen képzést csak egyetemek és főiskolák indíthatnak. A kétéves szakok végén továbbra sem jár diploma, viszont a megszerzett kreditek kétharmadát beszámítják, ha szakirányú BA- vagy BSc-szakon tanulnak tovább a hallgatók. A felsőoktatási szakképzésekről itt találjátok a legfontosabb tudnivalókat.

Forrás: eduline.hu

Sport - Legfrissebb
Városunk - legfrissebb
Közelben - Legfrissebb
Interjúk - Legfrissebb
Kék hírek - Legfrissebb
Kultúra - Legfrissebb
MTI - Legfrissebb
Közérdekű - Legfrissebb