Skip to main content

Több mint 60 ezer önkéntes vett részt a magyar közút országos szemétgyűjtési akcióján

Írta: Vágó Zoltán
Megjelent: 2013. április 22. Hétfő, 13:18

kozutA Magyar Közút Nonprofit Zrt. felhívására 2013. április 22-én több mint 60 ezer önkéntes szemétgyűjtő vett részt az ország mintegy 1000 kijelölt helyszínén a Föld napján meghirdetett szemétgyűjtési akción. A Magyar Közút „Tegyünk együtt útjaink tisztaságáért" országos akcióján közintézmények, civil szervezetek, iskolák dolgozói, tanulói, valamint a közútkezelő saját önkéntesei vettek részt és az előzetes becslések alapján legalább 10-12 ezer köbméternyi szeméttől szabadították meg a közutak közvetlen környezetét.

Minden eddiginél többen, 60 ezer önkéntes gyűjtötte közel egy időben a szemetet országszerte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. által üzemeltetett, mintegy 30 000 kilométeres közúthálózat mellett. A legtöbb aktivistát ezúttal Pest, Komárom-Esztergom és Vas megyék adták. A közútkezelő társaság nemcsak az összegyűjtött hulladék elszállításáról gondoskodott, hanem a hulladékgyűjtéshez szükséges láthatósági mellényt, védőkesztyűt és a szemeteszsákot is biztosította a csatlakozók számára.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. az üzemeltetésébe tartozó 30 ezer kilométeres közúthálózaton évente mintegy 100 ezer köbméter szemetet – egy kisebb megyeszékhely éves kommunális hulladékának megfelelő mennyiséget – gyűjt össze saját erejéből, ám a szeméthegyek a társaság minden igyekezete ellenére újratermelődnek. Ebben a küzdelemben is szeretne a cég szemléletváltozást elérni és minél több partnerre lelni.

Az eddigi szemétgyűjtési akciók sikerét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy az ideivel együtt 9 alkalommal összesen mintegy 390 ezer önkéntes több mint 60 ezer köbméternyi szemetet gyűjtött össze országszerte.

A társaság szemétszedési akciója az ország egyik legtöbb önkéntest megmozgató környezetvédelmi eseményévé nőtte ki magát az elmúlt évek során. A Magyar Közút az akciók megszervezésével a mostani és a következő generációnak szeretne példát mutatni, hogy a közlekedők jobban megóvják az utak környezetét. A társaság abban bízik, hogy aki már egyszer aktívan részt vett a szeméthegyek felszámolásában, később már nem dobja el az utak mentén a szemetet, így hosszú távon egy tisztább úthálózatot kezelhet majd a Magyar Közút Nonprofit Zrt.

Magyar Közút Nonprofit Zrt. Kommunikációs főosztály

kozut

{module [99]}

Sport - Legfrissebb
Városunk - legfrissebb
Közelben - Legfrissebb
Interjúk - Legfrissebb
Kék hírek - Legfrissebb
Kultúra - Legfrissebb
MTI - Legfrissebb
Közérdekű - Legfrissebb