Skip to main content

Tavaszi balesetmegelőzési tanácsok

Írta: Somogy MRFK
Megjelent: 2013. április 30. Kedd, 04:21

1rendorAz évszakok váltakozásához igazodva a vezetési stílusnak is alkalmazkodnia kell. Tavasszal nem az óvatos, körültekintő, lassabb sebességű vezetés kerül előtérbe, hanem a lendület és a felszabadultság öröme keríti hatalmába a járművezetőket. A közlekedés legfőbb velejárója, az elővigyázatosság gyakran a háttérbe szorul. Az átlaghőmérséklet emelkedésével és folyamatos változásával szeszélyessé válik az időjárás. Tavasszal esik a legtöbb eső, amihez gyakran erős szél is párosul.

Az esőtől vizes, csúszós úton a látási viszonyokat befolyásolja a megjelenő pára-, illetve ködfolt, a nedves útburkolat miatt a jármű könnyebben megcsúszik, a féktávolság is jelentősen megnő. A vidéki, mezőgazdasági tevékenységgel érintett területeken földutak és szilárd burkolatú utak kereszteződésében, építkezések környezetében jellemző lehet a sárfelhordás, amely szintén fokozott veszélyt jelent a közúton közlekedőkre.

A gyalogosok és a kerékpárosok is – mint a közlekedés legvédtelenebb résztvevői – nagyobb kockázatnak vannak kitéve. Ilyenkor a járművezetőknek az átlagosnál is fokozottabb óvatossággal kell a gyalogosokra figyelni, bizonyos esetekben áthaladásukat segíteni kell. Lakott területen kívül és belül egyaránt vigyázni kell az úttest mellett haladó gyalogosokra, valamint fokozott figyelemmel kell lenni a kijelölt gyalogos-átkelőhelyek, iskolák, buszmegállók környékén figyelmetlenül az úttestre lépő gyalogosokra.

Hogy ne árnyékolja be tragédia egyetlen család tavaszát sem, tartsuk be a közúti közlekedési szabályokat!

Balesetmentes közlekedést kívánunk!

Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság

Sport - Legfrissebb
Városunk - legfrissebb
Közelben - Legfrissebb
Interjúk - Legfrissebb
Kék hírek - Legfrissebb
Kultúra - Legfrissebb
MTI - Legfrissebb
Közérdekű - Legfrissebb