Skip to main content

Ma a töriérettségi jön: feladatok és megoldások az eduline-on

Írta: eduline.hu
Megjelent: 2013. május 08. Szerda, 04:56

eduline_uj

Szerdán a történelemmel folytatódik a 2013-as érettségi - az eduline-on beszámolunk a feladatokról, tanárokat és diákokat kérdezünk a tesztről és az esszékérdésekről, és persze jövünk a nem hivatalos, szaktanár által javasolt megoldásokkal is. Mit tanácsol az Alternatív Közgazdasági Gimnázium történelemtanára a vizsgázóknak? Cikkünket itt olvashatjátok el.

A középszintű töriérettségi két részből áll: először 10-12 rövid feladatot kell megoldani, ezek a szaknyelv ismeretét, a tárgyi tudást (évszámok, nevek, topográfia) ellenőrzik, általában szövegeket, képeket vagy diagramokat kell értelmezni.

 

A második rész nyolc esszéfeladata közül hármat kell kiválasztani és megoldani: egy témának az egyetemes történelemhez kell kapcsolódnia, kettőnek pedig a magyar történelem megadott korszakaihoz. Utóbbi két téma közül az egyikről rövidebb, a másikról pedig hosszabb fogalmazást kell írni. A középszintű vizsgán mindkét feladatrésznél lehet használni történelmi atlaszt, míg emelt szinten csak az esszékérdéseknél.

Sport - Legfrissebb
Városunk - legfrissebb
Közelben - Legfrissebb
Interjúk - Legfrissebb
Kék hírek - Legfrissebb
Kultúra - Legfrissebb
MTI - Legfrissebb
Közérdekű - Legfrissebb