Skip to main content

Radikális fordulat a Balaton szabályozásában

Írta: ilovebalaton.hu
Megjelent: 2013. május 22. Szerda, 09:37

Hiába jelöli ki jogszabály 110 centinél a Balaton felső szabályozási szintjét, amikor van benne elég víz, a szakemberek 120 centin tartanák a tavat. Az idén ehhez tartják magukat.

zsilipzaras_siofokon_b

Megírtuk mi is, hogy a vízügyesek is örülnek a sok víznek a Balatonban, és ha rajtuk múlna, ők is többet tartalékolnának a tóban. Minimum 120 centis vízszintet tartanának kívánatosnak, csak ennek akadálya, hogy egyrészt a felső szabályozási szint jelenleg 110 centi, plusz néhány település túl alacsonyan fekszik a déli parton. Beadtak ugyan egy pályázati tervet, amely ezeknek a településeknek a megemeléséről szól, de ez több éves munka, és rengeteg pénzbe kerül.

De ez nem jelenti azt, hogy a 120 centis vízszinttel nem lehet kísérletezni, ugye. Már a tegnapi, a csap elzárásáról szóló cikkünkben is utaltunk rá, hogy a 121 centinél történt zsilipzárás teljesen új vízügyi stratégiára utal, és azóta megérkezett az Országos Vízügyi Főigazgatóság közleménye is, amely megerősíti mindezt.

A vízeresztés ideje alatt a tóból 24 millió köbméter vízmennyiség távozott, ami 4 centiméteres vízoszlopnak felel meg - írja a közlemény. A vízeresztés időszakában előforduló tartós észak-északnyugati szél esetenként magas hullámokat okozott a déli parton, és így helyenként a part menti területek rövid időre víz alá kerültek, azonban ez lakóingatlanokat nem veszélyeztetett.

Az igazán fontos rész azonban itt jön: "a májusi vízeresztés és a magasan tartott vízszint a Balaton tervezett új vízszint-szabályozási stratégiájának megalapozásához adott alapadatokat, amely a felső szabályozási szintet 120 centiméterben jelöli meg." Azért ez komoly fordulat.

A vízügyi szakemberek a vízeresztés befejeződése után is folyamatosan nyomon követik a tó vízjárását, a várható hidrometeorológiai helyzetet, valamint a déli part menti területek állapotát. A jelenlegi, viszonylag magas vízszint lehetőséget teremthet arra, hogy a tó vízállása az üdülési szezon végéig a szabályozási sávban, várhatóan annak felső tartományában maradjon - áll a közlemény végén.

Hurrá, hurrá!

{module [99]}

 

Sport - Legfrissebb
Városunk - legfrissebb
Közelben - Legfrissebb
Interjúk - Legfrissebb
Kék hírek - Legfrissebb
Kultúra - Legfrissebb
MTI - Legfrissebb
Közérdekű - Legfrissebb