Skip to main content

Övvizsgáztak a marcali karatékák:

Írta: Koronczay Miklós
Megjelent: 2013. június 01. Szombat, 05:27

Az április 20.-i diákolimpiai döntővel véget ért az első féléves versenyidőszak a marcali karatésok számára. Versenyzőink ekkor kapcsolódtak be a Marcali Karate Klub többi karatékája által november óta tartó övvizsga felkészülésbe. A vizsgát hétvégi edzőtábor keretében tartottuk, melynek során a pénteki edzést követően szombaton 3 tréninget tartottunk. Ez fontos volt annak a 4 tagunknak, akik júliusban a nemzetközi táborban vesznek részt,mert ott 1 héten át napi 3 edzést kell teljesíteniük.

DSC_0133

Péntek este a kihon, azaz a bázisgyakorlatok végrehajtása történt, melynek során először alapállásban ismételtük át az övfokozati vizsgaanyagnak megfelelően a különféle ütéseket,védéseket és rúgásokat, majd azokat egyenként és kombinációkban is gyakoroltuk az állásokban haladás közben.Szombaton reggel 06.00-07.00 között a Sportcsarnok melletti edzőpályán futó-és gimnasztikai edzést tartottunk,ahol a vizsgázók mellett a szülők is bekapcsolódtak a munkába. A 10 körös futást a 8 éves Pápai Dani teljesítette a legrövidebb idő alatt, de anyukája Káplár Orsi is jó időeredménnyel ért célba.Délelőtt folytattuk a bázisgyakorlatokat, de annak során már a magasabb övek kombinációit vettük át. Délután a formagyakorlatok, valamint a küzdő kombinációk végrehajtása történt, így a két nap alatt sikerült a 10-6 kyu teljes övvizsga anyagát átismételni, és a hibákat javítani.

Elérkezett végre a vasárnap reggel 08.00 óra, az övvizsga ideje, melyet a fiatalok már nagyon vártak. A Marcali Karate Klub tagjai közül 11 fő számára volt lehetőség a következő övfokozat anyagából vizsgát tenni, közülük 5 fehér öves karatéka vizsgázott a legelső, azaz a 10.kyu-ra. Az övfokozatonként emelkedő fekvőtámasz, felülés,guggolásból felugrást tartalmazó erőnlét után megkezdődött a techikai vizsga, de közben a fiataloknak az elméleti tudásukból is számot kellett adni. A kyokushin karate övvizsga során azt a gyakorlatot követjük, hogy minden övfokozat teljes technikai repertoárját végig vesszük a 10.kyu-tól fogva úgy,hogy 1-1 öv vizsgája után az azt teljesítők kiállnak,majd a következőtől folytatjuk tovább. Így a 6.kyu-ra vizsgázó Trubek Gergőnek már az összes előtte lévő anyagot végig kellett csinálnia,amíg a sárga öv technikáihoz elértünk. Gergő a sanbon és ippon kumite páros gyakorlatokat a 7.kyu-ra vizsgázó Virág Danival mutatta be. Technikai tudásuk a vizsgán jelen lévő szülőket is lenyűgözte.

A citromsárga övre vizsgázó Trubek Gergő jó kondícióval állt neki a vizsga végén a 10 ellenfeles küzdelemnek, melyet váltott, pihent társakkal szemben kellett teljesítenie a 1.5 órája tartó kemény munka után. Gergő a vizsga előtt heti 6 edzéssel készült, és a keddi 10x1.5 perces zsákmunka során hétről hétre jól fejlődött, így biztos voltam benne, hogy végig tudja csinálni. Nehéz dolga volt, hiszen az egyik ellenfele Virág Dani versenyzőnk volt, aki a tőle megszokott vehemenciával kezdte a küzdelmet. A küzdőpartnerként felálló Dobár László, Beke Marci és Gadácsi Norbi is kemény ellenfélnek bizonyult, de a vizsgát edzésként teljesítő Pintér Robi is jól megdolgoztatta Gergőt. A vizsgázók és a szülők közben lelkesen bíztatták harcosunkat, akit a küzdelmek után percekig tartó tapsoltak.

A vizsga így mind a 11 karatéka számára eredményesen zárult, és a végén történt értékelés során külön tapsot kapott a legfiatalabb Elek Bálint 7 éves, és a legidősebb Dobár László tanítványunk is, aki 60 esztendősen teljesítette a kék öv anyagát. A hétvégi edzőtábort és vizsga zárásaként Dobár László pincéjénél estig tartó rendezvénnyel zártuk, ahol először egy fényképes tortával ünnepeltük a születésnapos házigazdát,majd tárcsás sütés, és hangulatos beszélgetés következett, ahol a 30 fős társaság jól érezte magát.

Gratulálok a sikeres vizsgához, mindenki szépen teljesített, de még nem állunk meg pihenni,hiszen hétfőtől folytatjuk a felkészülést a nyári edzőtáborra, és az ottani vizsgákra.

OSU NO SEISHIN ! / Soha ne add fel ! /

Marcali,2013. május 28.

Koronczay Miklós 1.dan

Klubvezető

{gallery watermark=1 watermark:position=se watermark:x=10 watermark:y=10}2013-06-01-05-27-13{/gallery}

Sport - Legfrissebb
Városunk - legfrissebb
Közelben - Legfrissebb
Interjúk - Legfrissebb
Kék hírek - Legfrissebb
Kultúra - Legfrissebb
MTI - Legfrissebb
Közérdekű - Legfrissebb