KÖZELBEN

2019 0125 104122

A Balatonszentgyörgyi Iskolaszék a Gyermekekért Alapítvány nyertes pályázata keretében indítottuk 2017. február 1-én a Szentgyörgy Tanodát a Dobó István Általános Iskola tanulóinak bevonásával. A 2 év hamar eltelt, és most elérkezett az a pillanat, amikor visszatekintve feltehetjük a kérdést: Mi a tanoda hozadéka? Kiszámolható? Megmérhető?

 

Természetesen a mérésekből, a feltett kérdésekre adott válaszokból valami lemérhető, de mi a fontos?

 

Ottné Bene Teréz kolléganő, a Szentgyörgy Tanoda projektmenedzsere szakmai beszámolójában elmondta, hogy a fejlesztő, felzárkóztató foglalkozások során a szövegértés és a matematika kompetenciák fejlesztése, kiemelt szerepet kapott:

 

A szövegértés terén az értő olvasás mellett az alapvető kommunikációs eszközök elsajátítása, a szóbeli kifejezések, kifejezőeszközök, a szókincs fejlesztése a legfontosabb célok. E célok elérése érdekében változatos módszereket alkalmaztak, ahol fontos szerepet kapott az IKT eszközök használata mellett a szerepjáték.

 

Matematikából a hátrányos helyzetű gyerekek esetében nagy szükség van a felzárkóztatásra. Az alapkészségek fejlesztése mellett fontosnak tartjuk, hogy a tanulók megszeressék a matematikát, felismerve annak gyakorlati jelentőségét. A gondolkodást fejlesztő, gyakorlati problémákba beágyazott feladatok segítik az eligazodást a mindennapi életben.

 

A tantárgyi felkészítés, segítségnyújtás mellett fontosnak tartottuk a tanulók tehetségét is fejleszteni. A tanoda programunk fontos feladata volt, hogy segítse a tanulók továbbtanulását, pályaválasztását, életpálya-építését, önismeretének, pozitív jövőképének kialakulását. Mindez különböző programok, rendezvények szervezésével és iskolán kívüli szakemberek bevonásával valósult meg pl. drámapedagógiai foglalkozás, pályaorientációs foglalkozás, szerepmodellek bemutatása. Több karriertervezést segítő, munkaerőpiaci szereplőkkel történő találkozáshoz kötődő programot is szerveztünk.

 

2017-ben meglátogattuk a Táncsics Mihály Gimnáziumot és a hozzá tartozó kollégiumot. Megyénkben itt indították az Arany János programmal működő osztályt. A program célja a hátrányos helyzetű tehetséges gyerekek felkészítése felsőfokú tanulmányokra.

 

A másik iskola, amit meglátogattunk a szőcsénypusztai Széchenyi Zsigmond Mezőgazdasági Szakgimnázium. Ebben az intézményben a bemutatott szakmák: erdészeti szakmunkás, mezőgazdasági gépész, vadgazda, asztalos, kertész.

 

A fiúk számára különösen érdekes volt a motorfűrészes bemutató, és a traktorok. A lányokat a zöldség termesztés, virágkertészet és a virágkötés érdekelte leginkább.

 

A szociális hátrányok kompenzálása, a közösségfejlesztés érdekében különböző nyílt kulturális események, sportfoglalkozások, szabadidős tevékenységek valósultak meg a 2 év alatt.

 

1. 2017. március 14-én színházi előadás volt a balatonszentgyörgyi Művelődési Házban. Az 1848/49-es Szabadságharcra emlékeztünk a Magyar Versmondók Egyesülete előadásában.

 

2. 2017.április 7. A magyar költészet napja alkalmából koncertet tartottunk a Kávészünet zenekarral, amire meghívtuk a Sármelléki Tanodásokat.

 

3. 2017. augusztus 29-én hajókirándulást szerveztünk Badacsonyba.

 

4. 2017. szeptember 27-én felkerestük a közeljövőben megépítendő négysávos 76-os út területén folyó régészeti ásatásokat. A régész tevékenységét, a látottak és a hallottak alapján, nagyon érdekesnek tartották a gyerekek és büszkék voltak arra, hogy településünk és környéke a régmúltban is fontos szerepet játszott.

 

5. 2017.október 20-án Szabadnak születtem címmel az 1956-os forradalom emlékére szervezett ünnepi műsort láthattuk a versszínház előadásában. Ez alkalommal a nagykanizsai Lumina Lámpás tanodát is vendégül láttuk.

 

6. 2017. november 13-a, a magyar nyelv napja alkalmából szervezett rendezvényünk vendége Huzella Péter Kossuth-díjas énekes, zeneszerző, előadóművész volt, aki húsz évig zenélt a Kaláka zenekarban, majd szólópályára lépett, gyerekeknek szóló műsoraival járja az országot, világot. Vendégeink voltak a kaposvári Hangya Tanoda diákjai.

 

7. 2017. december 4-én hangversenyen voltunk Budapesten a Duna Palotában. A meghívót az Emberi Erőforrások Minisztériumától kaptuk, az utazás a helyi önkormányzat támogatásával valósult meg. A hangverseny különleges élmény volt számunkra. A Duna Palota és környéke, a Bazilika adventi fényben pompázott.

 

8. 2018. január 8-án a Kaposváron kiállított Seuso kincseket néztük meg.

 

9. 2018. január 22. A magyar kultúra napja alkalmából Himnusz minden időben címmel Radványi Balázs Kossuth díjas zeneszerző koncertjét halhattuk a Művelődési Házban.

 

10. 2018 június 4-én a balatonszentgyörgyi Művelődési Ház udvarán Molnár Ferenc, Caramel koncertjén vettünk részt. A helyi lakosokon kívül más településekről is jöttek érdeklődők. A Sármelléki Tanoda is vendégünk volt.

 

11. 2018. szeptember 11., december 12. Színházlátogatáson voltunk Budapesten, a Nemzeti Színházban, az Egri csillagok majd a János vitéz című előadáson. Különleges élményt nyújtott számunkra.

Egészségnevelési célból a sport, a mozgás nagyon fontos a gyerekek és a felnőttek életében egyaránt.

 

2017. október 14. Sportnap, az esélyegyenlőség nevében” elnevezésű programon voltunk diákjainkkal Kaposvári Hangya Tanoda meghívására. A Kaposvári Röplabda Klub NB I - es játékosaival beszélgetve megismerhettük a röplabdások szigorú időbeosztását az edzések fontosságát, a csapat összetartó erejét. A tanulók szállítását a Balatonszentgyörgyi Önkormányzat segítségével oldottuk meg.

 

Pályázatunk is fontosnak tartotta olyan hiteles emberekkel megismertetni a tanulókat, akik a sportban a kitartásukkal, szorgalmukkal értek el eredményt és a munkájukban, a magánéletükben is ez a kitartás segítette őket.

 

2018. április 18-án fogadtuk iskolánkban Katus Attila aerobikbajnokot. A médiából jól ismert személyiség felkeltette a tanulók és a felnőttek érdeklődését egyaránt. Ezúttal is vendégünk volt a Sármelléki Tanoda.

 

2018. június 4-én Szentgyörgyi Rómeó hatszoros FITNESZ világbajnokkal egy kirándulás keretében találkoztunk Balatonszemesen. A hangulatos torna után élvezetes drámapedagógiai foglalkozáson vettek részt a tanulók. Majd megnéztük a Latinovits Emlékkiállítást és a Pálos Rend történetét bemutató kiállítást. Hazafelé tartva a Boglári Gömbkilátóból csodáltuk meg a gyönyörű a panorámát.

 

Az egyik legnagyobb élményt jelentette a tanulóknak és nekünk, kísérő tanároknak is az egyhetes gyenesdiási Balaton-parti tábor, ami 2017 nyarán valósult meg. A strandoláson kívül minden nap valamilyen foglalkozást, kirándulást, játékot szerveztek a gyerekek számára. Nem unatkoztak, élményekkel gazdagodva tértek haza. Hosszan sorolhatnánk az élményeket.

 

Czirákiné Farkas Katalin gyógypedagógus- tanító kolléganő „A tanoda, mint hatékony módszer a hátrányos helyzetű tanulók felzárkóztatására; a Szentgyörgy Tanoda eredményei” című dolgozatában kimutatta a diákok eredményeinek több területen is mérhető javulását.

 

A 2019. január 25-ei záró rendezvényen közreműködtek a 7-8. osztályos tanodás énekkarosok Horváth Zoltánné kórusvezető irányításával:

 

a Kis kece lányom című dalt gitáron kísérte Bogdán Brigitta 8. oszt.
az Akkor szép az erdő című dalt fuvolán kísérte Kovács Szidónia 8. oszt.
a Virágom című dalt klarinéton kísérte Nyers Romina 7. oszt

 

Arany János : Walesi bárdok című művét a 7. osztályos tanodás fiúk adták elő, betanította Czirákiné Farkas Katalin gyógypedagógus- tanító mentortanár.

 

Egy részletet láthattunk Petőfi Sándor - János Vitéz című művéből, Izsóné Recseg Klára magyar- történelem szakos, gyógypedagógus kolléganő betanításával.

 

Vörösmarty Mihály Petike című művét tekinthettük meg, a 7-8. osztályos tanodások átiratában, betanította Vargáné Simon Zsuzsanna magyar-történelem szakos tanárnő.

 

A projektzáró ünnepséget Dr. Lutter Imre Radnóti- és Wlassics-díjas előadóművész, drámapedagógus és médiaszakember, a Magyar Versmondók Egyesületének elnökének,- jelen projektben pályázatkezelő szakember- összegzését hallhattuk. Ezt követően Kiss László Csokonai és Bessenyei díjas szakértő, a Magyar Kultúra Lovagja, a tanoda programunkban a drámapedagógiai foglalkozások, önismereti gyakorlatok, szerepmodell gyakorlatok vezetője mondta el összegző gondolatait.

 

A zárszóban Bencze Beáta intézményvezető megköszönte a Balatonszentgyörgyi Iskolaszék a Gyermekekért Alapítványnak, hogy sikeres pályázatuk révén a diákok kiléphettek az iskola falai közül, a falujukból, a megszokott környezetükből és új élményekkel, tapasztalatokkal gyarapodhattak a Szentgyörgy Tanoda két éves működése során. Továbbá Ottné Bene Teréz kolléganőnek, az Iskolai Alapítvány elnökének, hogy két éven át szakmailag támogatta és felelősséggel vezette a Szentgyörgy Tanoda munkáját.

 

Összegezve

 

Azok az élmények, amiknek a birtokába jutottak diákjaink, kiszámíthatatlan és megmérhetetlen. A pályázati pénzből tanszereket, feladatgyűjteményt, számológépet, társasjátékokat, laptopokat, az iskolai könyvtárba könyveket vásároltunk.
A kötetlen beszélgetések, a rendezvényeken szerzett közös élmények, a fejlesztő játékok, a felkészülések különböző előadásokra, a találkozások médiából ismert híres emberekkel, művészekkel, az oktatásban dolgozó szakemberekkel mind-mind maradandó élménnyé váltak.

 

Szentgyörgy Tanoda
vezetése

 

A galériához kattintson a képre!

 

Olvassa a Marcali Portált Facebookon is!

Keresés a tartalomban...

Elérhetőségek

Levélcím: Marcali Portál

8700 Marcali Orgona u. 1-3 "A" lh. fsz. 2
NMHH nyilvántartási szám: 1253-3889
Alapítás éve: 2000.
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Reklámmal kapcsolatban: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Cookie-k használata a weboldalon

Küldjön nekünk Ön is híreket!
Történt olyan esemény vagy hír a térségében ami nincs fent a Marcali Portálon, esetleg hallott, látott, fényképezett, valami érdekeset és Ön szerint fent lenne a helye hírportálon?
Küldje el a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre!


Megjelenés: Szerkesztőségünk fenntartja a jogot, hogy a részére elküldött híreket - a tartalom csorbítása nélkül - a megjelentethetőség érdekében módosítsa, szerkessze. A megjelenésre vonatkozóan garanciát nem vállalunk - azaz nem mindegyik, részünkre elküldött hír jelenik meg szükségszerűen a marcaliportal.hu-n.

A marcaliportal.hu sütiket használ. A sütik elfogadásával kényelmesebbé teheti a böngészést. A honlap további használatával hozzájárulását adja a sütik használatához.