VÁROSUNK

DSC 9326

Korábban márt hírt adtunk arról, hogy a korábbi LEADER programhoz hasonló pályázatot finanszíroz az Európai Unió CLLD néven célzottan városok számára. Marcali 500 M Ft értékben pályázott és 250 M Ft forráshoz jutott.

 

Az összeg felhasználására a Helyi Akció Csoport két pályázati felhívást már megjelentetett. Szerdán egy fórumon kapott a célközönség tájékoztatást a lehetőségekről a Városházán, Bereczk Balázs alpolgármestertől. Arra kértem Őt, hogy olvasóink számára is részletezze a pályázatok tartalmát.

 

Valóban 500 M Ft -ra pályáztunk, időben és elvileg sikeresen két évvel ezelőtt. Viszont az irányító hatóság úgy döntött, hogy minden pályázónak juttat forrást. Azok akik időben elkészítették és beadták a pályázataikat, mondhatjuk azt, hogy rosszabbul jártak mert csökkentett forrást kaptak. Ebbe a kategóriába kerültünk mi is. Csak a felét kaptuk meg a pályázott összegnek. Természetesen ennek a 250 M FT -nak is nagyon örülünk!

 

A keret terhére most két pályázat lett meghirdetve, a hét célból. Ezek mekkora összegek? Mire használjuk fel?

 

A most megjelent pályázatok közül az egyikre csak az önkormányzat pályázhat. A felhívás szerint ez egy un. kulcsprojekt, e köré kell a többi pályázatot szervezni. Esetünkben ez a kulcsprojekt a Piac csarnok felújítása. Ez egy 90 M FT -os összeg. A másik most meghirdetett pályázat rendezvényszervezésre, illetve a rendezvényekről történő információ nyújtásra vonatkozó pályázat. Ennek a keret összege 35 M Ft. Tehát most 125 M Ft került meghirdetésre a 226 M Ft -os keretből.

 

Beszéljünk a másik 5 pályázatról ...

 

Három pályázat az infrastrukturális fejlesztésről fog szólni. Itt a játszóterek fejlesztésére, különféle tárgyi eszközök beszerzésére, sport eszközökre is gondolhatnak a pályázók. De itt gondolunk lehetséges célként mobilszínpad vásárlására, vagy térplasztikák kihelyezésére, de akár a virtuális valóság kategóriájába eső mai, modern eszközökre. A pályázható célokat részletesen, a clld.marcali.hu oldalon a helyi fejlesztési stratégia belül, az „intézkedés” szó alatt szerepelő leírásoknál találnak. Itt kerültek felsorolásra azok a tevékenységek amikre a Helyi Közösségi Egyesület támogatást tud nyújtani.

 

További két pályázat szintén a rendezvényekhez kapcsolódnak, az egyik az döntően a helyi termék fogyasztását, helyi szolgáltatások igénybevételét népszerűsítő rendezvényeket, nyomtatványokat, pedagógiai módszereket támogat. A cél itt az, hogy minél tudatosabban vásároljunk helyben készült árukat, vegyünk igénybe helyi szolgáltatásokat. Ismerkedjenek meg a helyi cégekkel, foglalkozásokkal amelyeknek volt Marcaliban hagyománya, de mostanra már egy kicsit elhalványult az ismerete. Erre lehet múzeumpedagógiai foglalkozást szervezni, de akár lehet ezeket a szakmákat oktatni is.

 

Az utolsó pályázat a helyi identitást fejlesztő felhívás, ez elsősorban fiatalok helyben maradását célozza, de a rendezvények szervezésénél biztosítani kell, hogy az idősebb korosztály is megtalálja a számítását, az idegenforgalom számára is tudjon valamilyen pluszt biztosítani. A helytörténetből kiindulva lehet felépíteni a pályázatokat, és a jövőbe mutató elképzeléseket bemutatni. Lehet itt versenyeket szervezni, a városhoz köthető vetélkedőket, de itt is lesz lehetőség kiadványok készítésére. Egy támogatott program lehet például hogy készül egy kiadvány egy helyi ismert személyről és e mellé szerveznek találkozót, beszélgetést. S így minél szélesebb körben megismertetni az adott személyiséget, élettörténetét, Marcalihoz való kötődését.

 

A hét pályázati célból kettő most megjelent, a fennmaradó öt pályázat még idén meghirdetésre kerül?

 

Nagyon szeretnénk. Mi az irányító hatóságnak a tervezeteket már elküldtük. A most megjelent kiírásoknak 3-4 hónapos átfutási ideje volt, ebből kiindulva bizakodom. Mostanra a hatóság is megismerte a gyakorlatban ezt a korábban nem ismert CLLD kiírást. Tisztázódtak azok a kérdések amelyek megválaszolása lassította az elbírálási folyamatot. Rövidebb átfutási időre számítok.

 

Mikor záródnak ezek a pályázatok? Meddig kell felhasználni, meddig kell elszámolni a forrásokkal?

 

2020. december 31. Figyelembe véve az UNIO N+2 szabályát , 2022. december 31. Ez a végső határidő. De mi szeretnénk ha maximum két év lenne a megvalósítás határideje, a pályázatainkat is így írtuk, írjuk ki. Reményeink szerint 2019 év elején indulhatnak a programok.

 

Ez a 250 M Ft „talált pénz” mit jelent a Városnak?

 

Ez egy nagyon nagy lehetőség. Ha azt nézzük, hogy a Kulturális Központnak egy évre 10 M Ft áll rendelkezésére program szervezésre a költségvetésünkből, akkor látható, hogy a pályázható forrás (kb. 80 M Ft) sokszorosra a jelenlegi forrásoknak.

 

De egy pályázó az összes keret 40% -ánál többet nem nyerhet! Ez szerepel minden kiírásban! Az Önkormányzat például csak a Piac csarnok felújításával vesz részt a pályázatokon, és azzal ki is merítette a keretét.

 

Nagyon fontos, hogy sok jó projekt készüljön, jól megtervezett költségvetéssel. Nem lehetséges az, hogy valaki nagyon jó pályázatokat ír és csak ő nyer, mert van egy felső korlát a kiosztható támogatások tekintetében.

 

Lassan megtanuljuk ezt a pályázatosdit, de én úgy gondolom ezekhez a pályázatokhoz segítség kell. Lesz erre mód?

 

A szerdai fórumon is előjött ez a kérdés. Ott is elmondtam, hogy most valóban jelentős összegekre lehet pályázni, és ezekben az összegekben a pályázatírás költségei is szerepelhetnek. Azt javasoltam ott is, és most is hogy a pályázók álljanak össze, és konzorciumban,együtt induljanak akár több pályázaton is, egy pályázatíró segítségével aki menedzseli a szükséges papírmunkát, ezzel is csökkentve az adminisztrációs költségeket

 

A Helyi Közösség Egyesületnek is van egy munkaszervezete ami a Polgármesteri Hivatalban elérhető, és ott is kaphatnak segítséget a pályázók. A Város intézményei is bevonhatóak konzorciumi partnerként, akiknek már jelentős tapasztalata van a pályázati rendszerben.

 

A legközelebb a megvalósításhoz a Piac csarnok megújítása áll. Arra kérlek részletezd, hogy mi fog elkészülni?

 

Az alapvető cél a pályázat kiírásakor az volt, hogy az embereknek egy találkozási pontot hozzunk létre a Városunkban. Ezért született az az elképzelés, hogy a kulcs projekt keretében egy viszonylag alul hasznosított, rossz állapotban lévő épület kerüljön felújításra. Ezért esett a Piac csarnokra a választás, mert ott megfordul gyakorlatilag a teljes felnőtt lakosság piac és vásárnapokon. Nagyon jó helyen van az épület és alkalmas arra, hogy további funkciókat kapjon.

 

Ez a funkcióbővítés egy gyermek játszóház létrehozásával valósulna meg. 100 m2 alapterületen az emeletek alapterületét is számolva majdnem 200 m2 játszótérben jönne létre ez az attrakció. Nagyobb bevásárló központokban már biztosan sokan láttak ilyen fedett játszóházakat, csúszdákkal, trambulinnal, labdatengerrel és különféle mászóelemekkel A ház tematikája a mi esetünkben a piac lesz. Úgy tervezzük, hogy a heti nyitva tartással üzemeltetjük, igy vonzva a helyieket a Piac térre.

 

Ez úgy működik majd, hogy elmegy a piacra a szülő, nagyszülő és amíg vásárol beadja a gyereket a játszóházba?

 

Ez is egy hasznosítási lehetőség, de természetesen a hét többi napján is nyitva igénybe lehet venni a játszóházat.. A játszóház befogadó képessége maximum 60 fő, de ez egy elméleti szám. Ez a létszám megoszlik a szintek között, mert például a csúszda a harmadik szintről indul.

 

Díjtalan lesz a használat?

 

Biztosan kell majd fizetni a szolgáltatások igénybevételéért, mert a felvigyázó bérköltségeit, a működtetési költségeket már az üzemeltetőnek kell viselnie. Lehetőség lesz majd arra is, hogy kibéreljék születésnapra, osztálybulira a játszóházat.

 

Látva a látványterveket feltételezem lesz egy tetőcsere is az épületen.

 

Teljes tetőcserére és az elektromos rendszer cseréjére is sor kerül. Kiépítésre kerülnek a csarnokon belül és a piactéren is az elektromos áram vételezésére alkalmas csatlakozók is. A teljes piactér új aszfalt burkolatot kap.

 

A csarnokban működő vállalkozásoknak lesz költsége?

 

Igen a tulajdonukban álló épületrész felett a tetőcsere arányos költsége őket terheli. Az előzetes tárgyalások alapján a tulajdonosok partnerek a felújításban.

 

A másik kiírt pályázattal kapcsolatban ha hallhatnánk, néhány közérthető támpontot.

 

A felhívásba négy fajta tevékenységre lehet pályázni. Az első a rendezvények. Ez lehet koncert, színházi előadás, író olvasó találkozó, mese útvonal kialakítása a városon belül, talk show, a pályázók kreativitására van bízva a tartalom.

 

A második cél az önkéntes munkavégzés népszerűsítése, bemutatása. Pl. „Várostakarítás Napja” akár több éven át adott időpontban, és ehhez kapcsolódva eszközök beszerzése, de akár a munka végén egy kis vendéglátás finanszírozása is belefér. De belefér az utcaszépítés, ároktakarítás és a sikeres tevékenység megünneplése egy utcabállal a helybelieknek.

 

A harmadik lehetőség a hátrányos helyzetű csoportok elfogadásához kapcsolódik. Ebben a témakörben már ettől a pályázattól függetlenül is van tapasztalata Marcalinak az Esélyteremtő Nap megszervezésével, most ebben a pályázatban további forrásokat tudunk teremteni. De más ötlet, elképzelés is támogatható!

 

A negyedik cél, hogy a rendezvényekről információkat tudjuk juttatni az itt élőknek, ide látogatóknak. Itt egy mobil applikáció létrehozása a támogatható cél ami a városlakóknak, az idelátogatóknak biztosítja a friss, naprakész tájékoztatását, a városban elérhető szolgáltatásokról, rendezvényekről, látványosságokról nyújt információt.

 

A pályázatok benyújtására 2018. szeptember 15-től lesz lehetőség, a felhívások elérhetők a clld.marcali.hu/palyazatok/ oldalon.

 

Ötleteikkel, kérdéseikkel keressék az Egyesület munkaszervezetét a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. vagy a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email címen.

 

Köszönöm az információkat!

 

A galériához kattintson a képre!

 

Olvassa a Marcali Portált Facebookon is!

Keresés a tartalomban...

Elérhetőségek

Levélcím: Marcali Portál

8700 Marcali Orgona u. 1-3 "A" lh. fsz. 2
NMHH nyilvántartási szám: 1253-3889
Alapítás éve: 2000.
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Reklámmal kapcsolatban: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Cookie-k használata a weboldalon

Küldjön nekünk Ön is híreket!
Történt olyan esemény vagy hír a térségében ami nincs fent a Marcali Portálon, esetleg hallott, látott, fényképezett, valami érdekeset és Ön szerint fent lenne a helye hírportálon?
Küldje el a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre!


Megjelenés: Szerkesztőségünk fenntartja a jogot, hogy a részére elküldött híreket - a tartalom csorbítása nélkül - a megjelentethetőség érdekében módosítsa, szerkessze. A megjelenésre vonatkozóan garanciát nem vállalunk - azaz nem mindegyik, részünkre elküldött hír jelenik meg szükségszerűen a marcaliportal.hu-n.

A marcaliportal.hu sütiket használ. A sütik elfogadásával kényelmesebbé teheti a böngészést. A honlap további használatával hozzájárulását adja a sütik használatához.