Skip to main content

„Győrtől Marcaliig...” Megemlékezés a Lehner családról

Írta: Marcali Múzeum
Megjelent: 2014. július 17. Csütörtök, 05:23

DSC 2411

Szerda délután a Marcali az Otthonunk Egyesület és a Marcali Múzeum együttműködésének eredményeként a zsúfolásig megtelt előadóteremben, ünnepélyes rendezvényen vehettek részt az érdeklődők.

A program időszerűségét az adta, hogy néhai Lehner Antal Vilmos, a Marcali az Otthonunk Egyesület korábbi vezetője 70 évvel ezelőtt, július 16-án született.

Az eseményen Kiss Lajos Elnök Úr köszöntötte a jelenlévőket, majd H. Rádics Márta: Győrtől Marcaliig. A Lehner család története című könyvének bemutatása következett. A kiadvány egy új helytörténeti sorozat (Életutak, családtörténetek Marcaliban és környékén) első köteteként a Marcaliban és környékén jelentős társadalmi, gazdasági, közéleti tevékenységű Lehner család tagjainak sorsáról nyújt – a szerző több éves kutatómunkájának eredményeként – betekintést. A fotókkal, történeti dokumentumokkal gazdagon illusztrált családtörténeti munkát annak legavatottabb ismerője, H. Rádics Márta ajánlotta figyelmünkbe.

A könyvbemutató után az afrikai vadászatairól készült filmmel, a 2012-ben elhunyt Lehner Antalra emlékezhettünk. A rövidfilm után Nádas József, Antal vadásztársa személyes hangvételű visszaemlékezéssel egészítette ki a látottakat.

A nemesi családról a családtörténeti könyv, valamint a Lehner - hagyaték felhasználásával a Marcali Múzeum új időszaki kiállítást hozott létre, melyet Vidák Tünde múzeumigazgató ajánlott a jelenlévők figyelmébe. A kiállítás a „Mozaikok a Lehner család történetéből" címet viseli, mely több mint egy éven át látogatható lesz.

A kiállítás megtekintése után, a család tisztelői, rokonai a megemlékezést a központi temetőben lévő családi nyughelynél, valamint Lehner Sándor – volt marcali főszolgabíró – sírjánál, emléktábla előzetes elhelyezését követően, koszorúzással zárták.

{besps}2014a/2014-07-17-05-15-53{/besps}

Navigáció a nyilakkal lehetséges, illetve a galéria automatikusan töltődik a lejátszás gombra kattintva. Nagyobb méret jobb egérgomb ... megnyitás új lapon.

Kőrösi András képei:

{besps}2014a/2014-07-17-05-19-42{/besps}

Navigáció a nyilakkal lehetséges, illetve a galéria automatikusan töltődik a lejátszás gombra kattintva. Nagyobb méret jobb egérgomb ... megnyitás új lapon.

Sport - Legfrissebb
Városunk - legfrissebb
Közelben - Legfrissebb
Interjúk - Legfrissebb
Kék hírek - Legfrissebb
Kultúra - Legfrissebb
MTI - Legfrissebb
Közérdekű - Legfrissebb