Skip to main content

Temetői értékeink – Lehner Sándor síremléke

Írta: Huszár Mihály
Megjelent: 2014. július 18. Péntek, 05:43

DSC08607

2014. július 16-án a Lehner Emléknap keretén belül, a könyvbemutatót és kiállításmegnyitót követően a családtagok, az emlékezők elhelyezték koszorúikat, mécseseiket a marcali központi temetőben található Lehner családi sírbolton és a főbejáratához közel található Lehner Sándor síremlékén.

Bácsfalvi Gyuláné támogatásával sikerült a fejkő nélküli sírt újra „nevesíteni". Az 1918-ban, Lehner Ilona által emeltetett impozáns obeliszk emlékkő eltűnt az évtizedek során. Lehner Olivér emlékezett a sír helyére, H. Rádics Márta pedig további kutatásokkal pontosította azt.

Lehner Sándor (1838-1917) ügyvéd, a Széchényi uradalmak jószágigazgatója, Marcali neves polgárának számított. Jogi képesítés birtokában a járás szolgabírája, majd első járásbírója is volt. 1877-től a Marcali Takarékpénztár Rt. igazgatója, egyesületek meghatározó tagja volt haláláig. A lehnerpusztai gazdaságot magas szintű szaktudással vezette. Nyílt és gazdag háztartást vezetett. Korán elhalt testvérének gyermekeiről a gyámjukként gondoskodott. A Kaposvár-Fonyód között megnyitott vasút egyik kezdeményezője és támogatója volt.

A 19. század végi fellendülő balatoni üdülés idején a frissen létrejövő Béla-telep első villaépítői között találjuk. Jelentős földbirtokai, marcali szőlői mellett Székesfehérváron bérháza volt. Marcali 19. század végi, 20. század eleji közigazgatási, gazdasági és közlekedési fejlődésének egyik előmozdítójaként tisztelhetjük Lehner Sándort, akinek most már újra „nevesített" sírja őrzi az emlékét. A gránittáblát és műkő fejkövet Vida Szilárd Tibor kivitelezte.

Lehner Sándor sírja a temető azon részén található, ahová a Széchényi uradalom tisztviselőit temették. Közvetlen szomszédjai a Paiss család tagjai – például Paiss Boldizsár uradalmi ügyész – akiknek kézzel faragott síremlékei a 19. századi kőfaragás magas szintjét hirdetik. Érdemes lenne őket legalább levédeni, hiszen ahogy a temető régi sírkövei a korábbi évszázadokban elpusztultak vagy felszámolták őket, sajnos ez a veszély ma sem nem múlt el. Marcali temetői értékei közös örökségünk.

Forrás: H. Rádics Márta: Győrtől Marcaliig. A Lehner család története. Életutak családtörténetek Marcaliban és környékén 1. Marcali, 2014.

{besps}2014a/2014-07-18-05-40-00{/besps}

Navigáció a nyilakkal lehetséges, illetve a galéria automatikusan töltődik a lejátszás gombra kattintva. Nagyobb méret jobb egérgomb ... megnyitás új lapon.

Sport - Legfrissebb
Városunk - legfrissebb
Közelben - Legfrissebb
Interjúk - Legfrissebb
Kék hírek - Legfrissebb
Kultúra - Legfrissebb
MTI - Legfrissebb
Közérdekű - Legfrissebb