Balogh_BeaVéget ért az őszi szezon, pihenőre mennek a kézlabdás lányok. Balogh Beát a Marcali VSZSE vezetőedzőjét kértem az őszi NBI/B –s szezon értékelésére. Az interjúban kitérek majd a junior csapatán kívül az U12 korosztályos gyerekcsapatára is.

Gratulálok az őszi teljesítményetekhez! Visszakerestem a bajnokság kezdetén adott interjúdat abban a hatodik, nyolcadik hely környékére vártad a csapatot. Bejött, a hetediken zártuk a szezont. Arra kérlek, értékeld a csapat teljesítményét.

A szezon elején a Szekszárddal indítottunk, utána Győrrel és a Pilisvörösvárral játszottunk idegenben.  Nagyon rosszul esett nekünk, hogy ezt a három mérkőzést egymásután elveszítettük, akkor ugye még nem tudtuk, hogy a jelenlegi listavezetőktől kaptunk ki. Szinte pontveszteség nélkül vezetik a bajnokságot. Például a Pilisvörösvár és a Szekszárd, bár a Győr már több pontot vesztett, de ők is mindenképen az élmezőnyhöz tartoznak. Szerencsére ezt követően – elsősorban a hazai meccseken  - következtek olyan mérkőzések, ahol már győzni tudtunk, de idegenben is sikerült a pontszerzés.

Én úgy gondolom, hogy a körülményekhez képest, jól szerepelünk. A helyzet az, hogy mivel a játékosaim munka mellett, család mellett kézilabdáznak, heti három alkalomnál több edzést nem tudnak vállalni. És ott vannak még a hétvégi mérkőzések. Ez az edzés mennyiség, pedig ezen a színvonalon, az NBI/B –en kevés.

De én annak örülök, hogy ennek ellenére jól teljesítenek, és vállalják mindazt, ami ezzel jár. Bizony nagyon nehéz regenerálódni a mérkőzések után, nehéz újból felvenni a fiatal, sikeréhes lányokból álló ellenfelekkel a versenyt. De szerencsére a csapatom hétről-hétre „meghal” a pályán és teljesít.  Nem győzöm köszönni Nekik mindazt, amit a csapatért tesznek, jönnek és csinálják akkor is, amikor már nagyon fáj, és nagyon nehéz. Igazi sportemberek, minden dicséret megilleti őket.

Összegezve. Azt gondolom, hogy a hetedik helyünk az egy nagyon jó eredmény. Tavaly az őszi szezonban hat pontot szereztünk, most 13 –at. Az is nagyon fontos számomra és a csapat számára, hogy a hazai meccseken, a hazai közönség előtt jól teljesítettünk. Nekünk fontos volt az, hogy a Nagyatád elleni győzelmünkkel, azt hiszem szépen búcsúzhattunk a szezontól, és a nagyszerű közönségünktől.

Hogy látod erősebb lett az átszervezett, kibővült bajnokság?

Nagyot változott a mostani bajnokságban a játékos állomány, nagyon sokat fiatalodott. Több új csapat került a nyugati csoportba, érezhetően komoly szándékokkal és jó anyagi háttérrel. Nehézséget okozott számomra, hogy sokat közülük nem ismertem. Azt kell mondanom, hogy nagyon lendületes, jó kézilabdát játszik szinte minden csapat a bajnokságban. Nekünk a lehetőségeinkhez képest kell ehhez alkalmazkodni, próbálunk gyorsan játszani, amikor lehet, és hát persze a rutinunkat is „bevetjük”, kihasználjuk lehetőség szerint. Kemény, nehéz csoport lett a mienk.

Két pont van a negyedik helyezett Mohács (15) és a csapatunk (13) között. Ha hozzávesszük februárban a Győr valószínű győzelmét a Szentendre ellen, akkor is csak 3 pont lesz a különbség. Én úgy látom, hogy nyugodtszívvel nevezhetem a csapatunkat egy erős közép csapatnak. Ami ismerve a körülményeket szerintem dicséretes! Te hogy látod?

Én azt gondolom, a helyünkön vagyunk. Följebb nem nagyon tudunk kerülni a korábban említett körülmények miatt. Bár ez nem azt jelenti, hogy megelégednénk. Lesznek tavasszal olyan meccsek itthon, amelyek nyerhetőek lesznek. Nem zárom ki a jobb eredményt, de ha maradunk ezen a 6.-7. helyen én elégedett leszek a bajnokság végén. Ettől előbbre lépni, úgy gondolom az már egy bravúr teljesítmény lenne.

Célul tűzted ki a szezon elején minél több fiatal beépítését a csapatba. mennyire sikerült ezt az elképzelésedet megvalósítani?

Véleményem szerint ez sikerült. És itt most nem a mérkőzésekre gondolok, hanem arra hogy az edzések nagy része már közösen zajlik a junior csapattal. A felnőtt és a junior együtt készül a mérkőzésekre. 

Nekem figyelemmel kell lennem azokra a játékosokra is, akik már nem junior korúak, de még fiataloknak számítanak a felnőtt keretben, nekik is kevés lehetőséget tudtam eddig adni.

A mostani junior csapatnak egy olyan játékosa van a Bogi (Hanusz Boglárka) aki szinte már kezdő embernek nőtte ki magát a felnőtt csapatnál. Neki egyértelműen ott van a helye. Az összes többi játékos még nagyon fiatal.

Az hogy a felnőttekkel együtt edzenek az egy nagyon jó lehetőség a számukra.  Az hogy a junior bajnokságban végig játszottak  - nem is akárhogyan  -  az most bőven elég nekik. Számukra komoly fejlődési, tanulási lehetőség a felnőtt csapattal való közös munka. A felnőtt csapatnak pedig fontos, hogy van kikkel készülni. Ez egy kölcsönös dolog, és az eredmények igazolják a módszert.

Sajnos nem kerülték el a csapatot a sérülések. Az Orsinak (Pap Orsolya) több műtétje volt, és Te is sokat bajlódtál a térdeddel. Örömmel tapasztaltam, az Atád ellen, hogy rendbejött a lábad.

Most lesz egy kis szünet, majd kezditek a felkészülést a tavaszi szezonra. Hogy van az Orsi, hogy vagy Te? Illetve hogy tervezed a menetrendet, február 9 –én már bajnoki forduló.

A Pap Orsit megműtötték a vállával. Ez nem egy új sérülés volt, már régebben szerezte. Közösen megbeszéltük, hogy megpróbálja rendbe tetetni, mert még szeretne játszani. Az orvos azt mondta, hogy ha nem műtteti meg, akkor valószínűleg abba kell hagynia a kézilabdát. Az Orsi alávetette ennek a műtétnek, megoperálták a Sportkórházban. Remélhetően januártól fokozatosan csatlakozik a csapathoz. Az én térdem köszönöm úgy érzem, rendben van!

Lesz változás a csapatnál?

Nem valószínű. Ismert a csapat rendkívül nehéz anyagi helyzete, a következő félévre biztosan nem igazolunk. És remélem, hogy mindenki marad.

Igen februárban a Szekszárddal kezdünk. Nincs túl sok idő hátra, egy hónapunk van idén a felkészülésre. Tavaly csak február vége felé kezdődött a tavaszi szezon. Január elején kezdünk, szándékaim szerint megyünk felkészülési tornákra majd lehetőség szerint.

Juniorok.  Engedelmeddel beidézem a szezon eleji interjúból azt a szövegrészt amiben megfogalmazod az elvárásodat a csapattal szemben. „Nagyon nehéz szezonunk lesz. Nekünk mérkőzésről mérkőzésre az önbizalmunkat kell majd erősíteni. Nem feltétlenül az eredményesség számít most, hanem a tapasztalatszerzés. A rutintalanság az, amit le kell küzdenünk. Egy jó csapat a mienk! A felkészülés időszakában egy Vasast is legyőztünk, akinek egy jó junior csapata van. Ez a csapat, a mi csapatunk, egy iszonyú lelkes társaság, ez lehet az ami akár több „meglepetés” eredményt hozhat. Nem tudom megítélni, hogy mire leszünk képesek. Az biztos, hogy mindent meg fogunk tenni a siker érdekében!” Úgy látom bejött!! :-) De azért arra kérlek, értékeld a csapatot!

Nagyon kemény alapozást követően kezdtük a bajnokságot. Én akkor elmondtam a lányoknak, hogy a lábunkkal tudjuk felvenni a versenyt az ellenfeleinkkel. Ha többet tudunk futni és jól védekezünk, akkor tudunk eredményesek, lenni ebben a nehéz, jó csapatokból álló bajnokságban.

Igazából számomra is meglepetést szereztek a lányok, azzal hogy a felnőtthöz hasonlóan itt is ott vagyunk a középmezőnyben.

A mi lányaink fiatalok, összesen két idősebb játékosunk van, a Kriszta (Bors Krisztina) és a Bogi. A Bogi a juniormérkőzéseknek csak a felét játszotta, mert a második félidőben már pihentetnem kellett a felnőtt meccsre. Ezért gyakorlatilag a tavalyi serdülő csapatunk játszotta végig a mérkőzéseket.

Mérkőzésről-mérkőzésre haladtunk előre. Volt rá példa, hogy egy-egy verség után muszáj volt a lányokat egy kicsit felrázni. De azt hiszem megértették Ők is, hogy van értelme ennek az egésznek, mert csak így tudunk fejlődni, így leszünk jobb csapat, így lesznek jobb játékosok.

A tavaszi szezonban sem várok mást, mint azt hogy küzdjenek minden mérkőzésen, ahogyan azt eddig is tették. És minden megszerzett pontnak örülnünk kell!

Ez a csapat játszik a Berzsenyi Gimnázium színeiben – a Dodo (ő még általános iskolás) és az Eszti (Keszthelyre jár gimibe) kivételével a Diákolimpián. Indultak a VI. és az V. korcsoportban is. Mind a két korosztályban az Országos Elődöntőbe jutottak. Mit vársz tőlük?

Azért tartottam fontosnak, hogy mind a két korosztályban elinduljunk, hogy minél több mérkőzést játszanak. Egy csapatsportban a mérkőzés szám nagyon fontos, főleg az ő korukban. Az eddig lejátszott mérkőzések nem voltak komoly megterhelések, ezek arra voltak alkalmasak, hogy gyakoroljunk. Készüljünk a hétvégi bajnokikra.

A komolyabb megmérettetés majd most következik, például a VI. korcsoportban a héten szerdán Győrben, ahol az Országos Elődöntőben már komoly csapatokkal találkozunk. Egy Győr, egy Tata, egy Veszprém már komoly ellenfél! Nem lesz egyszerű a VI. korcsoportban elődöntőt játszani, mert nem ez a mi korcsoportunk. A hatodik korcsoport a 17-18 éves lányok mezőnye. Innen bejutni az Országos Döntőbe már bravúrnak minősíthető! Több esélyünk lehet majd az V. korcsoportos elődöntőben (15-16 évesek), persze még el kell jutnunk odáig, bár az eddig lejátszott mérkőzéseink alapján erre minden esélyünk megvan!

Szeptember végén kaptad feladatul az U11-12 korosztályos csapatot. Közel húsz leánnyal készültök. Dolgoztál már ilyen fiatal csapattal?

Számomra egy kihívás, mert nem dolgoztam ilyen fiatal lányokkal. Amikor én Marcaliba jöttem, a Fuisz tanár úrtól egy kész csapatot kaptam, akik komoly alapokkal rendelkeztek mind fizikálisan, mind technikailag, de mint csapat is nagyszerűen együtt voltak.

Ehhez képest ezzel a fiatal társasággal van mit dolgoznunk közösen. De egyre inkább megtaláltuk a közös hangot. Nagyon szeretek velük dolgozni, és azt hiszem  - remélem  - hogy ők is velem! Hosszú út és nagyon sok munka van még előttünk, de úgy látom, sok tehetséges kislány van a csapatban. Nagyon remélem, hogy még hallani fognak rólunk!

Sikeresen mutatkoztatok be az Országos Gyermek Bajnokságban, hiszen tovább jutottatok a régiós döntőbe. Mikor lesz a megmérettetés? Hogy készültök a továbbiakban, mikor kezditek az edzéseket?

Januárban folytatódik a felkészülés, dolgozunk, és majd meglátjuk, hogy ez mire lesz elég. Úgy tudom január végén, február elején lesz a régiós döntő. Az már egy nagyon komoly megmérettetés lesz a csapatnak.

A végére maradt, de úgy gondolom érdemes külön is beszélni róla. A szezon utolsó harmadában a hazai mérkőzéseken egy nagyon lelkes, és szerencsére hangos szurkoló tábor bíztatja a csapatot. Az Atád ellen már a juniorokat is nagyban segítették. Feltételezem a választ, de azért megkérdezem, sokat segítenek?

Nagyon sokat jelent ez a csapatnak! Tudod vannak pillanatok egy mérkőzésen, amikor holtpontra kerül a csapat. Ha akkor és ott a szurkoló nem hagyja ezt, hanem belekiabálja a „tovább” -ot, az „előre”  -t a csapatba akkor egy kicsit feltámadunk. Ez hihetetlenül fontos egy csapatnak. Amikor ezek a fiúk  -és látom lányok is  - eljöttek hozzánk a hazai mérkőzésekre sokat tudtak segíteni, a fanatizmusukkal, a szűnni nem akaró szurkolásukkal. Köszönöm, köszönjük szépen!

És köszönöm mindazoknak a szurkolóknak is, akik egy kicsit csendesebben, de végig itt vannak és voltak velünk, és segítenek minket! Sokan vannak, és nagyon régóta szeretik ezt a csapatot. Nagyon köszönöm, köszönjük Nekik, hogy velünk vannak!

Szeretném megköszönni mindazoknak a segítségét, akik támogatták a csapatot, akárcsak a legkisebb dolgokkal is. Nagy szükségünk van rá, és nagyon hálásak vagyon minden segítségért.

Itt szeretnék Kellemes Karácsonyi Ünnepeket és Boldog Új Évet kívánni minden Marcali polgárnak, a szurkolóinknak, a sporttársainknak, és mindazoknak, akik olvassák a cikket!

Köszönöm!

{module [99]}


Keresés a tartalomban...

Elérhetőségek

Levélcím: Marcali Portál

8700 Marcali Orgona u. 1-3 "A" lh. fsz. 2
NMHH nyilvántartási szám: 1253-3889
Alapítás éve: 2000.
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Reklámmal kapcsolatban: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Cookie-k használata a weboldalon

Küldjön nekünk Ön is híreket!
Történt olyan esemény vagy hír a térségében ami nincs fent a Marcali Portálon, esetleg hallott, látott, fényképezett, valami érdekeset és Ön szerint fent lenne a helye hírportálon?
Küldje el a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre!


Megjelenés: Szerkesztőségünk fenntartja a jogot, hogy a részére elküldött híreket - a tartalom csorbítása nélkül - a megjelentethetőség érdekében módosítsa, szerkessze. A megjelenésre vonatkozóan garanciát nem vállalunk - azaz nem mindegyik, részünkre elküldött hír jelenik meg szükségszerűen a marcaliportal.hu-n.

A marcaliportal.hu sütiket használ. A sütik elfogadásával kényelmesebbé teheti a böngészést. A honlap további használatával hozzájárulását adja a sütik használatához.