Vigmond_ErikaKezd összeállni a Marcali Városi Kulturális Központ tavasz-nyári programkínálata – tudtam meg a Kulturális Korzóban. Beszélgetésre, programajánlóra kértem Vigmondné Szalai Erikát, a Kulturális Központ igazgatóját.

A hétvégén második alkalommal rendezik meg Marcali Város Napját. Tavaly a Várossá nyilvánítás 35. évfordulója adta az alkalmat az első ilyen rendezvényre. Idén, most hétvégén lesz a Város Napi rendezvény sorozat. Hagyományt szeretnénk teremteni?

Az elmúlt évi rendezvény is jól sikerült, ami adott egy alapot arra, hogy rendszeressé tegyük a Város Napi ünnepet, a nem „kerek” évfordulókon is, kapcsolódva a Város Díjainak átadásához. Igyekszünk méltó keretet adni az ünnepnek: „Akikre büszkék vagyunk!” szlogennel. Egyúttal kiváló alkalom a tavasz köszöntésére is, ezért kapta a Tavaszünnep címet az idei három napos rendezvénysorozat.

Arra kérlek, vegyük sorra a hétvége programjait.

Csütörtökön ünnepi testületi üléssel kezdődik a Város Napi rendezvénysorozat. 14 órakor a Művelődési Ház színházteremében adják át Marcali Város Díjait. A testületi ülés után ünnepélyesen elhelyezzük a díjazottak nevét a Művelődési Ház bejáratánál kialakított tablófalra, ahol természetesen az eddig elismert marcaliakat is felsoroljuk. Itt jegyzem meg, hogy jövőre már szeretnénk a sport és a vállalkozói díjjal kitüntetettek nevét is megörökíteni.

Ezt követően átmegyünk a Kulturális Korzóba, ahol egy kiállítás nyílik „Marcali Díjai” címmel. Azokból a díjakból, elismerésekből, kitüntetésekből válogattunk, melyeket Marcali, illetve intézményei kaptak. A kiállítás megnyitó után lesz az ünnepi fogadás a meghívott vendégeknek. Itt az aznap díjat kapottakat köszönti a polgármester úr, a korábban hasonló díjjal kitüntetett meghívottak jelenlétében. Ez egy zártkörű rendezvény.

Természetesen nem ér véget a nap kulturális program nélkül. Hívjuk vissza a Művelődési Házba vendégeinket, ahol a Baglas Fundamentum lép színpadra este hat órától.

Pénteken is a Művelődési Házba hívjuk az érdeklődőket. A program a Bajtársi Dalárda műsorával kezdődik délután fél ötkor. Öt órától a Baglas Néptánc Együttes fellépése következik, majd este hatkor a Balaton M&K és a MARCATO közös produkciója zárja a második napot.

Szombaton a Kulturális Korzó várja a vendégeket. Már kora délutántól megtelik a ház, mert a Húsvétot megelőző böjti lelki napot nálunk tartja az egyházközség.

Kora este ½ 5 kor az Imre Sándor Szeretetszínház előadása kezdődik az aulában. Molnár Ferenc: Ibolya című darabját adják elő. Este hat órától Döbrentei Kornél író és felesége, Petrás Mária népdalénekes előadása lesz, ami a Polgári Marcaliért Egyesület és a Kulturális Központ közös rendezvénye.

Az előadás után a Marcali Város Napi ünnepség sorozatot a Calypso Kórus koncertje zárja az aulában.

Itt a tavasz, hamarosan kezdődnek a szabadtéri programok. De addig is terveztek-e nagyobb rendezvényeket?

Már közel van az újabb „tematikus” napunk időpontja. Április 6 –án, egy egészség nap lesz „A jövőd a kezedben” - Központban az EGÉSZ-SÉG! címmel. Ez egy civilkezdeményezés, amit felkaroltunk, s amit szeretnénk rendszeressé is tenni hasonló rendezvények esetében. Az előadások, bemutatók mellett egy fajta kiállító teret, „vásárteret” rendezünk be a Korzó aulájában. Itt nem csak bemutatják, hanem árusítják is az egészséghez köthető termékeiket a résztvevők.

A sorban a Honvéd Nyugállományúak Klubjával és Bajtársi Egyesülettel szervezett közös tematikus nap következik április 27-én. Ezen a „Fegyvernemi Napon” a jelenlegi információim szerint még egy haditechnikai bemutató is része lehet a programnak. Előadóként Knoll Gyula repülőezredes érkezik, aki UFO, avagy az elhallgatott valóságról beszél, s mutatja be az élményeken alapuló könyvét. Készülünk még hasonló rendezvénnyel a borászok, méhészek, kertészek bevonásával.

Lakossági igényként merült fel – nagyon változatos témákban – az ismeretterjesztő előadássorozat. Egészen a bűnmegelőzéstől kezdve, a kiskert tulajdonosoknak szóló hasznos előadáson át, a nagyon sikeres „Emberek, utazások, történetek” sorozatig.

Lesz Duma Színház március 29-én, április 11-én a Költészet Napja alkalmából Koltai Róbert önálló est, Napló-szilánkok címmel, április 20-án pedig Operett Gála, Oszvald Marika és Kalocsai Zsuzsa főszereplésével.

Május közepére tervezünk egy családi napot Orgona ünnep címmel, ha az időjárás engedi már a szabadtéri színpadnál.

Elérkeztünk a nyárhoz. Mit terveztek? Lesz például szabadtéri filmvetítés?

A népszerűsége vitathatatlan a péntek esti mozizásnak. A filmek tematikája még válogatás alatt áll.

Június 1-től minden szombat estére jut egy-egy program  a szabadtéri színpadon – természetesen, az időjárás közbe szólhat, de semmi nem marad el, legfeljebb a Művelődési Házba tesszük át a helyszínt. Lesz színház, zene, tánc és néhány meglepetés, ami maradjon meglepetés! :-)

A Marcali Múzeummal és a Berzsenyi Dániel könyvtárral közösen, idén is megszervezzük a Múzeumok éjszakáját, illetve Szent Iván éjszakát, a tavalyihoz hasonlóan több helyszínt érintve. Pályázat függvénye, hogy egy, vagy két napos lesz. A programok között szerepel tűzzsonglőr, mozifilmvetítés, színház, esti koncert és késő esti erotikus kiállítás megnyitó is.

Fesztivál. Megszokták, megszerették, mondhatom: elvárják a marcaliak az Euro-Folk Fesztivált.

Vigmond_Erika_2

Nem a hagyományos Euro-Folk fesztivál, de annak az alapjain áll majd a „Tradició és Folk Napok” elnevezésű rendezvény július 12-13-án. Azt is mondhatnám, itt felsorakoztatjuk mindazt, ami népi: népzene, népdal, néptánc, népi ízek és étkek, népi mesterségek, népi játékok, népi színjáték. Az esti sztárfellépők: pénteken Hercku Ágnes- Nikola Parov lép színpadra, akik az európai cigány zenei örökség távoli múltban rejtőző közös eredete nyomán a mai korhoz és tudáshoz igazítva egyesítik újra a különböző roma stílusokat. Szombaton este Makám koncert lesz, az együttesről annyit: a világzene nemzetközileg elismert hazai követe.

A rendezvénynek lesz egy egyedülálló sajátossága, különlegessége: tudományos kutatások eredményein alapuló, életmód- és foglalkozástörténeti megalapozottsággal alakítja ki a mesterségek udvarát a Marcali Múzeum. A Mesterek és műhelyek címet viselő tárlatnak egyes egységeit „kihozzák a múzeumból és megelevenítik”.

A mesterségek-udvarában egy-egy pavilonban kap helyet egy mézeskalács-készítő, egy kékfestőmester, egy kovácsműhely, egy fazekas, egy fafaragó, egy kosárfonó, egy gyertya és/vagy szappankészítő, valamint hímző asszonyok egy csoportja.

Minden más program még szervezés alatt áll, de az biztos, hogy augusztus 31 –én szombaton lesz a szezonzárónk a Szabadtéri Színpadnál.

A nyárhoz tartozik még két alkotó tábor is. Egy fotós és egy fafaragó tábor. A fotós táborba az országból hívunk fotósokat, akiknek az lesz a feladatuk, hogy Marcalit fényképezzék. A tematika: „Marcali arcai”. A fafaragók alkotásait pedig augusztus 20.- án avatjuk fel.

Ott vannak még a településrészek nagy programjai, mint Boronka Napja, Gyóta Napja, Horvátkút Napja, Bize Napja, Gomba Napja. Természetesen mi segítünk ezek lebonyolításában.

Köszönöm, gondolom majd a részletekre, még a programokat megelőzően visszatérünk. Most engedd meg, hogy egy kicsit Téged faggassalak. Két és fél hónapja igazgatod a Városi Kulturális Központot. Hogy érzed magad? Milyenek az első tapasztalataid?

Kezdetnek belecsöppentem egy nagy átalakításba. Egy váratlan új helyzetbe kerültem, mert a Zeneiskola beköltözött a Művelődési Házba és a közös épülethasználat „összecsiszolódási” folyamata még javában tart. Az eddig ott dolgozó közösségek a volt Kék Madárban, új nevén a Civil Szervezetek Házában kapnak majd helyet. Egyelőre teljes gőzzel folyik az épület felújítása. Meg kell mondanom: a helyzetből rengeteg logisztikai szervezési feladat adódik.

A Civil Szervezetek Házának nyitását követően az üzemeltetéséhez szükséges költségeket tudtátok tervezni?

Szerepel az idei költségvetésünkben. A civil szervezetek elhelyezése mellett, az épületben arra is lehetőség van, hogy termeket bérbe adjunk. Ez elsősorban a földszinti részt érinti, ahol a Művelődési Házból kiszorult különböző vásároknak is helyet tudunk adni.

Mint intézményvezető számodra nem szokatlan ez a feladat? Tudjuk, hogy Te eddig, mint a volt Marcali Városi Televíziónál szerkesztőként, illetve mint újságíró tevékenykedtél.. Az a munka, eleve nem egy 8 órától négy óráig tartó hivatali munkarend. Itt azért keretek között vagy, gondolom.

Most sem számolom, hogy 8, vagy tíz órát dolgozom-e. Nem szokatlan az sem, ha ünnepnap, vagy hétvégén kell talpon lenni. Azt mondják, hogy „ifjú titánként” ez így is van rendjén, de amúgy sem vagyok egy „irodában ülő típus”. Akkor is az elvégezendő feladatok, rendezvények, események időpontjai határozták meg a munkám és most is.

Vigmond_Erika_3Évekig voltál a Városi Televízió szerkesztője, ahol felelősséggel tartoztál más munkatársakért is. Azonban itt hirtelen10 munkatársad és jelentős épületvagyon került a kezed alá. Ez egy nagy feladat. Hogy érzed? Hogy sikerül ezt kezelned?

Hasonló a feladat, csak mások a szereplők.

Újságíróként, televíziósként is „területekért” voltam felelős, és a munka nagy része arról szólt, hogy emberekkel kell foglalkozni. Ez nagyon sokat számít intézményvezetőként is, akár csak az, hogy segítségként egy tapasztalt, összeszokott szakembergárdával dolgozhatok együtt.

Minden bizonnyal az egyik legnehezebb feladata egy intézményvezetőnek az éves költségvetés elkészítése. Te pont akkor érkeztél, amikor ezt össze kellett állítani. Sikerült egy olyan költségvetést összehozni, amivel boldogultok az évben?

A kulturális központ gazdasági vezetője, Filebics Márta oroszlánrészt vállalt. Tulajdonképpen a programterv és költségvonzatának meghatározása hárult rám kezdésként. Úgynevezett „arany középutas” költségvetésként jellemezném az ideit. Az elmúlt éveket alapul véve úgy gondolom, hogy reális keretek között mozognak a számok, s erre rá is bólintottak. Véleményem szerint, az önkormányzat nem garasoskodik a kultúra felett.

Köszönöm a beszélgetést! Neked sok sikert kívánok a munkádhoz! A nagyrendezvények előtt pedig újra kereslek, a részletes információkért!

Keresés a tartalomban...

Elérhetőségek

Levélcím: Marcali Portál

8700 Marcali Orgona u. 1-3 "A" lh. fsz. 2
NMHH nyilvántartási szám: 1253-3889
Alapítás éve: 2000.
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Reklámmal kapcsolatban: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Cookie-k használata a weboldalon

Küldjön nekünk Ön is híreket!
Történt olyan esemény vagy hír a térségében ami nincs fent a Marcali Portálon, esetleg hallott, látott, fényképezett, valami érdekeset és Ön szerint fent lenne a helye hírportálon?
Küldje el a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre!


Megjelenés: Szerkesztőségünk fenntartja a jogot, hogy a részére elküldött híreket - a tartalom csorbítása nélkül - a megjelentethetőség érdekében módosítsa, szerkessze. A megjelenésre vonatkozóan garanciát nem vállalunk - azaz nem mindegyik, részünkre elküldött hír jelenik meg szükségszerűen a marcaliportal.hu-n.

A marcaliportal.hu sütiket használ. A sütik elfogadásával kényelmesebbé teheti a böngészést. A honlap további használatával hozzájárulását adja a sütik használatához.